Subculture?

06.02.2006Osebno

The definition of a subculture:

A social group with shared characteristics that distinguish it in some way from the larger cultural group or society in which it is embedded. Generally, a subculture is distinguished either by a unifying set of ideas and/or practices (such as the corporate culture or the drug culture) or by some demographic characteristic (such as the adolescent culture or the culture of poverty). (source: Online learning center).

In my opinion, associating bloggers and the entire blogosphere and labeling us as a subculture, is wrong. In fact, I would says that blogosphere is anything but a subculture. Subculture has a certrain “all blogs are the same” and “blogger can be identified through these characteristics” which is wrong and shows how bent the perception of the internet as a media is.

Of course, nobody said that you can`t have subcultures within the blogosphere nor that certain blog-rings do posses some characteristics that would label them as a subculture. It`s just that defining the whole world wide blogosphere as a subculture is a bit silly. If the whole blogosphere is the sub-culture, where`s the main stream? The mass media?

I think the main reason for people (journalists etc…) are tossing all blogs into the same basket is because they are seeing them through stereotypes. And are perceiving the internet as a “geek tool for geeky jobs“, missing the main point all together. Internet is just a tool. Do all people who use condoms belong to the same subculture then as well?

 

6 komentarjev na “Subculture?

 1. Lilit

  “a subculture is distinguished either by a unifying set of ideas and/or practices”
  Ce kot “practice” vzames pisanje bloga, potem cisto lepo pademo v definicijo.

   
 2. domen

  No ja…ampak to je tako, kot bi rekel, da se pisatelji ločujejo po tem, na kakšen material pišejo. Oziroma s kakšno pisavo tipkajo v Wordu. Po moje.

   
 3. Mouse

  Ja, se strinjam glede geeky stuffa. V 80ih so bili vsi, ki so uporabljali računalnike zunaj poslovnega koncepta geeki. Danes pa so to tisti, ki pišejo svoje bloge. Večina ljudi iz moje družbe uporabljajo računalnik in internet večinoma za fax al pa za snemanje muske in filmov. Ko sem omenil parim prijateljem, da imam blog (sicr se mi sploh ni dal na širok razlagat kaj to je) so samo debelo pogledal in vprašal zakaj. Tko da zdej sploh več ne razglašam tega med takim folkom, ker se mi pa vseen zdi da obstaja določena razlika med ljudmi, ki berejo bloge in surfajo po internetu in med tistimi, ki tega ne počno. Te pač berejo v veliki večini primerov res tisti, ki imajo sami bloge in to je dejstvo.

   
 4. ill-advised

  Se strinjam s cookiejem, da bloggerji nimajo toliko skupnega, da bi jih bilo smiselno šteti za subkulturo. Če bi imeli še kaj več skupnega pri svojih življenjskih navadah, nazorih ali čem podobnem, potem ne rečem; ampak zgolj to, da pač vsi pišejo bloge, je pa po mojem premalo.

  Strinjam se tudi, da je to govorjenje o bloggerjih kot o subkulturi posledica površnosti in nezanimanja novinarjev, ki o tem tako pišejo. Ugibam, da si s takšnim plitvim, preprostim stereotipiziranjem najbrž malo olajšajo svoje delo, sploh kadar so (in bojim se, da se to najbrž sploh ne zgodi tako zelo redko) prisiljeni pisati o nečem, kar jih v bistvu ne zanima kaj posebej.

   
 5. Pingback: The L Files » Blog Archive » Year in review

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.