Politics on Christmas

23.12.2006Osebno

It seems that our countrymen have a unique sense of style and symbolism. Tearing down someone`s house in Christmas time is nothing more than an award-winning move. I mean seriously, I know that people wrote way too many posts concerning the Strojan family and I was reasonably quiet the whole time (maybe cause news is something I do for a living now and I did not want to carry my work home), but there is something deeply disturbing about the image of our whole nation that is revealing here. Read more about the Strojan`s at Dancing photography if you will.

There`s an excellent interview with the former ombudsman of Slovenija, Matjaž Hanžek, in the last edition of Mladina. The statement that I think sums the situation to a T is: “When people vote for you because of your certain racial beliefs, you have to stick to your promise, otherwise, your own people will turn against you.”

I understand people are angry and frustrated. I understand their lashing out at the different members of our community. What I don`t understand is the reaction of the politics. Of those who were suppose to be smart and educated and reasonable. And that`s creepy.

Let me relate this subject with Christmas. In my opinion, one of the best carols of all time comes from Iztok Mlakar. In one of his songs, he says:

Malo ljudi je, k radi me majo,
an dosti več tistih, ka slabo mi čjo.
An ka nankar za božič pozabit ne znajo,
če kdaj kej narobe med nami je blo.

Ma sej nič ne rečem, ma sej niso krivi,
človk mona ne rata, se tak že rodi.
Sej niso krivi, zato če so živi,
tud žval ma pravico do tega, da žvi.

 

13 komentarjev na “Politics on Christmas

 1. Okapi

  Ljudje se ne rodije mone. Vsi se rodimo precej bolj enaki, kot bi si to radi priznali. Mone nastanejo. Tudi zaradi takih, ki bi lahko kaj rekli, pa ne, ker “did not want to carry my work home”, ali ker “understand their lashing out at the different members of our community”.

  Verjetno se vecina tega ne zaveda najbolje, ampak leta 1933 so v Nemciji ziveli civilizirani in na splosno precej izobrazeni ljudje (pa sedaj vsi vemo, kaj so ne samo dopustili, ampak celo sodelovali pri).

  O.

   
 2. domen

  No, mislim da lahko ljudje s toliko vpliva kot jaz, podobne nesposobne vlade najbolj kaznujemo z izražanjem nestrinjanja z njihovo politiko na volitvah in z vplivanjem na kar največje število so-volilcev.

   
 3. Okapi

  Zdaj se moras pa odlocit. Po eni strani vsakomur, ki je pripravljen poslusati, razlagas o moci in vplivu blogov, po drugi strani pa sedaj pravis, da ima tvoj blog manj vpliva kot tvoj glas na volitvah (ki ima zanemarljivo milijoninko vpliva na izbiro vlade).

  In ali se ti ne zdi, da na sovolivce najbolje vplivas ravno s pisanjem bloga? Skratka, vse kar sem hotel povedati, je to, da tvoji izgovori, zakaj o Romih nisi pisal, ne vzdrzijo kriticne presoje. Je pa res, da bolje pozno kot nikoli:-)

  Aja, pa se tole sem hotel povedati. Ko pravis, da razumes, da so ljudje “angry and frustrated” in tisto o “their lashing out at the different members of our community”, dokazujes, da v resnici ne razumes, kje je problem.

  Se vedno namrec cakam, da bo koncno kdo jasno in glasno povedal, da je rasizem neprimerno hujsi zlocin od kraje kokosi, voznje z neregistriranimi avtomobili, crne gradnje in scanja v vodno zajetje.

  O.

   
 4. B5

  Okapi, pred leti sem se s Svetlano Broz, vnukinjo Tita, pogovarjal kako bi imenovali nestrpnost, ki je zanetil Jugoslavijo. Govorila je, da je apelirala na intelektualce naj skujejo novejši termin za fašizem. Fašizem, ki nima veze z Duce-jom ali Hitlerjem ali politiko. Fašizem kot princip, kot miselnost, kot miselni refleks.

  To je fašizem.
  B5

   
 5. romunov

  Po mojih podatkih, tisto ni bila njihova zemlja (zdej menda je), ne takrat, ne sedaj pa niso imeli gradbenih dovoljenj. In kolikor je meni znano, vsako konstrukcijo večjo kot nekaj kvadratnih metrov je treba prijavit, pa naj bo to nadstrešek ali ciganska baraka. Zatakne se, ko ta baraka ne stoji na tvoji zemlji, kaj?

   
 6. Okapi

  Ocitno je treba se enkrat ponoviti. Rasizem je neprimerno hujsi zlocin kot crna gradnja.

  Kar se pa crnih gradenj tice – ce bi strogo po predpisih podrli vse, kar nima gradbenega dovoljenja, bi verjetno v Ambrusu ostalo bore malo his nedotaknjenih.

  O.

   
 7. jin

  Jaz nikjer ne vidim rasizma. Vidim samo nekaj vasi in eno problematično družino. Še nisem slišal, da bi se v Sloveniji kdo drl proti odru, na katerem bi prepeval Oto: ‘Zgini dol, Cigan!’

   
 8. B5

  No, jaz pa sem že slišal od Ubi, ubi cigana, Cigani raus in če si pogledaš posnetek Ambrušanov z Drnovškom boš jasno videl, kako vpijejo “pa naj zmrznejo”! No če misliš, da gre tukaj za črno gradnjo, odgovori na Drnovškovo vprašanje koliko črnih gradenj je bilo rušeno v celi Sloveniji v tem decembru?

  B5

   
 9. Tadej

  No, jest samo ne razumem, zakaj se v medijih poudarja in zakaj je bilo tukaj treba poudarjati t.i. “Božični čas”, mislim, ali ni v bistvu čisto vseeno kdaj nekoga (tekom cele zime, konec koncev pa skozi celo leto) vržeš iz hiše, zeblo ga bo in imel bo ostale težave v vsakem primeru ne glede na to ali so prazniki ali ne (pa naj bo Božič, novo leto, ali karkoli že), ne??

  Tadej

   
 10. Tadej

  Oh pa še tole, ehm “Okapi“, o kakšnem rasizmu konkretno sploh govoriš?? Ali res iskreno misliš, da je za vsem skupaj rasizem?? Povej mi no potem, zakaj se pa nič takega ni zgodilo že takoj na začetku 12 let nazaj (ali kolikorkoli že), ko so se familija Strojani tja naselili, če je vsega baje krivo njihovo poreklo oz. rasa in ne obnašanje/kriminal?? Ena velika naivnost (upam, da to), ali pa žalostno sprenevedanje, kot očitna posledica predsodkov (videnja stvari, tako kot si jih želiš videti itd.) veje iz tvojih besed.

  In pa “B5“: “Ubi, ubi cigana”, ma ne; no, seveda ne bom 100% trdil, da ni možno, da se je kaj takega res kdaj zgodilo (jaz osebno sicer še nisem slišal nikogar tega reči), bi pa vseeno rad vedel malo več, npr. kdo točno je to govoril, kdaj, kje (je bilo morda na shodu kakšnih “skinov”, kar dvomim; sicer pa “ubi” niti ni Slovenščina) in koliko jih je bilo?? Tako na pamet govoriti vsaj po mojem mnenju nima prav posebnega smisla, ne??

  Tadej

   
 11. B5

  Poglej si Mladino 45 / 2006 in človek na fotki
  https://borutpeterlin.wordpress.com/files/2006/10/_mg_7989.jpg
  ker je bil policist zraven, ko je na ta način s klado v roki pozdravljal hordo, je dobil prepoved približevanja Strojanovim.

  POleg tega me New York Times citira, da je množica vpila Cigani Raus, pa me ni noben tožil ali kako drugače ugovarjal. Zakaj? Ker bi bilo potrebno le videoposnetke pregledati, pa bi se videlo toliko rasistično – fašističnih opazk, da bi ambrušanom to zelo škodilo.

  Mimogrede na kolikih ambruških “protestih” pa si bil? Sklepam, da na nobenem, saj se sicer ne bi mogel izogniti drugačnim zaključkom, kot jih gojiš.

  B5

   
 12. B5

  Zakaj niso prej rušili, pa je jasno. Gradbena inšpekcija mora prejeti zagotovilo od občine, da prebivajoči v objektu namenjenem za rušenje imajo drugo prebivališče. Občinski svet KS Ivančna Gorica je (menda na silvestrovanju) sprejel sklep, da je Strojanovim zagotovljeno prebivališče v Postojni, se pravi v begunskem centru.
  Sprijeno, kaj ne?
  B5

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.