Mogoče se spet malo pozno vključujem v splošno razburjanje ob akciji Koloseja, da bo za superbeden film Transformerji dvorano napolnila z blogerji, ki bodo linkali njihovo stran. Na kratko (s sposojenim citatom) – Oprostite, ampak meni se zdi to super!

Slovenska blogosfera se je, tako kot vedno, izredno polarizirala okoli dveh kart, ki jih bloger dobi ob linkanju na spletno stran Koloseja. Na eni strani imamo blogerje, ki bodo sedeli v prvi vrsti dvorane in uživali v brezplačnih kartah. Razumem jih. Poletje je, časa je dovolj, zastonj karta pa tudi ni majhen denar. In če karto dobiš za eno ušivo povezavo – so še hujše stvari na svetu. Na drugi strani imamo nasprotnike linkanja. Razumem jih. Človek se s strokovnim, usmerjenim blogom ne ukvarja več let zato, da bo potem kritične vsebine smetil s povezavami do, po mojem mnenju, visoko- proračunskega nizko- intelektualnega filma.

Zakaj se mi poteza vseeno zdi super in kje se kažejo pasti?

Super je, da je po dolgem času v slovensko blogosfero končno prišel signal od zunaj. Dosedaj smo se večinoma ukvarjali sami s seboj (tudi sedaj se bomo), ampak Kolosej je prvi večji kamen v naši luži (Renaulta ne štejem, ker je bila akcija bolj omejena in ciljana na določene blogerje, medtem ko Kolosej igra na ljudski moment blogosfere). To pomeni, da blogi dobivajo neko vlogo, čeprav zaenkrat omejeno na oglaševalski medij.

Poteza Koloseja je zelo zanimiva, ker je posledično pripeljala do jasne delitve blogerjev, ki so se do nje opredelili. Odzivi so zelo intenzivni na eni in drugi strani, kar je zelo dobro. Zunanji “igralci” bodo tako končno prepoznali heterogenost blogosfere in lažje ocenili bolj dovzetne blogerje (to bo po mojem mnenju skušal popisati tudi Renderspace s svojo blogersko adremo). Kar bo posledično vodilo še k večji diverzifikaciji blogov in nasploh omogočilo blogerjem, da bodo lahko s svojimi blogi počeli točno tisto, kar bodo hoteli.

Zelo pozitiven se mi zdi tudi odziv blogerjev, ki so priložnost dobro izkoristili. Sicer točnega števila blogerjev ne vem, upam, da se bo Kolosej po predpremieri potrudil tudi s to statistiko, ki bo še dodatno podprla teorijo o blogih kot oglaševalskem mediju.

Pa temna stran?

No, mogoče bi koga najprej motil izbor filma. Kolosej bi lahko z izborom jasno pokazal, kako vidi blogerje. “Blogerji so mladi ljudje,” bi lahko govorili kolosejevi ljudje, ki so izbrali ravno ta film. Problem bo zagotovo predstavljalo tudi pogojevanje “freebisov” – danes povezava, jutri vsiljevanje mnenj? Zadnji problem vidim v prevelikem navalu oglaševalcev, kar bo bloge spet redefiniralo v advertising-only platformo. Recimo, da se to ne bo zgodilo.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan