“Oprostite, ampak meni se zdi to super!”*

30.07.2007Osebno

Mogoče se spet malo pozno vključujem v splošno razburjanje ob akciji Koloseja, da bo za superbeden film Transformerji dvorano napolnila z blogerji, ki bodo linkali njihovo stran. Na kratko (s sposojenim citatom) – Oprostite, ampak meni se zdi to super!

Slovenska blogosfera se je, tako kot vedno, izredno polarizirala okoli dveh kart, ki jih bloger dobi ob linkanju na spletno stran Koloseja. Na eni strani imamo blogerje, ki bodo sedeli v prvi vrsti dvorane in uživali v brezplačnih kartah. Razumem jih. Poletje je, časa je dovolj, zastonj karta pa tudi ni majhen denar. In če karto dobiš za eno ušivo povezavo – so še hujše stvari na svetu. Na drugi strani imamo nasprotnike linkanja. Razumem jih. Človek se s strokovnim, usmerjenim blogom ne ukvarja več let zato, da bo potem kritične vsebine smetil s povezavami do, po mojem mnenju, visoko- proračunskega nizko- intelektualnega filma.

Zakaj se mi poteza vseeno zdi super in kje se kažejo pasti?

Super je, da je po dolgem času v slovensko blogosfero končno prišel signal od zunaj. Dosedaj smo se večinoma ukvarjali sami s seboj (tudi sedaj se bomo), ampak Kolosej je prvi večji kamen v naši luži (Renaulta ne štejem, ker je bila akcija bolj omejena in ciljana na določene blogerje, medtem ko Kolosej igra na ljudski moment blogosfere). To pomeni, da blogi dobivajo neko vlogo, čeprav zaenkrat omejeno na oglaševalski medij.

Poteza Koloseja je zelo zanimiva, ker je posledično pripeljala do jasne delitve blogerjev, ki so se do nje opredelili. Odzivi so zelo intenzivni na eni in drugi strani, kar je zelo dobro. Zunanji “igralci” bodo tako končno prepoznali heterogenost blogosfere in lažje ocenili bolj dovzetne blogerje (to bo po mojem mnenju skušal popisati tudi Renderspace s svojo blogersko adremo). Kar bo posledično vodilo še k večji diverzifikaciji blogov in nasploh omogočilo blogerjem, da bodo lahko s svojimi blogi počeli točno tisto, kar bodo hoteli.

Zelo pozitiven se mi zdi tudi odziv blogerjev, ki so priložnost dobro izkoristili. Sicer točnega števila blogerjev ne vem, upam, da se bo Kolosej po predpremieri potrudil tudi s to statistiko, ki bo še dodatno podprla teorijo o blogih kot oglaševalskem mediju.

Pa temna stran?

No, mogoče bi koga najprej motil izbor filma. Kolosej bi lahko z izborom jasno pokazal, kako vidi blogerje. “Blogerji so mladi ljudje,” bi lahko govorili kolosejevi ljudje, ki so izbrali ravno ta film. Problem bo zagotovo predstavljalo tudi pogojevanje “freebisov” – danes povezava, jutri vsiljevanje mnenj? Zadnji problem vidim v prevelikem navalu oglaševalcev, kar bo bloge spet redefiniralo v advertising-only platformo. Recimo, da se to ne bo zgodilo.

 

8 komentarjev na ““Oprostite, ampak meni se zdi to super!”*

 1. M.

  Si predstavljaš takšnole pogojevanje v ‘klasičnih’ medijih. Karte za film so gotovo super začetek in pozitiven “signal od zunaj”, pogojevanje z objavo pa vsaj neprimerno.

   
 2. Domen

  Nekako se mi zdi, da bo pogojevanje prišlo z razvojem. Tole je bila samo nedolžna sondaža, kjer Kolosej ni imel kaj zgubit. Bomo videli, kako se bo zadeva razvila. In kaj vse bo še pogoj. Pri spletnih medijih je pogojevanja veliko več kot pri tiskanih, prav zaradi možnosti medija samega.

  Meni bi bilo sicer bolj všeč, če bi kolosej na podlagi zapisov izbral nekaj blogerjev, ki se ukvarjajo s filmsko umetnostjo – 1001 film in podobni – in jih potem prezentiral kot blogerske kritike ter jim šenkal letno karto za vse predstave.

   
 3. prerok

  pri tej stvari zabava:

  1) ocenjevanje filma ne da bi se ga videlo
  2) občutek zarote kjer je nekaj le sondaža in bo prišlo nekaj večjega
  3) tale akcija je bila bolj dokaz, da se povezovanje z bloggerji ne splača, ker pač še nimamo dovolj zrelih oseb v tem svetu

  vse zgornje daje znake da je velika večina bloggerjev mega nerdov, kar ne le pokaže, da je bila izbira filma prava, ampak kvečjemu degradira film

   
 4. prerok

  ne grem stavit, direktno ti povem da ne gre za zaroto ali kakršnokoli testiranje
  pobuda je prišla pač spontano, to je vse
  če se bo kdaj ponovila, bo to spet stvar trenutka in ne nekega plana kako spravt blogerje v matrico

   
 5. M.

  @prerok:
  1) Tudi, če filma nisi gledal, lahko že iz naslova in prikolice (trailer) sklepaš, zakaj se gre. Nekaterim za lase privlečene sci-fi risanke pač niso všeč in preferirajo kakšen film, ki ima zgodbo.
  2) Gotovo ni bila sondaža, le na Koloseju so se zadeve lotili zelo nerodno in površno. Rezultati so temu primerni. To, da so potem dejansko pustili ljudi čakat v vrsti in na začetek filma je le še zabilo zadnji žebelj v krsto negativno nastrojenih objav po celotni blogosferi.
  3) Nekaj akcij, kjer so se slovenska podjetja povezala z blogerji je že bilo (Twingo, mimovrste=)), vendar so bile izvedene bistveno bolj premišljeno, celostno.

  @Domen:
  Še vedno ne razumem, zakaj bi pa na blogih pogojevanje prišlo v poštev, sploh na takšen način. Gotovo bi Kolosejeva akcija naletela na veliko prijaznejši odziv, če bi, kot predlagaš tudi sam, izbranim blogerjem karte poslali, oziroma jih samo povabili na ogled filma.

   
 6. Domen

  @prerok – mi lahko potem odgovoriš na naslednja vprašanja:
  1. zakaj ravno tranformers?
  2. zakaj ravno pogoj povezave do kolosejeve spletne strani?
  3. se kolosej v oglaševalske akcije večkrat spravlja zaradi “stvari trenutka”?

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.