O “vodilnih” slovenskih blogerjih, blogosferi in ostalih B-jih

06.09.2007Osebno

Tole z Večerom je zanimivo. Iz večih vidikov. Kaže namreč na to, kako se masovno bloganje ne izplača ne avtorjem ne ponudnikom in kako bo potrebno v prihodnosti začeti delati vse, da se bo stvar ponudnikom izplačala. Ali pa bodo serverji začeli padati.

Naj se najprej opredelim do služenja denarja z oglasi na blogih. Osebno sem prepričan, da je to največje sranje po oddaji Vrtiljak. V večini primerov služenja z oglasi se namreč izkaže (tudi širše, ne samo na blogih), da so ljudje prepričani, da je pot do denarja lahka. Prilepiš oglas, čakaš in dobiš ček. Sploh ni važno, kakšen je oglas, kakšen je blog, samo da se klika in da poka. Masa zmaga.

Večer se je že pred to napovedjo vrgel v podobno stvar, blogs2print. Kjer je obljubljal veliko, dal pa čisto nič. Zanimiva taktika, ki zopet kaže na to, kako so blogerji zaslepljeni od ponudbe in kako zadeve ne obvladajo. Ne zavedajo se svojega potenciala in padejo na čisto vsako finto, ki na daleč diši po tem, da nekdo drug vidi v njih potencial. Če recimo za primer postavim Jonasa – on oglaševanje na blogu obvlada. Oglaševalci hodijo k njemu. Zakaj? Ker Jonas ve, koliko je vreden. In kako je tja, kjer je sedaj, prišel.

Ostali blogerji? Prosim vas. Blogi v Sloveniji so sranje. Slovenska blogosfera ne obstaja, je samo par ljudi, ki tipka in par ljudi, ki hoče ta tipkarski potencial izkoristiti. Povezano? Slovenski blogerji se še linkajo ne, kaj šele, da bi se resno organizirali za neko stvar. Veste, kako si jaz predstavljam te blogerske serverje? Kot velike živalske vrte, kjer opice mečejo drek druga v drugo, pazniki in vodje živalskega vrta pa skušajo iz tega kovati dobiček. Več imaš opic, več zaslužiš. Kar je popolnoma nelogično. Sam bom raje plačal največjo, najlepšo in najboljšo opico in se ukvarjal samo z njo.

Večer se je zadeve lotil z drugega konca. Oni umetno ustvarjajo in poveličujejo opice ter upajo, da se jih bo kdo od ljudi z denarjem usmilil in jim naklonil kak cent. Zvone piše o “vodilnih” slovenskih blogerjih, o odpovedovanju za večje dobro in tako naprej. Od eksperimenta do eksperimenta do končne zmage. Vas že vidim, kako si mislite – “Večer se vsaj trudi nekaj narediti!” Sorry, ampak taka logike tukaj ne vžge. Tukaj ni “nekaj narediti” ampak je “delati denar” ali pa “mešati meglo”. Trenutno se Večer bolj nagiba k drugemu.

Redki so tisti, ki v blogih vidijo samo eno od večih komponent do uspeha. Ki vidijo, da je blog samo obraz, samo vizitka nekega človeka z idejo. In ki razumejo, da so blogi nič več in nič manj kot prostor, kjer se manifestira spletna identiteta posameznika. To ni nepomembno, ni pa to vse, kar je. In bloge je treba nujno opazovati v kontekstu. Bodisi medijskem, bodisi ekonomskem. Samo za božjo voljo, ne delajte iz pi…saj veste, kako to gre.

 

14 komentarjev na “O “vodilnih” slovenskih blogerjih, blogosferi in ostalih B-jih

 1. Urška

  Amen. Že 4 leta pišem blog -nenaVečeru- in kaj takega je sranje. Ampak -a ni tak, da Slovenci vsako vsaj malo uspešno in očitno perspektivno stvar zaserjemo do konca, ker hočemo iz muhe slona? Še to, kar so blogi popularni, ni zasluga slovenskih masovnih blogerjev ali “kvalitete” teh blogov, ampak tujine. Tam pa brezpomenskega bloga ne morš met, ker se te ne bo bralo. Tam se že ve, da morš nekaj ponudit, v Sloveniji je pač to najnovejši hit in vsi so zagrabli.

   
 2. BigWhale

  Zacela se je tresti gora! Bomo videli kaj se bo rodilo. Ce se bo stvar koncala tako kot tista dirka za prestol na Veceru, potem zna biti, da bo stvar kar precejsen financni zalogaj za Vecer. 🙂

  Drugace bi te pa malo popravil, blogi povsod so sranje, ne samo pri nas. 😉

  Primerjava z opicami je pa naravnost fantasticna.

   
 3. dr. onyx

  Ali si upajo ponudniki blogov (Siol, Večer, Dnevnik….) javno objaviti podatke iz logov strežnikov, kjer tečejo blogi? Za določeno obdobje, recimo enega leta, število klikov in vse ostalo, kar se beleži. Potem pa lahko kaj več o tem, kaj se splača njim in oglaševalcem. Je pa upam jasno, da so v blogosferi blogerji res tisti zadnji, ki zaslužijo kakšen prebit cent od vsega tega cirkusa in 99.99% blogerjem se to početje finančno nima kaj izplačati. Vsebine so (bodo) pa potem temu primerne.

   
 4. Tadej

  @Domen: Ehmm, praviš da, citiram: “… Blogi v Sloveniji so sranje. Slovenska blogosfera ne obstaja, je samo par ljudi, ki tipka in par ljudi, ki hoče ta tipkarski potencial izkoristiti.” in dalje: “… Povezano? Slovenski blogerji se še linkajo ne, kaj šele, da bi se resno organizirali za neko stvar.”…

  No, čeprav bi se lahko celo strinjal s tabo glede tega, da so blogi v Sloveniji sranje (jaz bi sicer dodal “večinoma sranje”; je pa to jasno zelo subjektivna ocena), pa se nikakor ne morem strinjati s tem, da slovenska blogosfera ne obstaja. Namreč, kakršnakoli že je (in kolikorkoli že je sranje), obstaja pač vseeno, to je neizpodbitno dejstvo!!

  In pa še glede tega, da se slovenski blogerji ne linkajo in da se ne organizirajo resno za neko stvar; konkretno glede linkanja je treba samo obiskati katerikoli blog na tvoji “blogroli” in boš videl, da prav vsi koga linkajo (jasno, navadno pa ne samo enega), glede ne-organiziranja pa: kaj pa Blogres, pa razna srečanja v Kiberpipi (sicer res bolj ali manj zaprtega/privatnega tipa), pa predavanja na FDV-ju (v katerih si, če se ne motim, celo ti sodeloval in to celo kot glavni govornik), potem blogerske krvodajalske akcije, zbiranje pomoči za prizadete v nedavnih neurjih itd. itd.?! Mislim resnično: četudi ne vem, kaj točno si imel v mislih s “stvar“, pa je bilo teh raznih dogodkov, srečanj in podobnega do sedaj že res veliko!!

  l.p. Tadej

   
 5. Domen

  @Tadej – Kaj točno razumeš pod pojmom blogosfera? Ljudje, ki pišejo bloge, so izključno zaradi tega dejstva povezani? Ali obstajajo skupine ljudi, ki jih povezujejo določene druge stvari in zraven pišejo še blog?

  Namreč, koliko sem sam opazil iz večletnega analiziranja, slovenski blogerji mislijo, da so samozadostni, unikatni in superpametni. In bloga ne uporabljajo kot kamenčka gradnika skupnosti, temveč edinstven enosmerni komunikacijski kanal. In prosim – če gresta dva na pivo, še ne pomeni, da imata skupaj pivovarno.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.