Tole z Večerom je zanimivo. Iz večih vidikov. Kaže namreč na to, kako se masovno bloganje ne izplača ne avtorjem ne ponudnikom in kako bo potrebno v prihodnosti začeti delati vse, da se bo stvar ponudnikom izplačala. Ali pa bodo serverji začeli padati.

Naj se najprej opredelim do služenja denarja z oglasi na blogih. Osebno sem prepričan, da je to največje sranje po oddaji Vrtiljak. V večini primerov služenja z oglasi se namreč izkaže (tudi širše, ne samo na blogih), da so ljudje prepričani, da je pot do denarja lahka. Prilepiš oglas, čakaš in dobiš ček. Sploh ni važno, kakšen je oglas, kakšen je blog, samo da se klika in da poka. Masa zmaga.

Večer se je že pred to napovedjo vrgel v podobno stvar, blogs2print. Kjer je obljubljal veliko, dal pa čisto nič. Zanimiva taktika, ki zopet kaže na to, kako so blogerji zaslepljeni od ponudbe in kako zadeve ne obvladajo. Ne zavedajo se svojega potenciala in padejo na čisto vsako finto, ki na daleč diši po tem, da nekdo drug vidi v njih potencial. Če recimo za primer postavim Jonasa – on oglaševanje na blogu obvlada. Oglaševalci hodijo k njemu. Zakaj? Ker Jonas ve, koliko je vreden. In kako je tja, kjer je sedaj, prišel.

Ostali blogerji? Prosim vas. Blogi v Sloveniji so sranje. Slovenska blogosfera ne obstaja, je samo par ljudi, ki tipka in par ljudi, ki hoče ta tipkarski potencial izkoristiti. Povezano? Slovenski blogerji se še linkajo ne, kaj šele, da bi se resno organizirali za neko stvar. Veste, kako si jaz predstavljam te blogerske serverje? Kot velike živalske vrte, kjer opice mečejo drek druga v drugo, pazniki in vodje živalskega vrta pa skušajo iz tega kovati dobiček. Več imaš opic, več zaslužiš. Kar je popolnoma nelogično. Sam bom raje plačal največjo, najlepšo in najboljšo opico in se ukvarjal samo z njo.

Večer se je zadeve lotil z drugega konca. Oni umetno ustvarjajo in poveličujejo opice ter upajo, da se jih bo kdo od ljudi z denarjem usmilil in jim naklonil kak cent. Zvone piše o “vodilnih” slovenskih blogerjih, o odpovedovanju za večje dobro in tako naprej. Od eksperimenta do eksperimenta do končne zmage. Vas že vidim, kako si mislite – “Večer se vsaj trudi nekaj narediti!” Sorry, ampak taka logike tukaj ne vžge. Tukaj ni “nekaj narediti” ampak je “delati denar” ali pa “mešati meglo”. Trenutno se Večer bolj nagiba k drugemu.

Redki so tisti, ki v blogih vidijo samo eno od večih komponent do uspeha. Ki vidijo, da je blog samo obraz, samo vizitka nekega človeka z idejo. In ki razumejo, da so blogi nič več in nič manj kot prostor, kjer se manifestira spletna identiteta posameznika. To ni nepomembno, ni pa to vse, kar je. In bloge je treba nujno opazovati v kontekstu. Bodisi medijskem, bodisi ekonomskem. Samo za božjo voljo, ne delajte iz pi…saj veste, kako to gre.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan