Plavalca leta sta Anja Čarman in Peter Mankoč

18.12.2007Javno

Danes je bil spet NAJ dan, tokrat iz področja športa. Sprašujem avditorij – kaj bi vi vprašali športnika? Zdi se mi namreč, da športnikom in estradnikom ni mogoče zastaviti kreativnega vprašanja, ne da bi bil pri tem žaljiv ali absurden. Torej, kaj bi VI vprašali Mankoča in Čarmanovo?


 

7 komentarjev na “Plavalca leta sta Anja Čarman in Peter Mankoč

 1. Jernej

  hehe… in zdaj te tiste izjave par postov nazaj (RTV) rahlo brcajo v rit 😉 Če ne poznaš tematike je hudičevo težko kaj vprašat izven očitnih, vedno istih okvirov a ne? In kdo je zdaj lahko dober novinar? Nekdo, ki ga tja pošljejo zato ker nima kaj drugega za delat? Ali pa mogoče nekdo, ki je v življenju preživel kar nekaj časa v vodi, tekmovanjih in mogoče pozna vse akterje v tem prispevku osebno? Že nekdo, ki se je resno ukvarjal s katerimkoli tekmovalnim športom je lahko bolj relevanten.

  Vprašanje? Naj ti bo… Zakaj ima Pero po toliko letih še vedno težave s prihodom v obrat in cilj?

   
 2. domen

  O neinformativnosti sem ciljal na centri, Jernej, se strinjam. Naslednjič, ko ga vidim, ga bom vprašal točno to. Hotel sem ga sicer zafrkavat, kdaj bodo slovenski plavalci zmagovali v večjih bazenih, ampak dobro…

  updated 17:57

  vseeno še en pomislek – koliko ljudi bi to zanimalo?

   
 3. Jernej

  eh zdaj pa spet padeš v povprečje… zelo enostavno je rečt kdaj se boj(m)o slovenski plavalci navadili na velike bazene ampak s tem samo dokazuješ nepoznavanje tega športa. Zakaj je tak problem vprašat nekoga, ki določeno stvar res pozna?

  Nekaterim so dolgi bazeni čisto mučenje, drugim pa zelo ustreza tako s fizičnega kot psihološkega vidika. Spet tretjim se odpre šele v odprtih vodah. Peter je pač zelo specifičen (in zaradi tega dominanten) šprinter, ki mu dolgi bazeni nikoli niso ustrezali.
  Vse skupaj zelo verjetno izvira iz tega, da imamo v Sloveniji šele zadnjih 10 let par sprejemljivih 50m bazenov kjer lahko treniraš celo leto. In če si že od svojega 5-6 leta naprej navajen na 25m boš to težko spremenil… verjemi da je razlika ogromna in to niso samo neki detajli in (izključno) psihološke ovire.

  To je nekako tako kot menjava opreme pri smučarjih ali pa kje drugje. Menjava nekega detajla, ki je za amaterja povsem nepomemben, ima lahko nepredstavljivo katastrofalne posledice.

  Svojo fizično in posledično tudi psihološko prednost Mankoč razvije v kratkem bazenu, ki ga obvlada v nulo in v tem ni prav nič slabega. Kot nekaj manjvrednega se je to uveljavilo nekako od zunaj. Zakaj smučarjem noben ne očita odsotnost oz. slabe rezultate v hitrih disciplinah (Jerman seveda izjema)? Zakaj Valentino Rossi ne vozi 24 urnih dirk? Zakaj Jure Robič ne vozi na Touru/Giru/Vuelti? Definitivno ne zato ker bi bila slaba.

  Odgovor na tvoje vprašanje… takrat, ko bodo odrasle generacije (recimo 88 in mlajši), ki že od začetka kariere plavajo 50m bazene in se bo spet slučajno našel en tak fenomenalen plavalec. Luka Turk je že na dobri poti (čeprav je še “25m” generacija), še kar nekaj izjemnih talentov sledi (Sagmeister, Koštomaj…). Vprašanje pa je seveda kdo bo zmogel prehod v strogi profesionalizem…

   
 4. Jernej

  Zanimivo ja, ampak odgovor bo verjetno zelo odvisen on načina spraševanja. Če ga/jo napadeš v stilu zakaj v velikem bazenu ne prideta v finale, ju boš avtomatično spravil v defenzivo. Bolj relevanten bi bil mogoče pogovor/debata z več plavalci in trenerji skupaj.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.