Sedim in se smejim

05.01.2008JavnoOsebno

Dve stvari zopet sovpadata. Ena stvar so pogovori z blogerji na Vesti, druga pa tema meseca Blogorole. Obe se dotikata istega področja, torej zvezdništva v popularni kulturi našega vsakdana (Breda Luthar press).

Čeprav so mi pred časom za članek v Monitorju člani ekipe Bitchskweeta postregli z dead-on definicijo zvezde (to je človek, ki ga ne moreš povoziti z avtom, ko greš zjutraj po kruh), se bom vseeno obregnil ob poskus selebritizacije slovenske blogosfere. Blogorola me je zbodla prva, saj se aktualna anketa glasi takole…

 

zvezda

Odgovori so bizarni k` svina. Pustimo ob strani dejstvo, da so izpustili polovico komercialnih slovenskih blogerjev, kako lahko primerjaš Jonasa in ljudi, ki sploh niso javne osebe? Jonas NI največja slovenska mikrozvezda??

Samo zato, ker vsi pišejo blog, so pa kar naenkrat vsi enaki, vsi enakopravni? Ti anketni odgovori so resno moteni in kažejo na situacijo, v kateri se skuša navadne državljane poselebrirat samo zato, da se iz pičke naredi kapel`ca. In ta pička, dovolite mi verbalni izpad, smrdi in tudi izgleda kot tri dni crknjena podgana. Nič kaj lepo, z drugimi besedami.

Vse skupaj me spominja na pesem skupine R.E.M iz njigovega albuma Reveal. Se jo še spomnite? Imam občutek, da blogi oddajajo neko karmo, zaradi katere se dogajajo čudne stvari. Kar naenkrat so vsi blogerji označeni z neko skupno nalepko, kar naenkrat vsi postanejo predstavniki celotne skupine in je vseeno, koga kaj vprašaš, itak so vsi enaki in isti.

Kar nas pripelje do izbora intervjujev z blogerji na Vesti. Pa imam rad ljudi, ki delajo Vest, spoštujem njihov elan in zagon ampak fantje in dekleta, intervjuji z blogerji, čeprav zelo priročen filler za praznične dni, ko se ne dogaja veliko, so po mojem mnenju brc v temo. Če pustimo ob strani izbor, ki je irelevanten, so problematična predvsem vprašanja.

Povejte mi prosim, dragi komentatorji, zakaj hudiča je pomembno “Koliko časa že pišeš svoj blog?”. Resno me zanima. S(m)o tisti, ki blogamo dlje, bolj ugledni? Imamo večji rešpekt? Smo bolj bedni? Kaj je tisti ključni podatek, ki izhaja iz časa pisanja? Ali lahko postaneš boljši v pisanju, če ga pišeš dlje časa? Je bolje, da si mlad na sceni? Prosim, pomagajte mi razumeti.

Drugo tako vprašanje je “Zakaj pišeš blog?”. Razen v primeru, če se je ekipa Vesti odločila pokazati, kako nesmiselna je blogerska scena v Sloveniji, odgovor na to vprašanje za bralca nima nobene kvalitativne vrednosti. No-be-ne. Sploh, ker ponavadi slovenski blogi nimajo veze z avtorjevim poklicem, izkušnjami in podobnimi zadevami. Vsi piše(m/j)o isto! In kar je še huje…ne blogamo o stvareh, za katerem smo kompetentni!

Kar pa ne pomeni, da v Sloveniji ni kompetentnih blogerjev. Ljudi, ki to komunikacijsko orodje uporabljajo s pametjo in kritično distanco. Ki jim je blog sredstvo, ne pa cilj. Ki jih relevantna javnost zanima bolj kot irelevantna obiskanost. Ne rečem, da jih Katja v svojih intervjujih ni našla vsaj nekaj, vseeno pa je kritika o vprašanjih še vedno na mestu.

Vseeno pa so taka in podobna dejanja odličen merilec pulza. Pulza delčka slovenskega medijskega prostora, ki so blogi.

 

13 komentarjev na “Sedim in se smejim

 1. jin

  Se strinjam s tabo, da so vprašanja v stilu ‘zakaj blogaš’ in ‘kdaj si začel’ popolna neumnost. To samo kaže na to, da se na bloganje še vedno gleda kot na neko čudno posebnost, ne pa sredstvo za širjenje drugačnih pogledov na svet ali ustvarjanje skupnosti podobno mislečih.

  Pravi preboj bodo blogerji doživeli šele tedaj, ko jih bodo spraševali o političnem stanju v državi, o njihovem mišljenju o dogajanju v družbi, ne pa o tem, kaj si mislijo o drugih blogerjih. To je tako, kot da bi novinarji vedno morali odgovarjati na vprašanja, kaj si mislijo o drugih novinarjih, kdaj so začeli s tem, ne pa o zgodbah ali novicah, ki jih hočejo povedati. Pa ne da bi blogerje primerjal z novinarji. Ampak vseeno, pomembno je sporočilo, ne to, da je nekje na nekem blogu.

  Na žalost je pa tudi tako, da so se nekateri blogi spremenili v prave forume, ki proizvajajo nenavadno veliko pljuvanja in zelo malo pametnih misli. Ker smo relativno odprta družba, večino ne zanimajo kakšna višja poslanstva, ampak vsakdanje neumnosti in zapisi o tem, kako jih moti ta ali oni sosed in kako nesramni so zaposleni v tej ali oni trgovini.

   
 2. had

  cookie: in vprasanje zate.. kdo so tisti blogerji, ki ustvarjajo javno mnenje? oz. kdo so mikrozvezde??

  vcasih je odgovor tezji, kot pa vprasanja

   
 3. Domen

  @Robi – sej bom kmalu diplomiral 😉

  @jin – se strinjam. Ne vem zakaj blogerji mislijo, da je govoriti isto kot kaj povedati. Pa tudi to pisanje o nesramnih trgovkah je lahko čisto koristno, samo vedeti moraš, zakaj to delaš. Kritiziranje podjetji po blogih in ustvarjanje negativne reklame je po svetu zelo popularno.

  @had – Ustvarjati javno mnenje in biti mikrozvezda je zate ista stvar? Ne vem, trenutno v Sloveniji blogerji niso neki veliki trend setter, ampak so kvečjemu trend follower. Tako da o imenskem seznamu slovenskih blogerjev, ki lahko, s tvojimi besedami, ustvarjajo javno mnenje, ne morem govoriti, ker jih ni. Mogoče lahko govorimo o dovolj veliki skupini blogerjev, ki se oblikuje ob nekemu zunanjemu impulzu, ampak a priori pa ne. Zadnjega stavka tvojega komentarja pa ne razumem.

   
 4. Domen

  Ah, ti si mislil, da kurcam, ker niso izbrali “pravih” blogerskih zvezd? Ne ne, vsako zadevo se da selebritizirat, problem je samo v tem, da se moraš pri tem potruditi.

  Tudi blogerjev je kar nekaj takih, ki bi si zaslužili status “soustvarjalca” javnega mnenja oziroma ki s svojim delom pripomorejo k debati v javnem prostoru. Ampak to ni isto kot zvezda/javna oseba.

   
 5. Centrifuzija

  Srce, s tem se pa strinjam. Z vsem. In Bičskvitna definicija zvezdništva še vedno drži. Javnega mnenja pa blogerji, ki se večino časa kregajo in ukvarjajo sami s seboj gotovo ne ustrvarjajo.

   
 6. zvezdan minić

  domen bravo, odlično povedan.
  zanima me le, če le ni čutiti malce užaljenosti, ker ni nihče klical z vesti?
  pa bi sprejel intervju?

   
 7. Domen

  Nisem užaljen. Za kaj bi bil? Sam ne delam nič takega (blog-related), o čemer bi se bilo vredno pogovarjati. Bi jih verjetno napotil na kakšne bolj zanimive blogerje.

   
 8. chef

  Zakaj mojih komentarjev ni videti? Demit!

  @Centirufija: Ostro repliciram: ti blogerji definitivno ustvarjajo javno mnenje! Ko javnost to bere, dobi mnenje, da smo blogerji bedaki!

   
 9. Anže

  Intervjuji na Vesti so zgolj odraz neprofesionalnosti novinarke (nisem gledal vseh vendar predvidevam da je povsod Katja?).

  Če Denisova neumna vprašanja pogosto izpadejo simpatično in marsikoga spravijo v zadrego njena ostanejo zgolj na prvotni ravni…

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.