Dve stvari zopet sovpadata. Ena stvar so pogovori z blogerji na Vesti, druga pa tema meseca Blogorole. Obe se dotikata istega področja, torej zvezdništva v popularni kulturi našega vsakdana (Breda Luthar press).

Čeprav so mi pred časom za članek v Monitorju člani ekipe Bitchskweeta postregli z dead-on definicijo zvezde (to je človek, ki ga ne moreš povoziti z avtom, ko greš zjutraj po kruh), se bom vseeno obregnil ob poskus selebritizacije slovenske blogosfere. Blogorola me je zbodla prva, saj se aktualna anketa glasi takole…

 

zvezda

Odgovori so bizarni k` svina. Pustimo ob strani dejstvo, da so izpustili polovico komercialnih slovenskih blogerjev, kako lahko primerjaš Jonasa in ljudi, ki sploh niso javne osebe? Jonas NI največja slovenska mikrozvezda??

Samo zato, ker vsi pišejo blog, so pa kar naenkrat vsi enaki, vsi enakopravni? Ti anketni odgovori so resno moteni in kažejo na situacijo, v kateri se skuša navadne državljane poselebrirat samo zato, da se iz pičke naredi kapel`ca. In ta pička, dovolite mi verbalni izpad, smrdi in tudi izgleda kot tri dni crknjena podgana. Nič kaj lepo, z drugimi besedami.

Vse skupaj me spominja na pesem skupine R.E.M iz njigovega albuma Reveal. Se jo še spomnite? Imam občutek, da blogi oddajajo neko karmo, zaradi katere se dogajajo čudne stvari. Kar naenkrat so vsi blogerji označeni z neko skupno nalepko, kar naenkrat vsi postanejo predstavniki celotne skupine in je vseeno, koga kaj vprašaš, itak so vsi enaki in isti.

Kar nas pripelje do izbora intervjujev z blogerji na Vesti. Pa imam rad ljudi, ki delajo Vest, spoštujem njihov elan in zagon ampak fantje in dekleta, intervjuji z blogerji, čeprav zelo priročen filler za praznične dni, ko se ne dogaja veliko, so po mojem mnenju brc v temo. Če pustimo ob strani izbor, ki je irelevanten, so problematična predvsem vprašanja.

Povejte mi prosim, dragi komentatorji, zakaj hudiča je pomembno “Koliko časa že pišeš svoj blog?”. Resno me zanima. S(m)o tisti, ki blogamo dlje, bolj ugledni? Imamo večji rešpekt? Smo bolj bedni? Kaj je tisti ključni podatek, ki izhaja iz časa pisanja? Ali lahko postaneš boljši v pisanju, če ga pišeš dlje časa? Je bolje, da si mlad na sceni? Prosim, pomagajte mi razumeti.

Drugo tako vprašanje je “Zakaj pišeš blog?”. Razen v primeru, če se je ekipa Vesti odločila pokazati, kako nesmiselna je blogerska scena v Sloveniji, odgovor na to vprašanje za bralca nima nobene kvalitativne vrednosti. No-be-ne. Sploh, ker ponavadi slovenski blogi nimajo veze z avtorjevim poklicem, izkušnjami in podobnimi zadevami. Vsi piše(m/j)o isto! In kar je še huje…ne blogamo o stvareh, za katerem smo kompetentni!

Kar pa ne pomeni, da v Sloveniji ni kompetentnih blogerjev. Ljudi, ki to komunikacijsko orodje uporabljajo s pametjo in kritično distanco. Ki jim je blog sredstvo, ne pa cilj. Ki jih relevantna javnost zanima bolj kot irelevantna obiskanost. Ne rečem, da jih Katja v svojih intervjujih ni našla vsaj nekaj, vseeno pa je kritika o vprašanjih še vedno na mestu.

Vseeno pa so taka in podobna dejanja odličen merilec pulza. Pulza delčka slovenskega medijskega prostora, ki so blogi.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan