MOSS – Smrt slovenskih infomacijskih portalov

12.04.2008Javno

Merjenje obiskanosti spletnih mest ali MOSS je po mojem osebnem mnenju eden najslabših načinov merjenja priljubljenosti spletnih mest medijskih hiš v Sloveniji. Kvaliteta besedil dvakrat na leto pospravi kovčke in se odpravi na dopust, medtem pa vse glavne medijske portale preplavijo vsebine v slogu “Gole počitnice Eve Longorie”, “Posiljena, zaklana in predelana v klobase” in bizarka leta “Serena Williams je razkazovala svoje ženske čare”.

Če se tudi vi sprašujete, zakaj spomladi in jeseni kar naenkrat za mesec dni medijski portali šopajo samo rumeno barvo…ker v naše kraje pride MOSS in potem skušajo vsi mediji pritegniti na svojo stran čimveč obiskovalcev, ki bodo nakazovali, kako dobra in prefinjena je določena spletna stran. Številke namreč pomenijo oglaševalski denar, iz tega pa potem uprave oblikujejo plače zaposlenim novinarjem.

Ironija je v tem, da MOSS v bistvu meri število firbcev, ki jih ustvarjalci nategnejo s člankom o Damjanu Murku, ki naj bi ga povozil avtobus, ne pa s kvalitetno vsebino, ki bi bila res zanimiva/pomembna/kreativna. In namesto da bi se oglaševalci osredotočili na google analytics čez celo leto in od marketinških oddelkov zahtevali izpisek “time on site” statistike, je še vedno bolj pomembno število ljudi, ki je prebralo  članek “Bolgarski kmet je svojo tretjo ženo zamenjal za kozo”, kot pa število ljudi, ki medije uporablja za informiranje oziroma dojemanje sveta.

Pa razumi, če moreš.

 

10 komentarjev na “MOSS – Smrt slovenskih infomacijskih portalov

 1. had

  “da bi se oglaševalci osredotočili na google analytics čez celo leto in od marketinških oddelkov zahtevali izpisek “time on site” statistike”

  tudi to ze obstaja 🙂

   
 2. had

  tiste firme so pac “salabajzerske”.. da placas 2k€, da sodelujes v mossu je tudi neumnost.. poleg tega pa nabijes obisk tisti mesec v nebo in dobis povsem nerelevantne podatke..
  firme, ki vedo kaj hocejo, uporabljajo vse ostale metode, kot pa moss 🙂

   
 3. had

  najboljsi nacin od vseh je gemius, ker so podatki vedno svezi in ker je zraven tudi demografija.. to je slabost analyticsa.. je pa njegova prednost to, da ga vsi uporabljajo..

   
 4. milan

  … domen, lahko bi kaj vprašal, ne pa da pišeš na pamet. MOSS se trudi postati mesečni merilnik, google analytics že sedaj oglaševalci upoštevajo, vsebina pa je na spletu nasploh povsem v k…, ampak: a si se že kdaj vprašal, kdo je bolj kriv – mediji ali uporabniki. Konec koncev imajo uporabniki možnost izbire, rejtingi pa z večjo bizarnostjo še bolj bizarno rastejo….

   
 5. milan

  … domen, še vedno je veliko lažje kritizirati kot kaj dejanskega v življenju narediti, ne? zato si se najbrž ti vrgel med teoretike…

   

Vpišite komentar