Merjenje obiskanosti spletnih mest ali MOSS je po mojem osebnem mnenju eden najslabših načinov merjenja priljubljenosti spletnih mest medijskih hiš v Sloveniji. Kvaliteta besedil dvakrat na leto pospravi kovčke in se odpravi na dopust, medtem pa vse glavne medijske portale preplavijo vsebine v slogu “Gole počitnice Eve Longorie”, “Posiljena, zaklana in predelana v klobase” in bizarka leta “Serena Williams je razkazovala svoje ženske čare”.

Če se tudi vi sprašujete, zakaj spomladi in jeseni kar naenkrat za mesec dni medijski portali šopajo samo rumeno barvo…ker v naše kraje pride MOSS in potem skušajo vsi mediji pritegniti na svojo stran čimveč obiskovalcev, ki bodo nakazovali, kako dobra in prefinjena je določena spletna stran. Številke namreč pomenijo oglaševalski denar, iz tega pa potem uprave oblikujejo plače zaposlenim novinarjem.

Ironija je v tem, da MOSS v bistvu meri število firbcev, ki jih ustvarjalci nategnejo s člankom o Damjanu Murku, ki naj bi ga povozil avtobus, ne pa s kvalitetno vsebino, ki bi bila res zanimiva/pomembna/kreativna. In namesto da bi se oglaševalci osredotočili na google analytics čez celo leto in od marketinških oddelkov zahtevali izpisek “time on site” statistike, je še vedno bolj pomembno število ljudi, ki je prebralo  članek “Bolgarski kmet je svojo tretjo ženo zamenjal za kozo”, kot pa število ljudi, ki medije uporablja za informiranje oziroma dojemanje sveta.

Pa razumi, če moreš.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan