Zakaj se je o blogih nemogoče pogovarjat

29.04.2008Javno

Povezujem dve stvari – moj intervju v Blogoroli in prispevek Vesti. Skupna jima je tematika blogov, pri obeh pa se pojavi problem ubesedenja te tematike. Sam namreč menim, da se je o blogih nemogoče pogovarjati “na suho”, saj manjka kontekst, kamor bosta sogovorca v pogovoru te bloge umestila.

Lahko se recimo pogovarjamo o Obami in Hillary, znotraj te debate pa rečemo še kakšno o uporabi blogov za politične namene. Ali pa o svetovni medijski sceni in navržemo še par ocvirkov glede “državljanskega novinarstva”. Lahko se pogovarjamo o kulturi in pojasnimo še vlogo, ki so jo v popularizaciji določenih žanrov imeli blogi.

Ampak prosim vas, nehajte se pogovarjati o blogih kot o nekemu črnemu obelisku iz Odiseje 2001. In sploh z ljudmi, ki so v medijskem poslu zadolženi ali pa so bili zadolženi za propeliranje klasičnega novinarstva in klasičnih prispevkov. Blogi kažejo tudi na bedo slovenskega novinarstva, v katerem se nobeden noče o novih stvareh podučiti, ampak jih tlači v stare kalupe. Ko se ljudje pogovarjajo o blogih, mi na misel pride naslednja šala.

V baru sedi več ljudi in vsi se pogovarjajo o atomski bombi. Da jo imajo Američani, da jo imajo Rusi, da bi jo mogoče lahko imeli še mi… V baru pa pri šanku sedi tudi starejši možakar, ki o atomski bombi ne ve veliko. Vseeno bi se rad pridružil pogovoru, zato vstane, udari po mizi in reče: “To`k cajta ga boste s to atomsko bombo sral, da`u en`mu prste odtrgal!”

Vsem, ki jih blogi zanimajo oziroma bi se o tem novem mediju radi pogovarjali, predavali… svetujem kontekstualizacijo. Nehajte bloge jemati kot nekaj absolutnega in out of this world, ampak kot del medijske sfere, ki lahko prida svoj del k kvaliteti dialoga. V razmislek: Blogi so kot riti. Vsak ima eno. Ljudje se pa večino časa pogovarjajo o točno določenih ritah. Me prav zanima, zakaj je to tako?

 

7 komentarjev na “Zakaj se je o blogih nemogoče pogovarjat

 1. chef

  Ja, ampak blogerjev nihče ne jemlje kot kvalificiranih, da bi se lahko pogovarjali o Obami in Clintonovi. Blogerji so pač tista subkultura. Nekaj pišejo. Večinoma neumnosti.

   
 2. Domen

  E…ravno to je finta. Zakaj v množini? Zakaj ne posameznih blogerjev? Sam vem, da nimam pojma o ekonomiji, se mi pa par zadev sanja o medijih. Zakaj je blog tako definirajoč, da se mimo tega o blogerjih ne znamo nič zmenit?

  Se strinjam, niso vsi blogerji kompetentni sogovorniki in posamezniki so res brezvezni…ampak zakaj ne bi tudi tu delali selekcije? Saj se tudi s Katancem ne greš pogovarjat o makroekonomski klimi.

   
 3. chef

  Zato, ker v Sloveniji tako radi posplošujemo. Ker 90 % ali še več nima kaj povedat, vsi spregledajo še ostalih 10 %.

  Hehe, lahko bi rekli, da se počutimo kot vsaka stereotipizirana manjšina.

   
 4. Domen

  Slabše kot manjšina. Manjšina ima nekaj, s čimer se definira. Blog kot tehnologija oziroma način komunikacije po moje ne bi smel biti tisti moment, ki bi definiral ljudi, ki ga pišejo.

   
 5. Domen

  Ravno to je fora. Romi so romi. Blogerje jaz vidim bolj kot kitariste. Ne morejo se kar vsi kitaristi pogovarjat au general. Se pa lahko pogovarjajo recimo klasični kitaristi, jazz kitaristi in podobno.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.