“Nikoli ne podcenjuj človeške neumnosti,” sem si mislil, ko sem prvič prebral tole obvestilo. Najprej so nas nategovali z bolnimi otroci in denarjem za operacije, potem so bili tukaj klasični nigerijski poslovneži, sedaj pa nam očitno skušajo “pomagati”.

Če vas kdaj tat ali kdo drug prisili, da na bankomatu dvignete denar, vnesite svoj PIN v obratnem vrstnem redu. Če je vaš PIN 1254, vnesite 4521. Bankomat vam bo dal denar, vendar bo to hkrati prepoznal kot klic na pomoč in bo sprožil alarm na policiji. To opcijo imajo vsi bankomati, vendar veliko ljudi tega ne ve. Prosimo, prenesite to informacijo še drugim. Ni odveč imeti tega v mislih.

Potem so se na to temo razpisali še “ta pravi” mediji in dali popolni neumnosti še dodaten čar in potrditev. Če je v medijih, potem je pa ziher res. Teh urbanih legend preprosto ne razumem. Kje v stoletju digitalne tehnologije in napredne rabe tehnologije lahko ljudje še vedno razpečujejo take neumnosti, ki so v določenih primerih še smrtonosne. Predstavljajte si živčnega roparja, ki vam reče, da mu dajte denar, vi pa, pametni kot ste lahko samo vi, vtipkate “rikverc-pin” in se že hahljate ob misli na policaje, ki so že na poti. Pa se potem zgodi, da je joke`s on you.

Zanimivo je tudi, kako so ljudje ugotovili, da je to nateg. Slejkoprej se pojavi nekdo, ki, namesto da bi demantiral nesmisel, sledi logiki in zaskrbljen vpraša: “Kaj pa, če maš pin 3535? Kako potem bankomat ve, da si ga vpisal od zadaj naprej?” To posledično spet vodi v nov problem, namreč da ljudje s preprosto logiko skušajo osmisliti še tako velike neumnosti, ki koreninijo v bizzare landu.

In nam hkrati daje vedeti, zakaj na volitvah lahko zmaga še tako velik bizgec.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan