Najprej je bil Twitter. Spletna aplikacija, ki dovoljuje objavljanje kratkih (stošestdeset znakov dolgih) sporočil preko mobilnega telefona, sporočila pa se nato pošljejo vsem omreženim prijateljem. Zastonj. Aplikacija je koristna predvsem zaradi dveh vidikov – enostavnost in relativna brezplačnost (še vedno plačate poslani sms) uporabe.

Za njim je prišel mobilni flickr. Ki ti omogoča pošiljanje fotk, posnetih z mobilnim telefonom. Direkt. GPRS. Spet skoraj brezplačno. In spet brez prisotnosti računalnika, kablov in podobnih naprav.

Tudi besedila se da oddajati mobilno. Če ne drugače, z vtičnikom WordPress Mobile. Ki izpis vašega bloga prilagodi mobilnim telefonom in vam hkrati omogoča, da preko telefona na blog pišete brez vmesnika s spletno pošto (ki je najbolj osnoven način objavljanja z mobilnim telefonom).

In zdaj moja poanta. Ali se z mobilnim bloganjem, ki se dogaja “v živo” in “direkt”, bloganje spreminja tudi kontekstualno? Navedimo najprej razloge, ki temu ne govorijo v prid.

  • Računalnik v večini primerov predstavlja nekakšen zasebni vmesnik, stvar, ki nam omogoča ekskluzivni dostop do naših spletnih identitet. Mislim, da ljudje ne blogajo na tujih računalnikih oziroma bloge jemljejo kot nek pogovor s samim sabo. Ki se mora dogajati v zasebnem prostoru, v samoti.
  • (Slovensko) bloganje ni nekaj, kar bi bilo pogojeno z ekskluzivnostjo. Velika večina slovenske blogosfere je počasna in neodzivna. Vsebine se objavljajo brez sledenja dogodkov, redkokateri blog je ažuren in reflektira dogajanje.
  • Ljudje mobilnih telefonov zaenkrat še ne jemljejo za kompetentno komunikacijsko sredstvo.

Zakaj je torej mobilno bloganje vse bolj popularno oziroma zakaj se na spletu pojavlja vedno več aplikacij, ki to omogočajo?

  • Mobilno bloganje ni vezano na prostor, temveč je hitro in neposredno. Tako lahko z mobilnim bloganjem pripravimo in objavimo več aktualnih vsebin, ki so objavljene v času, ko je določena zgodba še vedno aktualna. Nesreča na cesti, potovanje v tujo državo, zanimiv prizor ali misel…vse to lahko na mrežo potuje v najkrajšem možnem času. Takojšna kopija oziroma poročilo. se kdo še spomni londonskih napadov na podzemno železnico?
  • Mobilno bloganje sili v racionalizacijo. Zapisi postajajo vedno bolj jedrnati, hkrati pa se njihova sporočilna vrednost veča. Bloganje postane relevantno. Relevanca, združena z aktualnostjo, je vedno dobra kombinacija.
  • Mobilno bloganje omogoča lažje sledenje in osveževanje. Blogi vedno bolj postajajo odraz življenja, ne pa čumnate z zapisi, namenjeni avtorjemu samem.
Zemanta Pixie

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan