Slovenska vlada piše blog, part 1

11.06.2008Osebno

Po razvojnem ministru Žigi Turku (intervju z njim), ki je prvi začel pisati blog, ter ministru za zunanje zadeve, ki je pri blogu zdržal dobre štiri mesece, se je sedaj celotna vlada odločila, da bo pisala blog. S tem načeloma ni nič narobe, dvosmerna komunikacija je vedno dobrodošla, motijo me druge stvari:

 • Zakaj šele sedaj? Težava je večplastna. Na koncu mandata to zelo smrdi po predvolilni kampanji (se še spomnimo Janševe izjave o tem?), poleg tega pa bi se morali ljudje navaditi na to novo komunikacijsko orodje, ne pa, da imajo samo nekaj mesecev časa za celoten proces od prepoznanja do uporabe in ocenjevanja učinkov uporabe.
 • Nikjer niso navedeni cilji razprave. Želi vlada s tem popraviti svoje napake, se prikazati v boljši luči ali kaj tretjega? Razprava brez jasnega cilja je brezpredmetna.
 • Kdo piše prispevke? To me zelo moti pri vseh večjih projektih. Nepodpisani prispevki oziroma prispevki, za katere se ne ve, kdo jih piše. Ne moti me, da se z blogom ne ukvarja Janez Janša (oziroma da je podpisan samo pod en prispevek), moti pa me, da piarovci nimajo toliko spoštovanja do občinstva, da niti svojih prispevkov ne podpišejo. Navsezadnje – zakaj bi se pogovarjal, če ne vem, s kom govorim?
 • Jezik. Razumem, da je to uraden blog. Razumem, da se vlada ne more predstavljati “Ej, aveš kua smo dons shendlal…”, ampak vseeno, stavek tipa “Prejemanje pomoči v obliki nadomestila za brezposelnost in denarne socialne pomoči je tesneje povezano s posameznikovo voljo, da išče delo,” po mojem mnenju ne sodi na blog, kjer se hočeš pogovarjati. To sodi na blog, kjer se hočeš oglaševati in ti je vseeno, kaj si kdo misli o temu.

Kaj pa ti misliš?

P.S
Čez slabo uro se bom udeležil posveta z ministrom za razvoj. Pred debato bom preverjal komentarje, če bo kdo napisal kaj zanimivega, bom komentarje na debati tudi prebral.

 

4 komentarjev na “Slovenska vlada piše blog, part 1

 1. Dinozaver

  Špeha je preveč, da bi šel brat, kazalo pa je en sam populizem. Iztočnice za razpravo se berejo kot vprašanja na testu, celotna podoba pa kriči: “Še en mandat SDS!!!”
  Jasno je, da prispevki niso podpisani, saj državna uprava nima obraza.
  Tole pa je biser dneva:
  “Ali se zavedate, da ste plačali tudi to spletno stran? Torej imejmo kaj od diskusije na njej!”
  Zanima me (pa ne zelo), koliko časa bodo prvi komentarji čakali na repliko.

   
 2. Domen

  Sicer se mi zdi Turk čisto pameten človek, ampak se strinjam glede promocijskega zvena. Tudi Turk mi ni znal čisto dobro odgovoriti, zakaj debata teče šele zdaj oziroma zakaj tega niso izvedli prej.

   
 3. Žiga

  Vladni blog: to ni vladni blog. To je Blog o eni publikaciji vlade in o vprašanjih, ki jih odpira.

  Glede populizma … Nek pregovor pravi “dobro blago se samo hvali”. Nek drug, da se lastna hvala pod mizo vala. Resnica je nekje vmes.

  Podpis prispevkov; povzeti so iz Brošure katere avtor je SVR, skupaj s prispevki številnih ministrstev. Ne da se jih pripisati posameznikom.

  Zakaj debata ne prej? V zvezi z brošuro ker pač brošure ni bilo prej; čakali smo podatke za leto 2007, iztega se čas, ko je še kaj mogoče spraviti skozi parlament.

  Zakaj ne vladni blog prej? Ne vem. To je verjetno vprašanje za vladni PR, kar pa SVR, kljub drugačnim namigom, ni.

   
 4. kontravoje

  Če bi že lansko leto začeli s predvolilno kampanijo ne bi bilo nič takega v primerjavi z levico ki jo je začela že takoj po porazu na volitvah.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.