Danes zjutraj me je na poti v službo pozdravil Žurnal s temno naslovnico in tragičnim “Zakaj so šli?” na glavnem naslovu. Govora je seveda o nesreči pri hidroelektrarni Blanca, kjer je več ljudi ignoriralo vsa pravila in zdravo pamet ter ignoranco plačalo s svojim življenjem.

Ne vem, kaj mi je pri vsej zadevi bolj bizarno. Dejstvo, da večina medijev nesrečo prikazuje kot igro krute narave, ki je na piko vzela nedolžne kanuiste ali dejstvo, da odgovorni urednik Žurnala v uvodniku objavi naslednjo cvetko:

Številne smrtne žrtve na Savi in Soči so jasen dokaz, da gre za enega od najnevarnejših rekreativnih športov. Zato še kako preseneča, da plovbne režime na celinskih vodah še vedno določajo občine same in da ni sankcij, če občina plovbnega režima ne uredi. Ker so adrenalinski športi hit, je jasno, da je država s prepuščanjem te ureditve občinam spet zamudila. Čas je, da napako popravi (Žurnal24, 2008).

Oprostite, ampak kdo ima tukaj koga za norca? Zakaj se novinarji izogibajo pisanja o resničnemu problemu? O egotripih, ki v svojih možganih nimajo več centra za samooohranitev, temveč samo še center za bahanje in izzivanje? Zakaj v naslovu zraven vprašanja ne piše: “Ker so bili neumni in niso upoštevali logičnih ter pravnih norm!”

Še bolj pronicljiva je anketa, ki jo Žurnal ponuja na svojem spletnem mestu. Bralce namreč sprašujejo, “Ali bi bilo potrebno z zakonom prepovedati plovbo na vseh nevarnih odsekih rek?” Lepo vas prosim. Bi zakon rešil kako življenje? Že sedaj imamo zakone, ki varujejo ljudi, ampak očitno je pri neumnosti tako kot pri boleznih. Zdravilo najdemo kasneje, če sploh kdaj.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan