Tornado v Kamniku dokazuje dvoje…

17.07.2008Osebno
 • Spletni novinarji so leni…

Da najprej razrešimo misterij teh “I-reportov” oziroma “Vaših novic”. V duhu participatornega spleta (in želje po še večjemu prometu) so se večje medijske hiše odločile, da bodo svojim bralcem ponudile možnost ustvarjanja novic na velikih medijskih portalih. Na začetku so bila pričakovanja velika, medijske hiše so mislile, da bodo na poceni način tako prišle do dobrih vsebin, vendar so ljudje “vaše novice” vzeli bolj v slogu mačk in tačk.

Novinarji so zato “vaše novice” začeli jemati z levo roko. “Saj je vseeno, kaj pišejo, važno, da pišejo,” so si rekli novinarji in veselo objavljali mucke in bucke. Nastala je neškodljiva simbioza, kjer so ljudje objavljali mačje nebuloze, novinarji pa so tako na hiter in poceni način prišli do materiala za portale.

Še najbolj so se slovenski “I-reporterji” približali izvorni ideji “državljanskega novinarstva” ob posameznih katastrofah. Črna kronika je kategorija, ki jo državljanski novinarji najbolj učinkovito lahko zapolnijo s konkretnim materialom. Prevrnjene lokomotive, požari, nesreče in “tornadi” so počasi prišli tudi med izpostavljene novice na glavnem novičarskem delu portala.

 • Ljudje ne razumejo…

Drug pomemben misterij je misterij simboličnih slik. Novice črne kronike, kjer se bistvo sporočila zelo redko spreminja, medtem ko se vedno spreminja kraj in čas dogajanja, so polne poročil, kjer slika nima neposredne veze z napisanim. Če se je lokomotiva prevrnila v Divači, lahko novinarji mirno objavijo sliko prevrnjene lokomotive v Kranju in zraven napišejo – slika je simbolična. Ali pa še to ne, prevrnjene lokomotive so si zelo podobne.

Seveda se vedno najde kak Divačan, ki je osebno prizadet, da prevrnjene lokomotive niso posneli v njegovem rodnem kraju in nato se začne odvijati kritiziranje novinarjev, češ, da niso profesionalni, da ne vedo kaj pišejo in da so vsi rojeni v Kumrovcu (zadnje je nepovezano z dejanskimi napakami, recimo temu obvezen refren). Vendar je še enkrat potrebno poudariti, da je tukaj bolj na udaru novinarska lenoba oziroma nezmožnost obiska Divače kot pa dejanska ignoranca oziroma nepoznavanje tematike.

 • Tornado v Kamniku torej dokazuje dvoje…

Da novinarji zaupajo ljudem, ki objavljajo “vaše novice” ni nič narobe. Poanta “vaših novic” ni objavljanje nesmislov in lovljenje novinarjev – novinarji so s tem del avtonomije prepustili bralcem, v zameno pa pričakujejo korekten odnos. Da ljudje te predaje avtonomije niso razumeli oziroma niso hoteli razumeti, je jasno. Medijsko občinstvo je pasivno in totalno v svojem krogu, na pozive k ustvarjanju pa ne reagira. Oziroma reagira z mačkami.

Tornado v Kamniku dokazuje, da ljudje lastno neumnost in zlorabo zaupanja paradirajo kot amaterskost in neizobraženost medijev. In tako odmikajo pogled od glavne težave medijskih hiš – kreativne lenobe.

 

4 komentarjev na “Tornado v Kamniku dokazuje dvoje…

 1. prgrmr

  Sem odločno proti simboličnim slikam. Če nimajo slike dejanskega dogodka, o katerem pišejo, naj novico pač objavijo brez slike. Kakšen pomen ima slika “krneke” prevrnjene lokomotive?

   
 2. Domen

  Jah, približek realnosti I guess. Kontra vprašanje – če pišeš o neki točno določeni generični zadevi- je potem dovolj generična slika ali mora biti točno določena generična slika ;)?

   
 3. dr. Onyx

  Men se zdi, da tud medijske hiše jemljejo spletne portale bol z levo roko, ker jim verjetn še vedno več denarja prinaša potiskan papir ali TV slika. Sem že večkrat vidu, kakšne neumnosti pišejo brez da jih kdo za nalašč na finto vrže (pardon zanalašč). Verjetn to pišejo razni študentje in podoben kader, pa tudi ne bi reku, da gredo te pisarije in nebuloze čez kakšno resno uredniško sito. Pač, napišeš naslov “Trupla razkosal, lobanje pa prekuhal” in imaš pol milijon a klikov. Kwa je pa res pa … koga briga.

  Drugač pa, tole z tornadom v kamniku je pa lovsko in kar nisem mogel verjet. Ljudje so zreli za kakšno veliko natego v slogu Mars attack in mediji bi bili samo eni od tistih, ki bi jih vrgli na finto.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.