Blogov je veliko (preveč). Blogajo predvsem mladi ljudje, ki ta medij uporabljajo za avtopsihiatra. Blogi so večinoma neuporabni.

To je samo nekaj aksiomov, ki za bloge veljajo v klasičnih množičnih medijih. Zato mediji o njih ne poročajo. Niti takrat, ko bi lahko iz blogov naredili (geo)politični prispevek, kjer ta medij igra veliko vlogo. Niti takrat, ko se na blogih odvijajo medijsko zelo zanimivi incidenti (Mojca Mavec, Libanon, ZDA – če koga zanima, sem več o tem pisal v diplomi in Medijski preži). Po eni strani imajo prav. Slovenski blogi so za medije neuporabni in nezanimivi. Blogov je preveč, blogi so prehitri in od blogov ni nobenega haska.

Vseeno pa se občasno zgodi, da so mediji polni prispevkov o blogih. Ne o specifičnih blogih, ki so pomembni za medijsko pokrajino, ampak o blogih na sploh. Kdo so blogerji, koliko jih je, kaj počnejo. Statistika.

V Sloveniji se z blogersko statistiko ukvarja samo eno podjetje. To je podjetje Valicon, raziskave o blogerjih pa plačuje drugo podjetje, Iprom, spletno oglaševalsko podjetje. Lahko sklepamo, da je podjetju Iprom v interesu bloge prikazati kot a) množično b) moderno in c) oglasom prijazno komunikacijsko sredstvo, zato da bo lahko prodal še več oglaševalskega prostora.

Mediji so seveda odvisni od oglasov. Oglaševanje prinaša velik del profitov posamezne medijske hiše in zato se morajo novinarji z oglaševalci dobro razumeti. Pod tem terminom seveda mislim lansiranje oglaševalskih vsebin, ki jih morajo novinarji zamaskirati v novinarske prispevke. Kar naenkrat so blogi v središču pozornosti, po tonu prispevkov sodeč pa izpadejo kot najbolj moderna stvar na svetu. Pustimo ob strani dejstvo, da se novinarjem ponavadi niti ne sanja o čem pišejo niti nimajo prispevki neke posebne interpretativne note. Edino, kar je pri takih prispevkih pomembno je, da se s čim večjo pisavo napiše naročnika raziskave. Iprom. In da se po možnosti v prispevek sam vključi izjave predstavnikov ali celo direktorja tega podjetja.

Tako take in podobne raziskave ne pomenijo kvalitativnega preskoka, niso dobro merilo razvoja blogosfere in ne pripomorejo h kultivizaciji spletnih pojmov. Take raziskave so ena navadna usrana reklama. In nič več.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan