Michael Keaton as Batman in Batman (1989)Image via Wikipedia

Danes ob devetih zvečer grem s prijatelji v kino gledat film The Dark Knight, zadnji del “serije” o superheroju iz Gotham Cityja. Glede na to, da je bil originalni Batman z Michaelom Keatonom in Jackom Nicholsonom eden prvih filmov, ki sem si jih zapomnil za “vse življenje” in ga nisem videl v kinodvorani, ampak na Gorenje televizijskem ekranu, sem se vprašal, zakaj bi danes sploh kdo hodil v kino?

“V kino hodim rad, ker je izkušnja čisto drugačna, kot če film gledam doma,” je eden najbolj pogostih razlogov in za določene filme je veliko platno res odgovorno za bolj kvalitetno filmsko izkušnjo. Na pamet mi pride trilogija Gospodarja prstanov, kjer je bil užitek v kinu res potencialno večji. Vseeno je Gospodarjev malo, v času digitalne tehnologije in PirateBay storitev na spletu pa se mi zdi, da se v kino ne splača hoditi:

  • Kino vstopnica stane 3,80 evra. To je malo več kot devetsto tolarjev. Spomnim sem, ko sem za kinovstopnico plačal trikrat manj, pred filmom pa je bilo zelo malo oglasnih sporočil.
  • Drugi problem so oglasna sporočila pred filmom. Je kdo štopal, koliko časa trajajo? Zdi se mi, da so vedno daljša in da če domnevamo, da oglasi kompenzirajo ceno vstopnice, se lahko vprašamo, ali bi morala biti vstopnica ŠE dražja?
  • Kultura ljudi v kino se slabša. Bonton je nekaj, kar se pusti v avtu pred kinodvorano, brez odprtega okna, tako da se revež duši in hitro umira. Ljudje med predstavo govorijo po telefonu, se glasno pogovarjajo s sosedom in se glasno pritožujejo nad filmom (“Pa to je neverjetno!” je vzkliknil sosed med ogledom filma M:I-2).
  • Kvaliteta filmov v kinodvoranah se slabša iz leta v leto. Slovenski distributerji igrajo na prve žoge, kupujejo filme, ki so komercialne uspešnice po nekem čudnem ključu, medtem ko določene resnične uspešnice nikoli ne vidijo naših dvoran.

Na drugi strani pa obstaja vedno več razlogov za ogled filma doma:

  • Cene kvalitetnih velikih televizorjev se nižajo.
  • Film gledam brez uvodnih oglasov in smrdečega, nevljudnega, neumenga soobčinstva.
  • Velikokrat po ogledu ugotovim, da film ni bil vreden moje pozornosti, čeprav je oglaševan kot mega uspešnica (sex v mestu je bil zadnji primer).
  • Film si lahko ogledam večkrat.

Zakaj torej že hodimo v kino?

Zemanta Pixie

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan