Reading the newspaper: Brookgreen Gardens in P...Da je slovenska medijska scena spolitizirana, čivkajo že vrabci na strehi. Nekateri so na svojo politično opredeljenost ponosni, drugi jo skrivajo, vsi pa nosijo značke. Zato se mi zdijo razni “neodvisni tedniki” rahlo prozorni, saj se s tem meče pesek v oči publiki. Kar pa ne pomeni, da taki poskusi ne obstajajo.

Danes zjutraj me je v nabiralniku pričakala prva številka prvega leta izdajanja časopisa Ekspres. V kolofonu piše, da gre za brezplačni tednik, izdaja pa ga Zame-tek d.o.o, katerega direktor je Robert Teršek. Odgovorna urednica tednika je Barbara Smisl, kontaktni naslov uredništva pa je ekspres@gmail.com (!).

Časopis obsega štiriindvajset strani, podpisanih pa je več kot petnajst novinarjev. Na zadnji strani je kolumna Mateja Makaroviča, člana stranke SDS in deklariranega desničarja. Ostala imena niti meni niti Google ne povedo nič, prvi zadetek za odgovorno urednico je lokalna lista v Žalcu, ki je na volitvah leta 1996 dobila manj kot pet odstotkov glasov.

Vsebinska analiza članka, ki govori o Musar-Pirčevi in Soršaku, pokaže, da so avtorji očitno na strani Soršaka (ali to lahko razumemo kot podporo JJ-ju?), v članku o ljubljanskem županu, Zoranu Jankoviću pa so do njega zavzeli izrazito negativno držo. Tednik ima tudi eno tipično lastnost amaterskih projektov – nobena fotografija ni podpisana.

Na koncu se vprašam:

  • Kdo financira tiskanje in pošiljanje časopisa?
  • Kdo je njegov boter?
  • Kdo misli, da mu bo ta časopis koristil?
Zemanta Pixie

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan