Pred nekaj dnevi je Facebook posodobil moj profil, tako da sem se lahko prijavil v prenovljeno spletno mesto. Očitno je poletje čas remonta, saj je pred kratkim podobno transformacijo doživel last.fm.

We need more my space!

Na prvi pogled mi novi Facebook ni všeč. Z apriorno “čez cel zaslon” filozofijo so spletno mesto raztegnili in pri tem pozabili na vsebino, ki jo je premalo za cel zaslon. Tako večino zaslona zasedejo prijatelji in osveževanje zgodb njihovih profilov, v stolpec pa so preoblikovali vrstice z aplikacijami.

Novi Facebook

Med fotografijami, osveženih statusih in “zgodbah” se sedaj premikamo s horizontalno navigacijo, kar je pozitivno, problem je samo v izbranih objektih, ki jih lahko dosežemo s tako navigacijo. Statusi in zgodbe so v redu, medtem ko bi bilo potrebno dodati še Events in/ali jih zamenjati s Photos in Posted items. But that`s just me.

Others are cluttering…

Pregledovanje profilov ostalih uporabnikov sledi podobni logiki.

Facebook profil - prenovljeno!

Tukaj mi ni všeč srednji stolpec, v katerem so uredniki nametali vse dogajanje posameznika, urejenega po datumih. Tako se tukaj znajdejo vse objave, aplikacije, napisi na zidu in vse, kar je posameznik naredil v enem dnevu. Zmedeno in neurejeno.

Na koncu: Clutter is not always bad

Sicer so avtorji na zelo eleganten način rešili problem natlačenosti profilov, vseeno pa se mi zdi, da so preveč pazili na izgled in premalo na funkcionalnosti. Pogrešam recimo hitro osveževanje twitter statusov, ki so bili prej dostopni s prve strani, sedaj pa moramo enkrat klikniti. Tudi pasica na vrhu zaslona, ki nas vodi med lastnim profilom, seznamom prijateljev in aplikacijami ter našim nabiralnikom je zmedena, saj so aplikacije edini objekt z drop-down menijem. Zaenkrat ostajam pri dobrem starem Facebooku…

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan