Praktični nasveti za diplomsko nalogo o blogih #1: Ankete

05.08.2008JavnoOsebno
the nos

“Ampak ankete ne bom imel!” so bile moje besede, ko sva z mentorico razpravljala o sestavi moje diplomske naloge, ki se je ukvarjala s spletom. Strinjala se je. Vseeno niso vse mentorice tako prizanesljive oziroma dojemljive za ideje študenta. Včasih se anketam ne morete izogniti. Vsekakor morate v diplomsko nalogo vključiti nekaj lastnega raziskovalnega dela, zato sem se odločil, da vam malo pomagam.

Prvo pravilo je, da pozabite na klasične ankete. Odmislite to statistično orodje, ki vam, še posebno, če se ukvarjate s spletnimi fenomeni, ne bo kaj dosti pomagalo in preberite moje nasvete, kako z drugačnim prijemom narediti enako dobro ali boljšo diplomsko nalogo:

 • Anketo raje nadomestite z intervjujem ali krajšim vprašalnikom. Dosedaj me je vsak vprašalnik, s katerim je študent/študentka FDV hotela izvedeti nekaj o določenem (spletnem) fenomenom, presenetil z milijoni vprašanj. Ponavadi študent/študentka uporabi enega od mnogih brezplačnih spletnih anket in potem posiljuje vse znano in neznano spletno vesolje s svojimi vprašanji. Rezultati so seveda temu primerni. Je pa res, da za tako anketiranje ni potrebno veliko znanja. Vse, kar moraš storiti, je, pofočkati par znanih blogerjev in zadeva je rešena. Rezultati so temu (ne)primerni. Intervju oziroma krajši vprašalnik hkrati ubije več muh na en mah. Najprej izkažete poznavanje teme, saj morate izbrati kompetentne sogovornike. Hkrati s pametnim intervjujem dobite veliko boljše informacije kot bi jih z anketo, ki se jo lotevate na pamet in brez potrebnega predznanja.
 • Sprašujte pametno in ne z že vnaprej pričakovanimi odgovori. Res je, najbolj enostavno je postaviti trditev “Blogerji so ekstrovertirani egotriperji” in za analizo vzeti Dajano. Ali pa Katarino. Case closed, še preden je konec dneva. Raje se vprašajte – Zakaj obstajata bloga Libertarec in Drugi Dom? Zakaj Ervinator bloga na več različnih blogih?
 • Skušajte se omejiti in postavljate samo vprašanja z zaprtimi odgovori. Vprašanje tipa “Kaj vam pomeni bloganje?” je zanič. Tričetrt ljudi ne ve, zakaj piše blog. In ravno ti so ljudje z najbolj kreativnimi odgovori.
 • Raziskujte samo en fenomen. Ne hodite ven z idejo “Rad bi raziskoval, kako bloganje vpliva na ljudi, ki blog pišejo v odnosu do aktualne politične klime v državi in participacijo tistih blogerjev, ki blogajo o politiki na državnozborskih volitvah z odnosom na platformo bloga”. Bolj široka je teza, bolj splošna je zaključna ugotovitev.

Naslednji teden o diplomski nalogi o blogih in izboru literature.

Zemanta Pixie
 

12 komentarjev na “Praktični nasveti za diplomsko nalogo o blogih #1: Ankete

 1. Dajana

  Ja no, saj si postal blogolog postopoma… Vprašanja so sestavljena tako, da pride ven, da je tisti, ki piše blog, odvisen. A odvisen je tudi tisti, ki ne piše bloga, ki piše samo komentarje na Delu ali na 24ur.com (so vedno eni in isti komentatorji), na Večeru so pa že štiri leta isti. Pravkar sem poslušala predavanje Gerda Leonharda http://blogres.blip.tv/#1109245 , ki pravi, da z bloganjem ne moreš zaslužiti, lahko pa dobiš “connections”. Odkar sem jaz na blogu, sem spoznala ogromno ljudi. Zakaj blogam? Zato, ker sem prelena oz. se mi ne da skoncentrirati na pisanje knjige. Bloganje je lažje, ker je en post tako kot ena stran v knjigi ali eno poglavje. Zakaj blogajo drugi? Za zabavo, da jim mine čas, iz istega razloga kot jaz in zato, ker so ODVISNI od tega. Mamma mia – pa saj se vsak večer čudim, kaj počne vseh teh 100.000 ljudi, ki baje bere bloge…
  http://ruph.sopca.com/2008/07/23/5-slovencev-redno-bere-bloge/

  Namesto, da gredo v lajf, visijo pred kompom. Uf, nisem vedela, da ima Ervinator več blogov. Če mene vprašaš zakaj obstajata Libertarec in Drugi dom? Prvi zato, ker pač samo tako izraža svoje mnenje, drugi pa… iz istega razloga.

  Pa še nekaj: Dovolim si trditi, da sva midve s Katarino veliko bolj zanimive kot ti trije, ki jih omenjaš (tudi had skoraj ne piše o osebnem življenju, predvsem pa nima otrok…). Zakaj? Ker se greva reality show. Ker poveva “vse” o sebi in s tem se ljudje lahko identificirajo.

  Uf, a se na to temo lahko dela magisterij???

  lp

   
 2. had

  had ne pise o zasebnem zivljenju, ker se le ta nikogar ne tice.. ker je to samo moje zivljenje in ne od vseh ljudi, ki me berejo.. to je razlika..

   
 3. ervinator

  Imam dva spletna dnevnika, zato ker imata različen namen in tudi različno ciljno publiko. Prvi dnevnik so razglednice z različnih koncev vrta in marketinški vtisi, drugi dnevnik odzivi na politično dogajanje v Sloveniji. O zasebnem življenju skoraj nič ne pišem, ker to ni namen mojega spletnega dnevnika, to me tudi pri drugih dnevnikih tako rekoč ne zanima. Če bi mi kdo dokazal, da je moj dnevnik resničnostni šov, bi takoj nehal pisati.

   
 4. Dajana

  @had: Meni so stvari, ki jih bloger napiše o sebi, najbolj zanimive. Tako se pač ljudje razlikujemo med sabo. Ja in, saj lahko napišeš na blog nekaj, kar ni reality show, nekaj, kar bi lahko objavil recimo tudi v cajtngu, pa je vseeno nekaj osebnega, čisto svojega. Tudi v Blogoroli preberem samo intervju, saj mi je daleč najbolj zanimiv. Ravno zaradi posebne osebnosti vsakega človeka. 😉 Mislim, da mi je bilo na blogih najbolj zanimivo tistih sedem lastnosti – veriga, s katero je začela alcessa, ravno zato, ker je vsak napisal nekaj čisto samosvojega, v skladu s svojo osebnostjo pač.
  @ervinator: Ja, no, na koncu koncev imam jaz tudi dva bloga – na eDiju, ki sem ga že zdavnaj hotela opustiti, ampak enostavno ne morem, ker je tam tako fajn klapa. Vsak pač piše, kar mu “sede”, ane. Vem pa, kaj ljudje najraje berejo. 😉

  lp vsem 😉

   
 5. Okapi

  Intervju/vprašalnik je z raziskovalnega stališča lahko še večji nateg od (slabe) ankete. Ali drugače povedano, z njim lahko dokažeš natanko karkoli. Pač izbereš ustrezna vprašanja in “prave” intervjuvance. Sicer se lahko potrudiš temu kolikor se pač da izogniti, ampak ni nujno, da ti uspe, ker pač (morda zgolj podzavestno) pričakuješ določene rezultate in temu prilagodiš vprašanja in intervjuvance. Pri dobro zastavljeni anketi se lahko izogneš vsaj pristranskosti pri izbiri tistih, ki odgovarjajo. Za povrhu lahko v rezultate takšne “raziskave” vsakdo upravičeno podvomi, saj ne more vedeti (še posebno, če ne pozna dobro scene), kako ne/pristransko si izbiral intervjuvance.

  Intervju sicer ni povsem brez vrednosti, ne moreš pa z njim nadomestiti ankete, oziroma rezultati niso primerljivi. Intervju je primeren, kadar raziskovanje omejiš na posamezen značilen primer, torej za raziskovalno strategijo, ki ji pravijo “case study”.

  Tvoj nasvet bi zato moral biti takšen – ne poskušajte v diplomski odkriti vsega interneta/spleta/blogosfere, ker vam ne bo uspelo, ampak se omejite na posamezno spletišče/blog.

  O.

   
 6. ana

  Točno si predstavljam, kaj misliš z anketnimi vprašalniki. Dejansko na tak način res ne moreš kaj dosti ugotoviti, ne moreš pa iz tega posploševati in pri proučevanju spletnih fenomenov odpisati vse kvantitativne metode. Za določene teme so res bolj primerne kvalitativne metode (če so prav izvedene), medtem ko je za določena raziskovalna vprašanja lahko bolj primerna kvantitativna metodologija. Toda ob pogoju, da imamo dovolj kvaliteten vprašalnik (osnova za to je dobro poznavanje področja, prebrana literatura) in dobro vzorčenje in izvedbo. Slednje ni zastonj, tako da za diplomsko nalogo se strinjam, da je morda res bolje izbrati kvalitativni princip.

  Pa še nekaj o kvantitativnih metodah. Zavedati se je treba, da to niso samo ankete. Če bi izbrala bloge za temo diplomske, bi me kot metodologinjo zanimalo uporabiti analizo omrežij. Za omrežje bi si izbrala en agregat (npr. siol bloge) in z njihovim dovoljenjem na njem uporabila skripto (še prej bi morala izboljšati svoje programerske sposobnosti), ki bi mi ustvarila podatkovno bazo, kjer bi imela za vsako enoto (blogerja) podatek na katere enote on linka (puščice ven), in enote, ki nanj linkajo (puščice not). Ali pa, namesto kriterija “link”, bi lahko imela katere bloge komentira (in koliko) ter kdo njemu komentira.
  To bi bilo zelo zanimivo za proučevanje. Dalo bi se ugotoviti, kateri blogerji so najbolj središčni v omrežju, skozi katere gre največ poti (povezujejo največ drugih blogerjev), kakšne skupine blogerjev imamo, kako velike so, koliko je osamelcev itd. Skratka, iz tega bi se dalo potegniti veliko zanimivih raziskovalnih vprašanj.
  Je pa to prezehtevno (predvsem časovno) za diplomsko, tako da sem idejo odpisala in si izbrala nekaj bolj enostavnega.

   
 7. ervinator

  Ana, za tvojo skripto ne potrebuješ nobenega dovoljenja, saj so vsi podatki javno dostopni in jih uporabljaš namensko v raziskovalne namene. Tvoj opis ideje za diplomsko nalogo je uporaba osnovne analize omrežja, ki torej za diplomsko nalogo ni prezahtevna. Vsekakor pa je takšna analiza smiselna – za razliko od pristopa koga drugega, ki analizo omrežij uporabi zgolj za to, da prešteje povezave. 🙂

   
 8. tamara

  extremno dober post/nasvet!! thanks 😉 hočem da je tema diplomske na temo blogov in trenutno sem v fazi točne specifikacije področja aka zmislit si je treba točen naslov. bo treba dobro razmislit..
  lp

   
  1. edemokracija

   Ja, ne splača se reševati sveta, ampak vzeti kako mikrozadevico in jo do potankosti razdelati. Če boš potrebovala kak nasvet, so moji kontakti na desni. Delaš diplomo na FDVju?

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.