the nos

“Ampak ankete ne bom imel!” so bile moje besede, ko sva z mentorico razpravljala o sestavi moje diplomske naloge, ki se je ukvarjala s spletom. Strinjala se je. Vseeno niso vse mentorice tako prizanesljive oziroma dojemljive za ideje študenta. Včasih se anketam ne morete izogniti. Vsekakor morate v diplomsko nalogo vključiti nekaj lastnega raziskovalnega dela, zato sem se odločil, da vam malo pomagam.

Prvo pravilo je, da pozabite na klasične ankete. Odmislite to statistično orodje, ki vam, še posebno, če se ukvarjate s spletnimi fenomeni, ne bo kaj dosti pomagalo in preberite moje nasvete, kako z drugačnim prijemom narediti enako dobro ali boljšo diplomsko nalogo:

  • Anketo raje nadomestite z intervjujem ali krajšim vprašalnikom. Dosedaj me je vsak vprašalnik, s katerim je študent/študentka FDV hotela izvedeti nekaj o določenem (spletnem) fenomenom, presenetil z milijoni vprašanj. Ponavadi študent/študentka uporabi enega od mnogih brezplačnih spletnih anket in potem posiljuje vse znano in neznano spletno vesolje s svojimi vprašanji. Rezultati so seveda temu primerni. Je pa res, da za tako anketiranje ni potrebno veliko znanja. Vse, kar moraš storiti, je, pofočkati par znanih blogerjev in zadeva je rešena. Rezultati so temu (ne)primerni. Intervju oziroma krajši vprašalnik hkrati ubije več muh na en mah. Najprej izkažete poznavanje teme, saj morate izbrati kompetentne sogovornike. Hkrati s pametnim intervjujem dobite veliko boljše informacije kot bi jih z anketo, ki se jo lotevate na pamet in brez potrebnega predznanja.
  • Sprašujte pametno in ne z že vnaprej pričakovanimi odgovori. Res je, najbolj enostavno je postaviti trditev “Blogerji so ekstrovertirani egotriperji” in za analizo vzeti Dajano. Ali pa Katarino. Case closed, še preden je konec dneva. Raje se vprašajte – Zakaj obstajata bloga Libertarec in Drugi Dom? Zakaj Ervinator bloga na več različnih blogih?
  • Skušajte se omejiti in postavljate samo vprašanja z zaprtimi odgovori. Vprašanje tipa “Kaj vam pomeni bloganje?” je zanič. Tričetrt ljudi ne ve, zakaj piše blog. In ravno ti so ljudje z najbolj kreativnimi odgovori.
  • Raziskujte samo en fenomen. Ne hodite ven z idejo “Rad bi raziskoval, kako bloganje vpliva na ljudi, ki blog pišejo v odnosu do aktualne politične klime v državi in participacijo tistih blogerjev, ki blogajo o politiki na državnozborskih volitvah z odnosom na platformo bloga”. Bolj široka je teza, bolj splošna je zaključna ugotovitev.

Naslednji teden o diplomski nalogi o blogih in izboru literature.

Zemanta Pixie

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan