Little graveyard

Zelo hecna tema.

Ljudje vlagajo velike zneske v zaganjanje spletnih mest, v sponzoriranje in prepoznavnost spletnih naslovov, v obiskanost spletnih mest. Ko pa ta spletna mesta “odslužijo”, se nihče ne ozira na njih in jim ne privošči spodobnega pogreba. Kar je po eni strani škoda.

V bistvu je pogreb v večini primerov v bistvu odklop z aparatov, kar v svetu spletih mest pomeni, da je spletnemu mestu potekla domena in da se je nikomur ni dalo podaljševati. Težava je tudi v tem, da ponavadi avtorji spletnih mest domene zakupujejo na najdaljše možno časovno obdobje, ki se v veliko primerih izkaže kot veliko daljša doba od življenske dobe projekta samega.

Kako se znebiti “odklopa z aparatov” oziroma kako poskrbeti, da bo spletno mesto funkcioniralo do točke, ko ga ne bomo potrebovali več?

  • Načrtovanje

V fazi načrtovanja moramo dobro premisliti, za kaj bomo spletno mesto sploh rabili. Veliko spletnih mest se ustvarja po načelu “saj ni važno, samo da je,” in se jih tako pohabi že v prvi fazi projekta. Spletna mesta brez namena so neuporabna in slaba za ugled skrbnika, saj se takoj vidi (ne)pomembnost spletne komponente posameznega projekta. Z načrtovanjem se izognemo preširoki ali preozki spletni kampanji, ki bi nam lahko v prihodnosti škodovala oziroma se tepla s konceptom ostalih komponent določenega projekta.

  • Servisiranje

Po začetnem navdušenju nad nastankom novega spletnega mesta se je potrebno umiriti in spremljati odzive ciljne publike. Niste določili ciljne publike? Kaj boste pa potem spremljali? Odzivi so zelo pomembni, saj boste na podlagi le-teh spletno mesto spreminjali, prilagajali in razvijali, tako da bo mogoče ista platforma služila večim projektom zapored (v slovenskem prostoru je to zelo velika redkost).

  • Zaključevanje

Zadnja faza je vedno najbolj problematična, zato jo večina projektov preprosto izpusti. Izpusti v smislu, da po koncu projekta pusti stvari mirovati oziroma izvede že prej omenjeni “odklop z aparatov”. Razmišljajo najbrž v smislu: “Uporabniki so že od začetka z nami, tako da sedaj tudi oni vedo, da je projekta konec. Zato je to spletno mesto izgubilo smisel, s tem pa je izginila tudi naša pripravljenost do osveževanja”. Velika napaka! Razumevanje uporabnikov kot statične skupine istih ljudi pripelje do tega, da spletna mesta po izvedbi projekta ležijo v vesolju in postanejo gojišča za priljubljene nezaželjene komentarje, ki se razmožujejo po njih. Tukaj pride do izraza dobro načrtovanje, ki dopušča izhode iz krize oziroma predvidi izklop spletnega mesta.

Nekaj predlogov predelave “projektnih” blogov:

– Priprava platforme za nov produkt, storitev (namesto ipod nano lahko meljemo ipod touch)

– Razvijanje platforme za vključitev novih produktov, storitev (skupaj z nokio e61 lahko pišemo še o telefonu nokia e71)

– Predelava platforme za bolj “dolgotrajen” namen (namesto o izdelku pišemo o industriji in povezujemo več aspektov istega fenomena)

  • Pa še vprašanje za bralce:

Katera slovenska spletna mesta bi vi peljali na pogrebni zavod spletnih mest?

Reblog this post [with Zemanta]

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan