V Edinburghu sem med najinim dopustom videl Sonyjev bralnik elektronskih knjig, Sony Reader. Načeloma gre za predvajalnik tekstovnih datotek, ki ga namesto knjig nosite v torbi. Besedila vlečete s spleta oziroma trdega diska, velikost zaslona pa je približno enaka kot klasična broširana izdaja knjige. Slabe strani – razen branja knjig, pregledovanja slik in omejenega predvajanja glasbenih datotek, je zadeva neuporabna, saj ne omogoča brskanja po spletu oziroma predvajanja video-datotek, v določenih primerih je še vedno prevelika.

Po drugi strani pa sem lastnik applovega multimedijskega predvajalnika iPod Touch, ki mi je dosedaj služil kot predvajalnik glasbe, filmov, pregledovalnik slik, brskalnik po spletu in beležka, v omejenem razponu pa še kot igralna konzola (na kak res dober špil še čakam). Zadeva je majhna, oblečena v Griffinov plastični ovoj pa zelo dobro prenaša potovanja po zraku in tleh. In z brezplačnim programom Stanza mi je sedaj prihranjena vleka še enega gadgeta.

Poleg programa na Ipod Touch si moraš na računalnik naložiti še istoimenski program, ki se nato brezžično poveže s predvajalnikom in mu poda željeno čtivo. Pozna skoraj vse formata, ki jih je potrebno pretvoriti v Stanzi lasten .epub format. Ko program zaženeš, se leva in desna stran zaslona odzivata na dotik in “listata” po knjigi, možno pa je tudi preskakovanje po poglavjih (v primerno oblikovanemu besedilu seveda). Prednost Stanze je v prilagojenem izpisu besedila, tako da odpade povečevanje oziroma zoomiranje po posameznih listih – program namreč izpiše ravno dovolj besedila, da vam ni potrebno napenjati oči.

Kje dobiti knjige?

No, začnete lahko pri Project Guttenberg, spletnemu mestu, kjer so zbrane vse knjige s “poteklim rokom” avtorskih pravic. Včasih znajo presenetiti, knjige pa so na voljo iz vseh žanrov. Potem je tukaj na voljo mali milijon spletnih mest, ki se ukvarjajo z zelo podobnimi zadevami, na koncu pa vam preostanejo tudi ilegalni kanali. Lahko pa zadevo tudi kupite.

In to je to.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan