Švica: uporaba i-volitev za prebivalce zunaj Švice

V Švici so konec septembra sprejeli nov volilni zakon. Na zvezni ravni bodo namreč testirali mobilno in spletno glasovanje. Testiranja, ki bo vključevalo do 10 % volivcev, bodo potekala med leti 2009 in 2011, vključevali pa bodo švicarske volivce, ki živijo v tujini. Teh je dobrih sto tisoč.

Rusija: Preizkusili spletne vzporedne volitve

Ruske oblasti so v lokalnih volitah izvedle spletne vzporedne volitve v omejenem obsegu, ki so se jih udeležili volivci iz sedemdesetih lokalnih okrajev, natančnost in udeležba pa sta bili zelo dobri. Izkazalo se je tudi, da je bil strah pred napadom odveč, rezultati vzporednih volitev in končni rezultat pa sta se razlikovala za dva odstotka.

Obama posega po novem sredstvu v volilni kampanji: video igre

Demokratski predsedniški kandidat in najverjetnejši bodoči ameriški predsednik Barack Obama je v svojo volilno kampanjo vključil tudi računalniške igre. V igre je namreč “vpletel” sporočila volivcem, kje lahko predhodno volijo.

Kanada: Blogerji izzivajo zastarelo predvolilno zakonodajo

Zakonodaja je še enkrat podlegla tehnologiji – to je komentar najnovejšega zapleta s kanadskimi volitvami, kjer so blogerji v nasprotju z sedemdeset let starim zakonom, objavljali rezultate volitev, še preden so ti postali uradni oziroma še preden se je glasovanje dokončno zaključilo.

Ameriška vlada uporablja Twitter

Večina ameriških ministrstev je v sklopu svoje spletne prisotnosti začelo uporabljati tudi storitev Twitter. S pomočjo kratkih SMS sporočil, na katere je naročenih več sto ljudi, ministrstva skušajo stopiti v stik s posameznikom, vseeno pa to nekaterih uspeva bolj kot preostalim.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan