Bo Obama vladal s pomočjo wikija?

Močna karta Obaminega predvolilnega spektakla je vsekakor spletna prisotnost, njegovi svetovalci pa namigujejo, da bodo tudi v primeru zmage na predsedniških volitvah podpirali in spodbujali vladanje s pomočjo spleta. Med drugim naj bi se pred potrjevanju zakonodaje z volilno bazo posvetovali s pomočjo wikijev.

New York City: Z računalniškimi miškami nad prave podgane

V pripravi na prihajajočo zimo so se mestne oblasti v mestu New York City odločile, da se bodo proti podganam in ostalim glodalcem borile tudi na spletu. Nastal je Rat Information Portal (RIP), kjer lahko ljudje beležijo lokacije, na katerih se nahajajo podgane, oblasti pa bodo poskrbele, da bo čimveč označenih lokacij čimprej saniranih.

Velika Britanija: Kibernetični kriminal narašča

Po podatkih analitikov iz podjetja Garlik`s je v letu 2007 Velika Britanija doživela skoraj deset odstotkov več kibernetičnega kriminala kot leto poprej. Največji porast so doživele prevare in grožnje, upadlo pa je spolno nadlegovanje in kraje identitet. Po mnenju analitikov bo zaradi aktualne finančne krize število finančnih zlorab na spletu v prihodnosti še bolj naraslo.

Spletni giganti za zaščito spletne svobode govora

Tako imenovana Globalna omrežna pobuda (Global Network Initiative), ki so jo 18 mesecev oblikovala spletna podjetja, organizacije za varstvo človekovih pravic, akademiki in vlagatelji, zavezuje tehnološka podjetja k “zaščiti svobode izražanja in pravic do zasebnosti njihovih uporabnikov”.

Tajska: Vsako leto več kot deset milijonov evrov za spletno cenzuro

Tajske oblasti motijo predvsem žalitve kraljeve družine, za kar je na Tajskem predvidena zaporna kazen do deset let. Zato bodo vsako leto namenile enajst milijonov evrov, s katerimi bodo izvajali spletno cenzuro in lovili ljudi, ki bodo žalili kraljevo družino.