In memoriam: Michael Crichton (1942 – 2008)

05.11.2008JavnoOsebno

Michael Crichton je bil pameten človek. Po izobrazbi zdravnik, se je raje odločil za pisanje knjig. Dobrih knjig. Najbrž je imela kvaliteta nekaj z njegovo izobrazbo, saj lahko v njegovih knjigah najdemo zelo dobre opise katastrof oziroma fantastičnih dogodkov, ki stojijo na nekaj zelo verjetnih in dokazljivih dominah. Da je bil mojster manipulacij, lahko razberemo tudi iz njegova trika na univerzi, ko je Orwellovo delo oddal kot svojo, dobil za to oceno B- in kasneje pojasnil, da je plagiat naredil z namenom dokazovanja krivičnega ocenjevanja profesorja

Slovence je ubrisal z Jurskim parkom. Ostali filmi niso bili tako uspešni, medtem ko so njegove knjige genialne. Nad mano na policah počivata Airframe in Andromeda Strain, genialna podviga v žanru techno-trillerja, ki se ukvarjara z biologijo in fiziko ter vse skupaj podčrtata s kriminalnimi primesmi. Nekakšen predhodnik serije C.S.I, če hočete. 

Njegovi filmi so bili razen trilogije Jurskega parka manj uspešni. Spomnim se Trinajstega bojevnika, Konga, in Vzhajajočega sonca, vseeno pa o njih ne bi mogel govoriti v presežkih. So bili pač (samo) filmi. Crichton je bil boljši na papirju. 

 

 

2 komentarjev na “In memoriam: Michael Crichton (1942 – 2008)

  1. ana

    Tudi meni je bil veliko bolj všeč na papriju. Prebrala sem le Jurassic Park, The Lost World in Congo, a so me res navdušile, tako da ne vem zakaj nisem nadaljevala z ostalimi. Med filmi pa ne smemo pozabiti še Sphere, ki je bil tudi kar uspešnica.

     

Vpišite komentar