Tole finto sem slišal že na večih mestih, pa je ne razumem čisto najbolje. Zmago Obame na predsedniških volitvah enačiti z zmago cigana (roma, če hočete) na slovenskih? Hm…

Mogoče ne poznam romske zgodovine na slovenskih tleh, vendar pa vsaj približno poznam črnsko zgodovino na tleh Združenih držav Amerike. In zdi se mi, da imajo Romi v Sloveniji prehoditi še dolgo pot. Da bodo na isti stopnji družbene situiranosti kot je črnska skupnost v ZDA. 

Zato se mi zdi primerjanje romske manjšine v Sloveniji z črnsko skupnostjo v ZDA ponižujoče za slednje. Črnska skupnost v ZDA po cenzusu sestavlja 12 odstotkov vsega prebivalsta. To je 36 milijonov ljudi. Romov je v Sloveniji po zadnjem štetju 3500. Oziroma 0,1 odstotka. Kulturno gledano imajo črnska skupnost v ZDA veliko večji vpliv na mainstream kot Romi v Sloveniji. Tudi v ameriški politiki jih je več. 

Razumem, da hočejo komentatorji in analitiki s tem poudariti neverjetnost dogodka izvolitve predsednika Baracka Obame. Ampak to počnejo na tako amaterski in krivičen način, da dvomim v njihovo strokovnost analize.