Danes je Miki Miška (Mickey Mouse) star osemdeset let. Zanimivo, da v nobenem od poročil v slovenskih medijih ni omenjena problematika, ki se je začela ravno z Miki Miško in to je rok zastaranja avtorskih pravic. Zaradi dobrih Disneyjevih odvetnikov in lobistov so namreč rok trajanja avtorskih pravic podaljšali na devetdeset let od smrti avtorja, govori pa se o dodatnem podaljšanju. 

Treba je namreč razumeti, da v normalnem svetu avtorsko delo sedemdeset let po avtorjevi smrti preide v t.i. javno sfero in ga lahko vsak normalno uporablja, brez da bi se obremenjeval s kršenjem avtorskega prava. Zaradi istega razloga lahko v sedanjosti mirno prebiramo Shakespearova dela oziroma dela ostalih klasikov – več na spletnemu mestu projekta Gutenberg

Ampak to nikogar ne zanima. Vsi so mahnjeni na imaginirani lik, ki je postal simbol ameriškega kulturnega imperializma. Celo Wikipedia, ki jo nekateri čislajo bolj kot Encyclopedio Britannico, je v svoji slovenski izdaji na koncu prispevka zapisala naslednjo poved:

Lahko bi rekli, da Walt ni nikoli umrl, saj živi v otroških srcih po vsem svetu in nas bo vedno spremljal z njegovimi animiranimi filmi.

Ja, Walt res ni mrtev. Njegovi odvetniki še vedno harajo po svetu in skušajo Walta narediti resnično nesmrtnega. Slovenski mediji pa nič. 

Priporočeno branje:

Ariel Dorfman in Arman Mattelart: Kako brati Jaka Racmana

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan