V Resnično resničnost sem priletel skorajda po naključju. Andraž Tori me je po predavanju o kulturi elektronske pošte v Kiberpipi daljnega leta 2001 povabil k televizaciji predavanja in tako sem do leta 2007 sodeloval z rubričnimi prispevki in poročili s terena. 

Osebno me preseneča, da je garnitura tako dolgo čakala s sekanjem oddaje, za kar imam svojo teorijo. Najprej nekaj številk. 

Eden glavnih težav, ki jih je imela Resnična resničnost, je bila gledanost. Mislim, da se je redko zgodilo, da bi bili odgovorni zadovoljni z gledanostjo, ki se je v povprečju po mojem spominu gibala med enim in dvema odstotkoma (za primerjavo, Dnevnik ima v povprečju 30% gledanost).

Vseeno je oddaja ostajala na sporedu, res pa je tudi to, da so bili hendikepi vedno večji. Od terminov predvajanja do terminov snemanja, ki so proti koncu mojega obdobja postajali RES absurdni, do nižjih honorarjev in tako naprej. 

In sedaj teorija zarote

Odločitev o ukinitvi oddaji so sprejeli pred kratkim. Po volitvah. Tik pred potrditvijo nove vlade, katere kulturna ministrica Majda Širca zagovarja ravno oddaje takega tipa in je manj naklonjena turbofolk oddajam, ki jih je trenutno na nacionalni televiziji polno in ki jih je podpirala predvsem Janševa vlada, pod katere taktirko so nastale Piramida in ostali nesmisli. 

Vedno se je dobro vprašati, zakaj ravno sedaj?

Če bi taktizirali, bi oddajo zaključili poleti, preden se je začela nova sezona. Tudi če bi oddajo ukinili po počitnicah, bi človek to razumel kot potezo reševanja proračuna. Da se oddajo reže praktično med sezono, je nesmiselno. In kaže na druge razloge. Špekulirajmo:

  • Oddajo so ukinili zaradi opravičevanja pred novo oblastjo, ki že dlje časa napoveduje, da bo pometla po RTV. Resnična resničnost ni bila paradni konj, vseeno pa je na leto požrla 50,000 evrov. Ki jih bodo sedaj lahko prikazali kot plus in tako igrali večjo užaljenost, ko jih bo Širca vseeno pognala čez prag. 
  • Oddajo so ukinili zaradi pogojev dela, ki so jih postavili sodelujoči pri oddaji. Dokler so bili tiho, je bilo vse v redu. 
  • Oddajo so ukinili zato, da bi pri ljudeh izpadlo, kot da je oddajo ukinila nova oblast. Volitve so že mimo, ne?
O ukinitvi imam mešane občutke. Po eni strani je res škoda, da je šla v franže edina oddaja, ki se je ukvarjala s področjem, ki je vedno bolj pomembno in zanimivo. Ki je bila razumljiva tudi za stare mame in ki se je po svoje trudila ustvarjati zanimive vsebine. Po drugi strani pa je bila oddaja zaradi nemogočih pogojev dela res obupno zastavljena. In kot taka zrela za odstrel. Ali je bil to atentat ali coup de grâce, pa najbrž ne bomo nikoli izvedeli. 

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan