Kontekstualno oglaševanje, zbogom!

20.11.2008Osebno

Pred letom dni sem na svoj blog namestil sistem kontekstualnega oglaševanja Toboads. Za hec, ker sem bil najprej proti smetenju blogov z oglasi. Tukaj so moje izkušnje:

 • Kontekstualno je pojem, ki je rabljen pogojno. Oglaševalci namreč z neprimernimi oglasi zakupujejo veliko število ključnih besed in se ne ozirajo na dejansko sporočilo oglasa in navezavo z besedilom. Le redki oglasi so dejansko dopolnjevali vsebino, ostali so jo posiljevali.
 • Zaradi zgornje alineje ni presenetljivo, da sem v letu dni dobil manj kot 100 klikov oziroma dobrih 10 evrov.
 • CTR je presenetljivo dober. V povprečju sem imel 0,20% CTR, kar je glede na moj način pisanja in totalna odsotnost kakršnegakoli taktiziranja z oglasi, zelo dobro.
 • Slovenski trg je majhen. Videlo se je, kdaj je določen oglaševalec začel neko akcijo, saj je bil blog poln enih in istih oglasov.

Zato sem se ob prenovi odločil, da tokrat umestitev kode za prikazovanje oglasov izpustim. Oglaševanje ni za take blogerje, kot sem sam.

 

2 komentarjev na “Kontekstualno oglaševanje, zbogom!

 1. dr. Onyx

  Jaz osebno sem močno proti takim oglasom, ker zaslužek iz tega naslova je pri veliki večini res bagatelno minimalen, psihološki vpliv na blogerja je pa ta, da poizkušaš pisati za spletne iskalnike (da čim več naključnih ljudi pride na blog in pomotoma še klikne na oglas) in za oglaševalce. To se mi zdi pa za blog slabo, ker lahko izgubiš potem pa zveste bralce, ki se v novoletni jelki reklam in brez veznih zapisov ne želijo več izgubljati.

  Če bi želel služiti denar z blogom, bi pisal v angleščini in izključno za spletne iskalnike.

   
 2. Domen

  To je bil namen poizkusa. Ali se da in ali bodo oglasi bolj moteči kot kontekstualni. Izkazalo se je ravno to – oglasi niso imeli veze z vsebinami. Da ne omenjam pasic, ki jih je kot dodatek uvedel Tobonet. Not gut.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.