Podpisniki peticije so zgrešili tarčo in zadeli zajca, ki se je čisto slučajno pasel zraven nje. Sicer je res, da je Radiotelevizija Slovenije zaradi prve slovenske telenovele Strasti žrtvovala že skoraj ponarodeli termin risank, ki so se odkar pomnim, vrtele okrog sedme ure zvečer, vendar pa so podpisniki pozabili na pridevnik, ki bi ga morali vrniti med glagol in samostalnik poziva. Ta pridevnik je beseda DOBRE.

Risanke, ki jih predvaja nacionalna televizija, konstantno izgubljajo na kvaliteti in že mejijo na debilane tipa ice ice pingvin. Animirane serije, ki so bile namenjene šolobveznim otrokom, so bile načeloma mišljene kot podporno izobraževalno sredstvo, v katerih je otrok na enostaven način pridobil znanja o delovanju kulture, v katerih prebiva. Stare češke in ruske risanke so bile polne naukov o družbeno koristnem delovanju, medtem ko so risane serije, ki jih predvajajo sedaj, namenjene poneumljanju otrok.

Poglejmo primere:

Binko, požrešni muc

Binko, simpatični požrešni muc, ima kar tri hiške. Poje tri zajtrke, tri kosila in tri večerje. Misliš, da je kljub toliko hrane sit? Ne, saj nenehno opreza za hrano! Pri tem mu pomagajo njegovi prijatelji, nagaja pa jim sosedov muc. Pridruži se Binku v 13 epizodah, ki so polne zanimivih dogodivščin!

Tinček

Tinček je osliček s polno glavico idej. Prav vedno počne kaj zanimivega in nikoli mu ni dolgčas. Točno ve, kaj mu je všeč in kaj ne. Zelo rad je samostojen, še raje pa zvečer zleze na varno, v posteljo k mamici in očku.

Pokec

Pokec je radoveden in navihan fantič, ki vsak dan odkrije kaj novega, zanimivega, zabavnega in poučnega. Njegovo življenje je polno pustolovščin, ki jih deli s prijatelji – razdražljivim racakom Pakom, ki ima rad red, vendar se mu želja le redko uresniči; elegantno, igrivo slonico Eli, ki ima kot slonica tudi ustrezno veliko srce; prijazno psičko Lili, ki se je vselej pripravljena igrati, tudi kadar se drugim ne ljubi; in zaspano ptico Zaspanko – o kateri nam vse pove že ime, Pokcu pa se vseeno posreči, da jo spravi pokonci.

Mislim, da gre podpisnikom peticije preveč za ljubi družinski mir kot pa za resnično dobrobit njihovih otrok. V peticiji namreč piše, da RTV “plasira nadaljevanko, ki ni primerna za ciljno publiko večernih risank,” pri tem pa pozablja, da so nekatere risanke prav tako, če ne še bolj, trapaste in nevarne za otroke.