Oglaševanje Slovenske vojske

01.12.2008Javno

Jezus, očitno imajo vsa ministrstva isti problem – noben nima pojma o oglaševanju, potem jih pa oglaševalci nategujejo na suho. Po nategu samomorilskega avtomobila in prometnega ministrstva, se je podobna stvar zgodila obrambnemu ministrstvo.

Observe:

Dajmo pomisliti, zakaj ni fino primerjati dogajanja, ki se dogaja med vojno, z dogajanjem, ki se dogaja v času miru. Anyone? Ja? No, meni se zdi, da je v tem oglasu vojska prikazana kot gasilsko društvo, kjer rekruti komaj čakajo, da bodo lahko pecali babe, igrali nogomet in podobno. In vsega so se naučili v vojski. Ahaa.

Se bodo v vojski naučili tudi ubijanja? Upam. Hočem, da plačujem vojake, ki znajo ubijati. Čeprav je to politično nekorektno, ima vojska v državi poleg policije edina mandat za ubijanje ljudi. Iz oglasa lahko izpeljemo dve stvar:

 • da bodo vojaki ubijali tudi v času miru. Ker so se tega naučili v vojski.
 • da slovenska vojska ne zna streljati. Ker tega ni v oglasu.

Kaj je huje?

Poleg tega je nova oglaševalska kampanja za Slovensko vojsko zelo neposrečena kopija kampanje za škotsko vojsko. Sami presodite, kateri oglas je boljši.
Scottish Army AdThe top video clips of the week are here

 

8 komentarjev na “Oglaševanje Slovenske vojske

 1. DJ

  Hehe, ko sem gledal tisti plakat ob cesti, ki je zgledal kot ena ograja iz plohov z enim strikom cez, gor je pisalo nekaj v stilu, da ne pridejo vsi cez, potem pa so kasneje dodali se napis Slovenska vojska… sem cakal, da se bo nasel kaksen junak, ki bi gor dopisal “Ostali pa:” in prilimal nekaj crnobelih slik pohabljenih ali invalidov zaradi vojske. 😉
  Pa drugic.

   
 2. Domen

  Trapasto se mi zdi predvsem slabo kopiranje škotskega oglasa in dejstvo, da bi morala biti zgodba ravno obratna – se pravi, da ti v vojsko prineseš neke dobre lastnosti in ne, da ti jih dajo v vojski “za izvoz”.

   
 3. Centrifuzija

  Saj veš, da vedno iščem nasprotno mnenje …
  Meni se zdi, da ima slovenski oglas nekaj, česar škotski nima. Všeč mi je namreč slogan “Ponosni nase.” To je nekaj, kar naciji, ki jo odlikujejo alkoholizem, samomori, hlapčevstvo itd, gotovo manjka – ponos in občutek uspeha. In tudi jezik je lepo prilagojen. Ma, sploh se mi ne zdi tako napačen.

   
 4. ervinator

  Tisti megapanoji s štriki so res strokovna polomija, naravnost kličejo kretene, naj kakšen gor spleza. Ampak to ni krivda naročnika. To odraža splošno slabo stanje slovenskega oglaševanja, ki je namesto v smoter usmerjeno v zdolgočaseno nepraktičnost.

  Kar se pa tiče video oglasa, je škotski definitivno slabši. Seveda se ne strinjam z Domnom, da naj bi v vojsko predvsem nekaj prinesel, ne pa dobil. Vojska je po svoji naravi veliko več kot osemurna služba, zato je prav, da dela tudi v to smer. Škotski oglas, predvsem njegov začetek, je pa dejansko bedast, spominja me na tiste surfarje v Apokalipsi zdaj.

   
 5. Ajda

  Jumbo plakati so tisti, iz katerih visijo 3 vrvice (kjer so sploh še ostale, ker so večino že potrgali).

  Novo oglasno kampanjo za Slovensko vojsko je delal Pristop in menda je nekje celo pisalo, da so dobili 1 mio € za celotno kampanjo. Ne vem, če bi si pri tej vstoti upali riskirat kopiranje 🙂

   
 6. container

  1. Jest pa sploh ne vidim nobene podobnosti med slovenskim in škotskim spotom. Sporočili sta totalno drugačni, zgodba in zasnova tudi. In četudi bi bila podobna, če bi bila dobra, zakaj pa ne? Ne gre za nobeno kršitev intelektualne lastnine.

  2. Vojska je osnovni gradnik sodobne demokratične države. Kdor bi rad drugače mora na novo napisat ustavo, še prej pa naj to utemelji brez bedastih komentarjev o invalidih in domnevnem nacionalnem občutku hlapčevstva.

  3. Video oglas bi bil lahko precej boljši in dejansko je bila prejšnja kreativa super. Spot je bil tud v slovenščini in mi je bil zelo všeč.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.