Izbor spletne osebnosti kaže na nepoznavanje spleta

05.12.2008Javno

Bliža se čas slovesa novega leta in počasi bomo vsi začeli pumpati razne sezname in zadeve, ki so “brezčasne”. Saj veste, najboljši film, najboljši album in podobno. Moderno je tudi glasovanje in izbiranje osebnosti, ki so zaznamovale dogajanje v preteklem letu, najbolj “trendy” pa je izbor spletne osebnosti.

Very tricky business.

Spletni oddelek Dnevnika je pred dvemi leti prvič izbral spletno osebnost leta, takrat je to nagrado dobil pokojni predsednik države, dr. Janez Drnovšek za svoje bloganje o princih teme. Lansko leto tega naziva nis(m)o podeljevali, letos pa so se Dnevnikovci odločili in izpostavili devet imen, ki so zaznamovala slovenski splet, povabili pa tudi svoje uporabnike, naj prispevajo kako dodatno ime.

Pri seznamu najprej zmoti odsotnost kategorij. Ta absolutnost spleta, kjer je Milič = Dremelj = Praprotnik zmoti zato, ker zgoraj naštete osebnosti nimajo nič skupnega druga z drugo, razen dejstva, da so vse na spletu. Ker spletna prisotnost že dolgo ni nekaj, kar vklopiš oziroma izklopiš oziroma se po logiki dolgega repa tudi na spletu dogaja divergenca kulturnih tokov, bi od izbora pričakoval vsaj kategoriziranje glede na žanr oziroma na vrsto prisotnosti.

Druga stvar je uvrstitev Ločičnika. OK, človek je v whois domene SDS.SI podpisan kot odgovorna oseba, najverjetneje tudi skrbi za vsebine na spletnem mestu. Po mnenju uredništva Dnevnika si je Ločičnik mesto prislužil zaradi hekanja spletne ankete na Žurnalu, avtorji pa namigujejo, da naj bi bil odgovoren tudi za napade na spletnem mestu Dnevnik.si. Hkrati je Ločičnik edina “politična” oseba na seznamu, kar dodatno zmoti. Kje je facebook ministrica, kje so avtorji redbooka, kje je predsednik države?

Moj predlog:

Politična spletna osebnost leta

 • Katarina Kresal – za kvalitetno spletno prisotnost in vzdrževanje le-te
 • Uredniki portala Redbook – za realizacijo politične skupnosti na spletu, ki deluje neodvisno od matične stranke in podpiranje skupnosti v offline življenju
 • Anonimni pisec na SDS.si – za odkritje spletne komunikacije (čeprav anonimne in podmukle)

Medijska spletna osebnost leta

 • Uredniki Blogorole in Drugega Sveta – za poskus urednikovanja na slovenski blogosferi
 • Uredniki Razgledov – za vsebinsko bogat in strokoven novičarski portal
 • Uredniki Vesti – za popularizacijo poročanja o politiki in zdravi meri neresnosti

Estradna spletna osebnost leta

 • Jonas – za kvalitetno vzdrževanje spletne prisotnosti
 • Ekipa As` ti tud` not padu?! in ekipa Desetke – za zgledno urejeno spletno mesto oddaje
 • Vinči Anžlovar – za prvo spletno biografijo slovenskega filma

 

22 komentarjev na “Izbor spletne osebnosti kaže na nepoznavanje spleta

 1. Bo

  Tole je bolje opredeljeno kot tam. Le nominirancev je malo. A morda zapisano tudi kot predlog njihovi anketi?, ki bo šele objavljena, če sem prav razumel. Mislim si, da te z Dnevnika niso napodili.

   
 2. Domen

  Bo – Nominirancev je malo, naredil bom naslednje. Do ponedeljka bo tale anketa gor, potem naredim drugi krog, kjer boste lahko tudi vi dopisali svoje. Pustimo gor en teden in potem naredimo še kak twist.

  Ne razumem pa tvojega zadnjega stavka.

   
 3. Bo

  Eh, sklepam sam pri sebi: drugače bi imeli več modrosti, kot so jo pokazali z anketo.

  Še nekaj, en del takšnega izbora so nominacije in kako se nominira, drugi obrazložitev ..

   
 4. opica

  Moji glasovi so bili oddani Katarini Kresal, ker je prepoznala moč spletnih komunikacijskih kanalov in se nevsiljivo vključila v pogovore, avtorjem in urednikom Vesti, ker so najhitrejši, najbolj zabavni in se ne bojijo imeti mnenja ter Jonasu, ki navdihuje.

   
 5. Bo

  @opica, mislim sem obrazložitev tistih, ki nominirajo. Upam, da ne pričakuješ, da bom zdaj tudi jaz povedal svojo izbiro in jo obrazložil, ker je ne bom!!

   
 6. opica

  Bo, brez skrbi, vsebino tvojega komentarja sem razumela do zadnje vejice in pike. Svojo izbiro pa sem obrazložila, ker mi ni nerodno povedati svojega mnenja. NIhče ne pričakuje ničesar od nikogar.

   
 7. fakejonas

  Halo? S svojimi rokami sem polagal prve slovenske internet kable in postavil prve spletne strani? Zdaj se moram pa z enim Praprotnikom v kategoriji drenjat?

  Fant, jaz sem v starih časih TCP/IP paketke na roko v editorju pisal in jih razpošiljal v kuverti preko FedExa po Ljubljani! To so bili začetki!

  Današnja mladina ne ve, kaj se pravi prebirat emaile na HP kalkulatorju s tremi memorijskimi lokacijami in RPN notacijo.

   
 8. Mak

  Glas za redbook in jonasa. Redbook zato ker so šli korak dalje kot samo oseba na facebooku in s tem potrošili več denarja, za jonasa pa zato ker ne gledam desetko, Vinicija pa ne berem.

  lp,m

   
 9. milan

  … domen, na dnevnik.si nimamo ambicija najti največjega “štromarja” med web mojstri, ampak najti nekoga, ki je vsebinsko zadevo pripeljal najdlje, pustil največji pečat na spletu. zato sem, če si opazil, dal zelo širok razpon med kandidati in se nisem pustil “profesionalno deformirati”. rebeka dremelj je tam, ker je pač najbolj iskana na najdi.si, rok praprotnik zato, ker se nam je rušil server kadarkoli je kaj napisal in je odgovoren za kopico komentarjev, blogov… ne samo na Dnevnik.si. Aljoša Ločičnik je nominiran zato, ker je poskrbel za največji spletni škandal leta 2008…

  .. kar se pa tvojega izbora tiče: bomo tudi na Dnevnik.si upoštevali tvoje predloge (bdw. a ne sodeluješ ti pri nekaterih spletnih aktivnostih LDS?)

  … me pa zelo veseli, da je na webu zadeva doživela toliko odmevov…

   
 10. Domen

  Problem izbora je v tem, da to niso osebe, ki bi osebno skrbele za razvoj spletne komponente, ampak so pač neka imena, potegnjena iz klobuka, ki so čisto slučajno na spletu.

  Rok Praprotnik med vsemi temi izgleda res hecno – približno tako, kot bi dali Zrnecu nagrado zato, ker se je pojavil v renaultovem spotu (valda daš nagrado ekipi Renaulta, ki je furala spletno mesto).

  Profesionalna deformacija, tega sicer ne razumem, ampak kot že rečeno – metati imena skupaj samo zato, ker imajo na spletu registrirano domeno in v uvodu trditi, da so to osebe, ki so “zaznamovale spletno leto v Sloveniji” se mi ne zdi ravno posrečena kombinacija. Sploh Milič in Dremelj, ki na spletu res ne izstopata. Pri obeh gre namreč za klasično piar stran. Pri Ločičniku me moti to, da mu ni spemanja ankete na Žurnalu nihče dokazal. Tudi Dnevnik je napisal – “Ali je bil to osebno Ločičnik, ki je registriral domeno sds.si, ni znano.” Kaj je potem Ločičnik? Nek sistemc, ki je podpisan na reverzu za domeno SDS.

  Glede LDS: Med kampanjo sem za LDS spisal par google ads oglasov. Delam to, kar mi naročijo. Redna služba je pač redna služba.

   
 11. Centrifuzija

  Domen, vesela sem, da si delal, kar so/smo ti rekli, čeprav si vedno malo nergal. 🙂 In mislim, da ti je tale redna služba vseeno bolj pisana na kožo kot tista prejšnja – kljub temu, da sem pogosto uživala ob neverjetnih zgodbah.

   
 12. Matko

  Katarina Kresal? Danilo Turk? Ne se hecat…

  Žigi Turku ne sežeta do kolen po spletni prisotnosti. Oz. njuna PR-crap mašinerija, ki sta kao onadva sama.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.