Bliža se čas slovesa novega leta in počasi bomo vsi začeli pumpati razne sezname in zadeve, ki so “brezčasne”. Saj veste, najboljši film, najboljši album in podobno. Moderno je tudi glasovanje in izbiranje osebnosti, ki so zaznamovale dogajanje v preteklem letu, najbolj “trendy” pa je izbor spletne osebnosti.

Very tricky business.

Spletni oddelek Dnevnika je pred dvemi leti prvič izbral spletno osebnost leta, takrat je to nagrado dobil pokojni predsednik države, dr. Janez Drnovšek za svoje bloganje o princih teme. Lansko leto tega naziva nis(m)o podeljevali, letos pa so se Dnevnikovci odločili in izpostavili devet imen, ki so zaznamovala slovenski splet, povabili pa tudi svoje uporabnike, naj prispevajo kako dodatno ime.

Pri seznamu najprej zmoti odsotnost kategorij. Ta absolutnost spleta, kjer je Milič = Dremelj = Praprotnik zmoti zato, ker zgoraj naštete osebnosti nimajo nič skupnega druga z drugo, razen dejstva, da so vse na spletu. Ker spletna prisotnost že dolgo ni nekaj, kar vklopiš oziroma izklopiš oziroma se po logiki dolgega repa tudi na spletu dogaja divergenca kulturnih tokov, bi od izbora pričakoval vsaj kategoriziranje glede na žanr oziroma na vrsto prisotnosti.

Druga stvar je uvrstitev Ločičnika. OK, človek je v whois domene SDS.SI podpisan kot odgovorna oseba, najverjetneje tudi skrbi za vsebine na spletnem mestu. Po mnenju uredništva Dnevnika si je Ločičnik mesto prislužil zaradi hekanja spletne ankete na Žurnalu, avtorji pa namigujejo, da naj bi bil odgovoren tudi za napade na spletnem mestu Dnevnik.si. Hkrati je Ločičnik edina “politična” oseba na seznamu, kar dodatno zmoti. Kje je facebook ministrica, kje so avtorji redbooka, kje je predsednik države?

Moj predlog:

Politična spletna osebnost leta

  • Katarina Kresal – za kvalitetno spletno prisotnost in vzdrževanje le-te
  • Uredniki portala Redbook – za realizacijo politične skupnosti na spletu, ki deluje neodvisno od matične stranke in podpiranje skupnosti v offline življenju
  • Anonimni pisec na SDS.si – za odkritje spletne komunikacije (čeprav anonimne in podmukle)

Medijska spletna osebnost leta

  • Uredniki Blogorole in Drugega Sveta – za poskus urednikovanja na slovenski blogosferi
  • Uredniki Razgledov – za vsebinsko bogat in strokoven novičarski portal
  • Uredniki Vesti – za popularizacijo poročanja o politiki in zdravi meri neresnosti

Estradna spletna osebnost leta

  • Jonas – za kvalitetno vzdrževanje spletne prisotnosti
  • Ekipa As` ti tud` not padu?! in ekipa Desetke – za zgledno urejeno spletno mesto oddaje
  • Vinči Anžlovar – za prvo spletno biografijo slovenskega filma