Predlog: Kako naj slovenska podjetja sodelujejo s slovenskimi blogerji

08.12.2008Javno

Tole se mi že dlje časa valja po podstrešju. Že po napisanem naslovu vem, da se bo na zapis usulo malo morje komentarjev, kjer me bodo ljudje krizitirali, da skušam zopet vsiljevati svojo voljo in moč nad “nedolžne slovenske blogerje”, ampak prosim – v naslovu piše predlog. Mogoče bi moral dodati še besedico NEOBVEZEN.

  • Kdo so slovenski blogerji?

To je vprašanje, na katerega ima vsak svoj odgovor. V Sloveniji po zadnjih raziskavah bloge piše šestnajst tisoč ljudi, bere pa jih stodvajset tisoč uporabnikov spleta. To je približno deset odstotkov vseh uporabnikov v Sloveniji.

Bloge pišejo mladi in stari. Ne gre za medij, ki naj bi ga uporabljali pretežno mladi oziroma ki naj bi bil namenjen mlajšemu občinstvu. Predvsem je potrebno bloge jemati kot mikromedije oziroma podobno kot klasične množične medije. Odjemalci so demografsko zelo različni, o bralstvu pretežno odloča pisec in njegove povezave s svojim bralstvom, v manjši meri odloča vsebina bloga.

Zelo pomembna je diverzifikacija blogerjev po različnih komercialnih spletnih portalih, ki omogočajo brezplačno pisanje bloga. V Sloveniji poznamo tri močne centre piscev – Blogos, Večer in eDnevnik (poznamo pa še manjše skupnosti, Delo, EnaA in ostale).

  • Tematskih blogov torej ni?

Tematski blogi v slovenski blogosferi obstajajo, a so zelo redki. Malo ljudi si upa oziroma ima energijo pisati o izbrani temi, ki jo razumejo in poznajo, vseeno pa slovenska blogosfera premore kar nekaj dobrih tematskih blogov.

Težavo za nišno pisanje seveda predstavlja nižja branost od komercialnih blogov, vendar pa ste pri tematskih blogih lahko natančni, kar se tiče nagovarjanja relevantnega občinstva. Hkrati lahko z izbranimi blogerji, ki se že tako ali tako ukvarjajo z “vašo” temo, razvijete bolj pristen odnos in tako postanete eno prvih podjetij v Sloveniji, ki ima navezane stalne stike z nekaterimi slovenskimi blogerji oziroma razume kontakt z blogerji kot integralni del spletnega oglaševanja.

Navsezadnje – saj bi vi to radi, ne?

  • Kako pristopiti do blogerjev?

Vse je v pristopu, pravijo (nekateri sicer pravijo, da je trik v inovativnosti, drugi pa, da v futurističnemu marketingu, ampak to je že druga zgodba). Ključno vprašanje pred začetkom katerekoli komunikacije mora biti namreč – Kaj hočem od komunikacije odnesti? Kaj je moj namen?

Predstavljanje izdelkov oziroma storitev v slovenski blogosferi se trenutno deli na dve veji.

Na eni strani imamo blogerje-evangeliste, ki so zaradi kvalitete izdelkov prepričani, da si le-ti izdelki zaslužijo njihovo podporo oziroma omembo. Blogerji niso plačani oziroma ne dobijo za svoje zapise nikakršnih ugodnosti.

Na drugi strani imamo blogerje-komercialiste, ki jih podjetje spodbudi v pisanje o izdelkih. V Sloveniji so različna podjetja že izvedla oglaševalske akcije z blogersko podporo, obstaja pa več različnih načinov izvedbe.

– Blogerje izberemo naključno (pull način)

Objavimo oglas, da podjetje XY vabi k sodelovanju in v zameno ponuja določene ugodnosti. Blogerji se sami odločijo za sodelovanje.

– Blogerje izberemo naključno (push način)

Naključno izbrane blogerje kontaktiramo in jim v test ponudimo določene izdelke.

– Blogerje izberemo sistematično

Ta način zahteva dobro poznavanje blogosfere oziroma načina pisanja določenih blogerjih. Izbor poteka na podlagi zapisov in komentarjev, blogerje pa se na podlagi ocene zapisov in komentarjev uvršča v različne kategorije. Tako imamo vedno jasen pregled, katere vsebine lahko umestimo v katere bloge.

  • Kako stopiti v kontakt?

Prvi stik z blogerjem je zelo pomemben, saj boste s tem pokazali svoj odnos oziroma vrednost komunikacije. Pošiljanja istega sporočila večim naslovnikom že kaže na to, da vam je bolj do čimvečjega števila odzivov in da vas v bistvu ne zanima, kdo bo na to odgovoril. Podpisana sporočila so obveza in ne izjema. Pravopis prav tako.

  • Na kak način skleniti pogodbo z blogerji?

Že Hannibal Lector je govoril: “Quid pro quo, Clarice!”. Bloger ne sme dobiti občutka, da ga izkoriščate oziroma da bo on pri vsem tem potegnil kratko. Dati mu morate občutek, da komunikacijo cenite in hočete. Tukaj se blogerji zelo razlikujejo od klasičnih množičnih medijev, kjer je glavno gonilo oglaševalski denar in se včasih ne ve, kdo bolj potrebuje koga. Večina blogerjev je amaterjev in ne čuti življenjske potrebe po služenju denarja s pisanjem bloga. Zato bodo vsak poziv vzeli kot nepotrebno interakcijo, ki se jim mora izplačati.

Dopišite svoje predloge!