Bizarne lestvice leta Najdi.si

12.12.2008Osebno

Najdi.si, slovenski Google, je objavil najbolj iskane pojme v letu 2008. So ti podatki sploh še relevantni?

Prvi najbolj iskani pojem na najdi.si je gmail. Drugi je google. Google! To pomeni, da ljudem visi za najdi.si, ampak so ga pač prisiljeni uporabljati. In ga uporabljajo – zato da čim hitreje pobegnejo na relevanten iskalnik informacij. Na lestvici se znajde tudi fraza avto.net, kar jasno kaže na manj pismene uporabnike portala. Avto.net bi lahko namreč vpisali kar v orodno vrstico in na portal prišli neposredno, brez iskalnika.

Tudi med najbolj iskanimi blogi se zdi, da gre za ne ravno najbolj “osvežene” uporabnike. Najbolj iskan blog je namreč 100% irony free, ki je svoj zadnji zapis objavil konec letošnjega maja. Na drugem mestu je Jonas, na tretjem pa Irena Sirena.

Največje presenečenje pa je lestvica slovenske estrade. Damjan Murko, ki so mu Madžari ugrabili domeno in ima na svojem spletnem mestu enega bolj ogabnih dizajnov letošnjega leta, je postal ambasador slovenskega spleta, družbo pa mu bo delala Rebeka Dremelj.

Moja ugotovitev: Najdi.si uporabljajo manj izobraženi spletni uporabniki, ki so v rabo iskalnika prisiljeni.

 

2 komentarjev na “Bizarne lestvice leta Najdi.si

  1. Anže Frantar

    Tudi jaz sem se lani ob izidu rezultatov smejal ljudem, ki imajo za domačo stran nastavljen iskalnik Najd.si, a vanj vpišejo google ter naprej iščejo z njim.

    Še zanimivejša pa postane stvar, ko zgrešijo vrstico in namesto v brskalnik, raje v iskalnik vpišejo celoten spletni naslov mesta z domeno.

    Upam, da bodo čez leto dni rezultati kaj drugačni, saj je to katastrofa, kar se t.i. spletne pismenosti tiče.

     

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.