Kaj se skriva v Guinness pivu?

12.12.2008Osebno

Ko sva letos jeseni hodila po Edinburghu, sem prvič poskusil temno pivo Guinness. Okus mi je bil zelo všeč, zanimanje pa mi je vzbudil neznan ropot v pločevinki.

“The rocket widget is an extraordinary device that opens up a whole new world for Guinness drinkers,” says James Thompson, VP of marketing at Guinness Bass Import Company. “Guinness Draught in a Bottle will now allow consumers to enjoy a cold Guinness anytime, anywhere, without having to worry about a pint glass.” (vir)

Ko sem pločevinko izpraznil ter odprl, je bil pogled takšen:

Guinness Widget

Poglejmo od blizu:

Guinness Widget

In še pogled na “widget” na krožniku:

Guinness Widget

Vprašali se boste: “Kaj hudiča dela plastična kroglica v mojem piru?!”

Odgovor je sledeč:

Guinness v vsako embalažo piva doda plastično kroglico, ki ima na sredini majhno luknjo. V kroglici se skriva tekoči dušik. Pločevinka je ob zaprtju pod pritiskom, ko pa uporabnik pločevinko odpre, se dušik hitro sprosti v vsebino pločevinke in ustvari znano bogato kremasto peno.

Guinness widget se uporablja zato, da lahko pivovarji zagotovijo avtentičen okus piva guinness, čeprav ga uporabnik ne dobi natočenega iz pipe, temveč ga pije iz pločevinke, steklenice ali soda.

 

5 komentarjev na “Kaj se skriva v Guinness pivu?

 1. sv3der

  Ampak saj vsak ve, da edini pravi Guinness, je tocen in to na Irskem. To kar pijemo mi tu, delajo nekje v Beneluxu (milsim, da v Belgiji).

  Nisem se srecal Irca, ki bi trdil drugace 😉

   
 2. chef

  @sv3der: Res ne vem zakaj pizdiš. Saj ima Gunness iz Beneluksa enak (verjetno bolj ali manj) okus kot tisti iz Dublina. Je pa res, da ga znajo pravilno natočit redkok je.

   
 3. sv3der

  Guinness iz piksne, ne hvala. kot bi pil sampanjec iz tetrapaka …

  @Chef: poznam najmanj ducat Ircev, ki bi se zelo nestrinajli s teboj. glede vec ali manj okusa je pa itaq pri vseh pivih – vse je odvisno od vzdrzevanja cevi 🙂

   
 4. Matej Pecnik

  Tekoči dusik se v trenutku ko ga dajo v pivo uplini, kar pocnejo tudi pri plastenkah z vodo da je embalaža trdnejsa. Zakaj pa v kroglico, mi ni povsem jasno. Obrazlozitev je zame nična. Kajti bi enak ucinek z tekocim dusikom”pena” dosegel brez nje!

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.