Oddaje nisem gledal, odmevi pa so burni. Nič nerazumljivega, če vemo, da je med nastopajočimi prisoten tudi Zmago Jelinčič plemeniti, eden od treh slovenskih petkov1 na Facebooku. Da se je vabljenje provokatorjev v pogovorne oddaje izrodilo v pošast, ki že sama govori, da jo vabijo zaradi čimvečje kolateralne škode, je bizarno. Da voditelj oddaj to zanika, je še bolj bizarno. Hočete vedeti, kaj je najbolj bizarno? Na koncu prispevka. Najprej prepis:

Slak: Tako, da vas imamo tukaj zaradi tega, lahko pa se dogovoriva, pa vas več ne vabim, pa ni noben problem.
Jelinčič: Če vam bodo tako rekli, boste tako naredili.
Slak: Ne, jaz sem avtonomen in sam odločam o tem, ne. Ravno zaradi tega vas imamo danes tukaj …

Mislim, da je to ključen del pogovora. Jelinčič sicer misli, da je Slaka ujel na finto medijske manipulacije, ki ji vladajo politični botri, vendar pa mu je Slak, ki velikokrat blekne, preden premisli, kar sam povedal, v čem je problem slovenskih medijev.

Težava ni v populističnih politikih, ki medije izkoriščajo v svoje namene. Mislim, da je iluzorno pričakovati, sploh v slovenskem medijskem prostoru, da se bo kultura dialoga tako izboljšala, da se bodo politiki v pogovornih oddaj pogovarjali. Težava tudi ni v neizobraženem medijskem občinstvu, ki pač požre tisto, kar je v koritu. Težava je v družbeno neodgovornih in prodajno usmerjenih ustvarjalcev medijskih vsebin.

Uroš Slak je tipični primer slovenskega turbo-novinarstva, ki je brez smisla in namena. Ki prispevke proizvaja izključno zaradi prodaje in ki tega ne more več skrivati. Ki novinarstvo iz obrti spreminja v oglaševanje. In ki pozablja svoje besede tako hitro, kakor jih izreka.

—-

1 eden od treh slovenskih politikov, ki ima na facebooku več kot 5,000 podpornikov.