S prvim februarjem 2009 se bo subvencionirana študentska prehrana podražila. V povprečju naj bi se študentski prehrambeni boni dvignili za 7 centov.  Država je zadnjič cene bonov spreminjala avgusta lansko leto, ko je z dvigom subvencije bone v povprečju pocenila za 10 centov.

Študentska prehrana je namenjena rednim ter izrednim študentom univerz v Sloveniji, vsak študent pa lahko kupi bone za tekoči mesec. Prehrano subvencionira ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, restavracije, ki so vključene v sistem študentske prehrane pa za bone ponujajo vnaprej pripravljena kosila, ki vsebujejo juho, glavno jed in sladico.

V povprečju subvencija znaša več pod petdeset odstotkov tržne cene obroka, vseeno so zadnjo napovedano podražitev nekateri sprejeli z ogorčenjem tudi na spletu.

Na portalu Facebook se je tako že razvilo večje število skupin študentov, ki nasprotujejo podražitvam (NE!!!! novim cenam bonov! , Bojkot restavracij in podobno), aktivirali pa so se tudi prodajalci in ustanovili skupino Prodajalci študentskih bonov nismo krivi, da so se boni podražili !!!

Naredimo preprost izračun: Najdražji bon stane 4.47€. Če to pomnožimo z delovnimi dnevi v mesecu (med vikendi bonov ne moreš koristiti), študenta hrana v najdražji restavraciji pride devetdeset evrov na mesec. Pred podražitvijo je taisti najdražji bon stal 3.45€. Kar pomeni, da je pred podražitvijo študent za prehrano v taisti restavraciji odštel slabih sedemdeset evrov na mesec. V študijskem letu (10 mesecev) bo torej študent zapravil dvesto evrov več.

Je to veliko? Preveč?

Kaj lahko prinese ta Facebook mobilizacija?

  • Nič.
  • Enkraten bojkot restavracij.
  • Študentske demonstracije.
  • Spremenitev cen študentske prehrane.

Klasični množični mediji mobilizacije v času pisanja tega prispevka še niso zaznali.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan