The Long Halloween v naslovu simbolizira lov na serijskega morilca, ki svoje delo opravlja ob praznikih.

Vsebinsko je The Long Halloween bolj razdrobljen in vsebuje več podzgodb, ki imajo rdečo nit. Dogajanje je časovno razpotegnjeno čez leto dni, superheroji pa se tokrat pojavijo kot mafijski plačanci za eno oziroma drugo stran. Zaradi dolgega časovnega okvira, ki ga avtorja servirata znotraj večih zaključenih celot.

Glavna zgodba se odvija okrog skrivnostnega serijskega morilca The Holiday Killer, ki ga na strani pravice lovi Batman in na strani mafijskega podzemlja lovijo različni Batmanovi nasprotniki. Tako Temni vitez postane Razkolnikov – na eni strani mora uloviti morilca, na drugi strani pa preprečiti, da morilca ne ubijejo drugi.

Grafična podoba se od predhodnika Year One zelo razlikuje in se bolj nagiba h klasični upodobitvi superherojem, six-pack abs included. Še vedno so tukaj prisotni noir podtoni, ki se odražajo tudi v grafiki, vseeno pa je vse skupaj bolj ostro in podobno seriji Sin City.

Žanr je tokrat še bolj detektivski, Batmanu pa v boju proti Poison Ivy, Jokerju, Scarecrowom in nekaterim manj znanim sovragom (Mad hatter, Solomon Grundy in drugi) pomaga tudi Cat Woman. V primerjavi z Year One je The Long Halloween  bolj prežet s fantastičnimi primesmi, ki se srečujejo s klasično mafijsko zgodbo o prevladi. Zgodba deluje kot uvod v potrditev statusa superherojev v oblikovanju kulture Gotham Cityja, kjer počasi navadni ljudje postanejo (samo še) statisti velikih zgodb.

Zanimiva je analiza nastanka Harveyja v primerjavi s filmskimi upodobitvami. Medtem ko si je film Batman&Robin iz stripa izposodil samo prvi, heh, površinski del nastanka, kjer je za nastanek kriminalca s kovancem kriv napad na sodišču, je v filmu Dark Knight bolj poudarjen psihološki del, kjer je površinska deformacija samo kaplja čez rob. V stripu je namreč za nastanek Harveyja krivih več ljudi, veliko vlogo pa igra tudi Dentova žena.

The Long Halloween kritiki označujejo kot eno boljših upodobitev temnega viteza in inspiracijo za aktualni Nolanov film. Zgodba je zelo bogata, z večimi manjšimi zapleti, ki gradijo mozaik vesolja temnega viteza in njegovih duhov.

Strani: 368

Cena: 16 €