Stripi: Batman – The Long Halloween

09.01.2009BooksRecenzije

The Long Halloween v naslovu simbolizira lov na serijskega morilca, ki svoje delo opravlja ob praznikih.

Vsebinsko je The Long Halloween bolj razdrobljen in vsebuje več podzgodb, ki imajo rdečo nit. Dogajanje je časovno razpotegnjeno čez leto dni, superheroji pa se tokrat pojavijo kot mafijski plačanci za eno oziroma drugo stran. Zaradi dolgega časovnega okvira, ki ga avtorja servirata znotraj večih zaključenih celot.

Glavna zgodba se odvija okrog skrivnostnega serijskega morilca The Holiday Killer, ki ga na strani pravice lovi Batman in na strani mafijskega podzemlja lovijo različni Batmanovi nasprotniki. Tako Temni vitez postane Razkolnikov – na eni strani mora uloviti morilca, na drugi strani pa preprečiti, da morilca ne ubijejo drugi.

Grafična podoba se od predhodnika Year One zelo razlikuje in se bolj nagiba h klasični upodobitvi superherojem, six-pack abs included. Še vedno so tukaj prisotni noir podtoni, ki se odražajo tudi v grafiki, vseeno pa je vse skupaj bolj ostro in podobno seriji Sin City.

Žanr je tokrat še bolj detektivski, Batmanu pa v boju proti Poison Ivy, Jokerju, Scarecrowom in nekaterim manj znanim sovragom (Mad hatter, Solomon Grundy in drugi) pomaga tudi Cat Woman. V primerjavi z Year One je The Long Halloween  bolj prežet s fantastičnimi primesmi, ki se srečujejo s klasično mafijsko zgodbo o prevladi. Zgodba deluje kot uvod v potrditev statusa superherojev v oblikovanju kulture Gotham Cityja, kjer počasi navadni ljudje postanejo (samo še) statisti velikih zgodb.

Zanimiva je analiza nastanka Harveyja v primerjavi s filmskimi upodobitvami. Medtem ko si je film Batman&Robin iz stripa izposodil samo prvi, heh, površinski del nastanka, kjer je za nastanek kriminalca s kovancem kriv napad na sodišču, je v filmu Dark Knight bolj poudarjen psihološki del, kjer je površinska deformacija samo kaplja čez rob. V stripu je namreč za nastanek Harveyja krivih več ljudi, veliko vlogo pa igra tudi Dentova žena.

The Long Halloween kritiki označujejo kot eno boljših upodobitev temnega viteza in inspiracijo za aktualni Nolanov film. Zgodba je zelo bogata, z večimi manjšimi zapleti, ki gradijo mozaik vesolja temnega viteza in njegovih duhov.

Strani: 368

Cena: 16 €

 

2 komentarjev na “Stripi: Batman – The Long Halloween

 1. Alex van der Volk

  No, to mora biti pa res poslastica. Drugače pa, vem, da bo offtopic, ampak Two face mi je bil od nekdaj zanimiv, še posebej zaradi tiste večne javne borbe med dobrim in zlim v njem, ki se dogaja neposredno pred očmi gledalca in v bistvu ga nikoli nisem imel za negativca v pravem pomenu besede, čeprav je bil pokvarjen prav toliko kot vsi ostali. Ampak zanimivo se mi je zdelo, da za uničen obraz in s tem prelevitev iz sodnika v kriminalca ni bil sam kriv. Še ena zanimivost pa je, da je Catwoman Batmanova zaveznica, v čem je fora da je nato prestopila na “temno stran”?

   
  1. Domen

   Finta je, da so v stripih vsi superheroji prikazani kot plačanci, ki delujejo za eno ali drugo stran. Sicer imam na zalogi še tri stripe iz vesolja o Batmanu, vseeno pa je občutek čisto drugačen od filmskih upodobitev, kjer so eni dobri, drugi pa slabi.

   Kar se tiče Harveyja, je Nolan lepo prikazal to, kar so pred njim povzemali striparji – da se Dentu preprosto zmeša in da sam ne more nositi bremena, ki mu ga vsiljuje Batman. Ožgan obraz je samo kaplja čez rob.

   Pri Selini so korenine različne. Nekje je prikazana kot maščevalna furija, drugje kot tatica, spet tretji njen nastanek razlagajo podobno kot Batmanovega – se pravi, “meni ni vseeno”.

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.