Zadnje čase opažam, da se blog vedno bolj spreminja v zapise o knjigi[1. in stripih, ampak to je skoraj isto]. Malo je krivo novo leto, kjer sem za darila dobil veliko novega materiala, sumim pa tudi novoodkritega Jona Stewarta, ki v oddaji The Daily Show dnevno predstavi eno novo knjigo in poklepeta z avtorjem.

Avtorji so različni, Jon pa z vsakim najde skupno noto oziroma se z vsakim zna pohecati. Vse skupaj izpade zelo prisrčno, danes me je navdušil pogovor z astrofizikom Neilom deGrassom Tysonom.

Najbolj zabavno pri vseh pogovorih je ravno določena odpiljenost, ki nastane iz kreativnih asociacij Jona in se navezuje na temo knjige. Človek pride predstavljat knjigo o vesolju, Jon ga sprašuje o tem, kdo bo vrtal luknje v asteroid. Človek pride predstavljat knjigo o reševanju krize na srednjem vzhodu, Jon ga jaha o preprogi v Beli hiši in fornikaciji Billa Clintona.

Na drugi strani imamo pri nas oddajo Knjiga mene briga. V bistvu sumim, da naslov dejansko pomeni, da avtorjev knjiga NE briga in da se Tina Košir, hči Mance Košir, o knjigah pogovarja približno tako, kot bi se o njih pogovarjali pri maši. Namesto burnega in igrivega vzdušja pri Tini vlada resnost – kultura je resna stvar, o knjigah se ne moreš šaliti. Tudi, ko je knjiga sama šaljiva.

Zanimiva opazka: Po ogledu Tinine oddaje me knjige res ne mikajo, čeprav naslove poznam in so aktualne (Obama, čefurji…). Pri Jonu je ravno obratno. Ravno danes sem naročil knjigo The Pluto Files. O njej in avtorju pred oddajo The Daily Show nisem vedel nič.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan