Zadnje čase opažam, da se blog vedno bolj spreminja v zapise o knjigi[1. in stripih, ampak to je skoraj isto]. Malo je krivo novo leto, kjer sem za darila dobil veliko novega materiala, sumim pa tudi novoodkritega Jona Stewarta, ki v oddaji The Daily Show dnevno predstavi eno novo knjigo in poklepeta z avtorjem.

Avtorji so različni, Jon pa z vsakim najde skupno noto oziroma se z vsakim zna pohecati. Vse skupaj izpade zelo prisrčno, danes me je navdušil pogovor z astrofizikom Neilom deGrassom Tysonom.

Najbolj zabavno pri vseh pogovorih je ravno določena odpiljenost, ki nastane iz kreativnih asociacij Jona in se navezuje na temo knjige. Človek pride predstavljat knjigo o vesolju, Jon ga sprašuje o tem, kdo bo vrtal luknje v asteroid. Človek pride predstavljat knjigo o reševanju krize na srednjem vzhodu, Jon ga jaha o preprogi v Beli hiši in fornikaciji Billa Clintona.

Na drugi strani imamo pri nas oddajo Knjiga mene briga. V bistvu sumim, da naslov dejansko pomeni, da avtorjev knjiga NE briga in da se Tina Košir, hči Mance Košir, o knjigah pogovarja približno tako, kot bi se o njih pogovarjali pri maši. Namesto burnega in igrivega vzdušja pri Tini vlada resnost – kultura je resna stvar, o knjigah se ne moreš šaliti. Tudi, ko je knjiga sama šaljiva.

Zanimiva opazka: Po ogledu Tinine oddaje me knjige res ne mikajo, čeprav naslove poznam in so aktualne (Obama, čefurji…). Pri Jonu je ravno obratno. Ravno danes sem naročil knjigo The Pluto Files. O njej in avtorju pred oddajo The Daily Show nisem vedel nič.