Knjige pri nas in čez lužo

29.01.2009Javno

Zadnje čase opažam, da se blog vedno bolj spreminja v zapise o knjigi[1. in stripih, ampak to je skoraj isto]. Malo je krivo novo leto, kjer sem za darila dobil veliko novega materiala, sumim pa tudi novoodkritega Jona Stewarta, ki v oddaji The Daily Show dnevno predstavi eno novo knjigo in poklepeta z avtorjem.

Avtorji so različni, Jon pa z vsakim najde skupno noto oziroma se z vsakim zna pohecati. Vse skupaj izpade zelo prisrčno, danes me je navdušil pogovor z astrofizikom Neilom deGrassom Tysonom.

Najbolj zabavno pri vseh pogovorih je ravno določena odpiljenost, ki nastane iz kreativnih asociacij Jona in se navezuje na temo knjige. Človek pride predstavljat knjigo o vesolju, Jon ga sprašuje o tem, kdo bo vrtal luknje v asteroid. Človek pride predstavljat knjigo o reševanju krize na srednjem vzhodu, Jon ga jaha o preprogi v Beli hiši in fornikaciji Billa Clintona.

Na drugi strani imamo pri nas oddajo Knjiga mene briga. V bistvu sumim, da naslov dejansko pomeni, da avtorjev knjiga NE briga in da se Tina Košir, hči Mance Košir, o knjigah pogovarja približno tako, kot bi se o njih pogovarjali pri maši. Namesto burnega in igrivega vzdušja pri Tini vlada resnost – kultura je resna stvar, o knjigah se ne moreš šaliti. Tudi, ko je knjiga sama šaljiva.

Zanimiva opazka: Po ogledu Tinine oddaje me knjige res ne mikajo, čeprav naslove poznam in so aktualne (Obama, čefurji…). Pri Jonu je ravno obratno. Ravno danes sem naročil knjigo The Pluto Files. O njej in avtorju pred oddajo The Daily Show nisem vedel nič.

 

3 komentarjev na “Knjige pri nas in čez lužo

 1. Robert L. Tuva

  Stewart je car, bister in dober retorik. Zanimivo so takšni pogosto tudi njegovi gosti. Astrofizik Tyson po mojem nima nobenega problema z vabili v kakršnekoli takšne oddaje, ko napiše novo knjigo, ga vsi vabijo; res je zabaven, obenem ne blefira niti malo, kot da je vse preračunal doma.

  Naši oddaji res manjka elana, resnosti in zafkravanja obenem, gosti so redko pravi. Kak Branko Gradišnik bi znal poživiti oddajo, ampak on je redkost, drugi se skoraj bojijo izreči kakšno bolj živahno.

  Naslov oddaje je besedna igra, avtorje (mimogrede ni le Tina, skupaj so štirje voditelji, kot se spomnim) knjige že brigajo, bralci in gledalci so pa malo spodbodeni: vas briga ali ne?

  A oddaja je bliže maši kot Stewartu, tudi sam mislim tako.

   
 2. Tina Košir

  Maši?!? Ojoj, to pa kar boli slišat, se zelo trudim, da ne bi bilo tako … ampak očitno se bo treba bolj potrudit 🙂

  Hvala za mnenje, konstruktivne kritike so dobrodošel vir navdiha!

   
  1. edemokracija

   Čau Tina, hvala za komentar. Z mašo sem mislil neko resnost oziroma neko… Saj ne znam povedat. Gotovo si videla že kako oddajo Daily Showa ali Colbert Reporta – razlika pri predstavljanju knjig je jasno vidna. Kaj ti misliš, bi morali imeti Slovenci do knjig bolj "pop" odnos ali je tak, kot je sedaj, bolj primeren? Pa da ne boš mislila, da sem se spravil točno na vašo oddajo – na sploh se mi zdi, da se slovenski televizijski novinarji v oddajah jemljejo preveč resno oziroma do svoje teme mogoče celo preveč spoštljiv odnos?

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.