Mogoče gre samo za naključje,  ampak ob približno istem času sta se na netu pojavili spletni mesti skupin Siddharta in Rammstein. Gre za poskus spletnega oglaševanja novega albuma, kjer naj bi umetniki v obeh skupinah beležili nastanek nove plošče, objavljali ekskluzivne posnetke in tako naprej.

Do tukaj se zadeva sliši v redu. Problematična je izvedba.

Siddharta na primer v svoji zbirki trenutno beleži več kot trideset videoposnetkov[1. seznam je neoštevilčen, šteti se mi ne da], med drugim pa veliko svojega časa posveča singlu z nove plošče Saga, ki se imenuje Vojna idej.

Siddharta se na spletnem mestu hvali s prisotnostjo na večih glavnih spletnih portalih (facebook, youtube…), na slednjemu pa zelo hitro (pravzaprav hitreje kot produkcijo skupine) najdemo celo verzijo Vojne Idej. Jasno, na splet jo je dal nekdo, ki nima nobene veze s skupino in skupini s to objavo celo dela škodo. Ker bodo obiskovalci raje hodili k njemu kot na “uradni kanal”, kjer manjkajo vsebine.

Dodatno traparijo si skupina privošči na svojem spletnem mestu Saga, kjer v svojem dnevniku z dne 19.12.2008 pišete,

VOJNA IDEJ – on-line (samo danes!) (2008-12-19)

Vsem tistim, ki ste zamudili današnji prenos v živo, dajemo ponovno “unikatno” priložnost, da lahko (!samo danes!) poslušate naš nov singel Vojna idej na spletu!

Kliknite tu…

…vseeno pa povezava februarja še vednod deluje in komad je še vedno dostopen. Hmmm…je nekdo pozabil pobrisati povezavo/datoteko? Oziroma, če je zadeva namerna – zakaj je na samem spletnem mestu ne izpostavite?

Rammstein niso nič boljši. Govorim o spletni prisotnosti, ne o kvaliteti glasbe. Nemci postavijo spletno mesto, v dveh jezikih, objavijo del vaje z bobni, nato pa vse skupaj pobrišejo[2. vendar spet ne v celoti, saj je posnetek dostopen preko MySpace in YouTube portala], voščijo novo leto in izginejo v temo. Halo, Rammstein? Wo bist du?

Bottom line:

Spletna prisotnost je povezana s komunikacijo, odprostjo in konsistenco. Če tega ne misliš počet dosledno, se s tem ni treba truditi. Samo amatersko boš izpadel.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan