Ali Benka Pulko spodbuja razisem?

12.02.2009Javno

Benka Pulko, svetovljanka. Prepotovala je skoraj cel svet z motorjem, napisala knjigo, se izkazala kot javna oseba. Sodeluje v večih dobrodelnih akcijah, deluje kot kozmopolit.

A vendar…

Čestitke nekulturnemu narodu za kulturni praznik

Ljudje moji, kaj če bi se mi malo skupaj vzeli in zbrali,
kaj inteligentnega dognali in predvsem, že enkrat dokončno spoznali,

da kultura naroda ne spozna samo se na današnji dan,
ki očitno ni bil posebej skrbno izbran, niti ubran.

Meni sicer zastrašujoče ironično se zdi,
a Prešeren v grobu zagotovo se ne smeji,

da moderni vrhunec slovenske literature – za umret –
vsebuje vsaj polovico knjige neslovenskih besed.

Bravo, narod, ne vem, kje izgubil se je narodni ponos,
Slovenceljni pa danes sami sebe rausnili smo na nos. (Vir)

Benka, čestitam. Izkazala si se kot zadnje tele na vasi.

 

23 komentarjev na “Ali Benka Pulko spodbuja razisem?

 1. Nejc

  ti pa res nisi dojel poante. pulko ima poleg stališča tudi razlago. pravo. preber si raje kako njeno knjigo. pa bo mogoce nekoc tudi tebi vse jasno, he, he

   
 2. Nejc

  dej, zber se. poanto bos nasu domen ce si se enkrat preberes kar je napisala. pa z odprto glavo, ce se da. nezadovoljna je zaradi podelitve presernove nagrade za lit. valda. men se tut hecno zdi. sploh pa ne stekam, da si upas komentirat nekaj cesar ne stekas. kr pol sam ti bebec izpades. brezveze

   
 3. Neja

  Domen, evo ti razlago na krožniku. Poznaš knjigo Čefurji raus? Veš, kaj je nagrada Prešernovega sklada? Si seznanjen, za kakšne literarne in narodne dosežke jo pisatelji dobijo? Poznaš zgoraj omenjeno knjigo? Imaš kaj pojma o literarni estetiki? Znaš brati med vrsticami? Če si na vse odgovoril z DA, si na dobri poti, da boš mogoče dojel Benko.

   
 4. chef

  Knjigo sem prebral in mi je bila všeč, a meni se nikakor ne zdi presežek. Slovensko leposlovje sicer bolj malo berem, a vseeno sem se začudil, da je nagrado dobil Vojnovič. Če namreč v slovenski literaturi ni dela, ki bi v zadnjih dveh letih predstavljal resničen dosežek, potem niti ni čudno, da praktično ne berem slovenske književnosti.

  Knjiga je res tržno uspešna, zanimiva. Ampak Čefurji, raus! kaj drugega niti ne more biti. Kot sem že nekje drugje enkrat napisal. Čakam, da dobi nagrado homoseksualec, ki bo napisal knjigo Pedri, raus! In kot utemeljitev: dobro je izrazil težave pedrov. OK, vse kul, ampak to še ne pomeni literarnega presežka!

  Benka Pulko? Ne bi rekel, da je rasistka. Prej bi rekel, da je pač zarukana in da ničesar ne razume. Recimo tega, da so besede pizda, čefur, pičkatimatrna ipd. pač že slovenske, kar so mene naučili že na začetku srednje šole.

   
  1. Domen

   Benka fali na večih ravneh – žali narod, ki nima veze z izborom. Brez osnove kritizira komisijo, ki je strokovna in neprizivna. Glede na Nejin komentar (za katero močno sumim, da je Benka Pulko) bi morala nagrada iti v roke Benki Pulko (oziroma njej sami). Da bedarije o neslovenskih besedah sploh ne govorim. Navsezadnje ima celo Benka blog na pol v angleščini.

    
 5. Neja

  He he Dome, si pa res naiven. Nisem Benka Pulko. Pač pa sem strokovnjakinja za jezik in literaturo in poznam dela obeh avtorjev. Če ne verjameš, se ti lahko v živo pokažem in kako strokovno rečeva, če si seveda ti tudi strokovnjak tega področja.
  Sicer mi je žal, da sem zašla na stran, kjer se oglašajo pisci, ki še niso slišali za osnovno vedenjsko kulturo in kulturo dialoga. A to je pač svoboda govora, ki ima svojo ceno. A jaz je ne mislim plačevati.
  Tebi Domen pa le dolgujem kratko razlago o nagrajeni knjigi. Ta je sicer všečno populistično avtobusno ali morsko branje za nezahtevno bralstvo, kar ni čisto nič narobe. Po literarnoteoretični in estetski plati pa nima niti od daleč v sebi nič takega, da bi jo povzdigovali med vrhunce slovenske književnosti. Če si strokovnjak, boš razumel, kaj sem povedala. Če nisi, pa vzemi v roke Lainščka in primerjaj. Hitro boš dognal moje besede.
  Veš, Domen, komisijo, ki odloča o nagradah, dobro poznam. A meni in vsem mojim strokovnim kolegom je njen izbor velikanska uganka. Ali je slovenka literatura že tako nizko padla ali je v ozadju kaj drugega? Povsem se nagibam k drugemu odgovoru.
  Sicer sem jaz Benkine besede precej brala med vrsticami in mislim, da sem dojela, kaj je hotela povedati – to, kar sem jaz ravnokar z drugimi besedami.
  Bo zdaj šlo, Domen?

   
 6. mmmelita

  Odgovor na zgornje vprašanje: NE.
  Sprašujem se, če ne bi knjiga Čefurji raus dobila publiciteto s strani same policije, a bi se okoli tega delal takšen kraval?
  Dajmo si priznati, da knjiga res ni literarni presežek, ki bi se ga nagrajevalo s tako pomembno nagrado, kot je Prešernova.

   
 7. dare o.

  Četudi ima ta Pulkova napačno mnenje, kaj te pa to toliko moti? Zdi se mi, da ti gre bolj na živce ona kot to, kar si misli. Te boli, da “je svetovljanka, da je prepotovala skoraj cel svet z motorjem, napisala knjigo, se izkazala kot javna oseba, da sodeluje v večih dobrodelnih akcijah, deluje kot kozmopolit?” Bere se, kot očitek Pulkici za to kar je in kar je vse naredila. Klasična nevošljivost bi rekla moja babica. Blatenje folka kot je super za traffic na blogu. Ga vsaj kdo povoha ;)))))))))))

   
  1. Domen

   Ja Dare, res se sekiram za obisk na blogu. Ker imam gor postavljeno težko oglaševanje in vsi pridno klikate na oglase. Pri vsej zadevi se mi zdi bedasto samo to, da se oseba, ki je prepotovala cel svet in se gre neko kozmopolitanstvo, razburja nad nagrajencem zato, ker “vsebuje vsaj polovico knjige neslovenskih besed.“. To je poanta.

    
 8. Zlatko

  Domen in podobno izražajoči se, tvoje izražanje je pa vrhunec vrhuncev – viva primitiva! Da nekomu – pa vseeno komu – rečeš, da je “zadnje tele na vasi”ali “zarukan”, mora biti pa nekaj hudo narobe s tvojim bontonom in žal tudi samopodobo. Kdo pa sploh si ti, ki si upaš takole blatiti ljudi? Nam poveš kaj o sebi? Si boš s polnim imenom in priimkom tudi upal tako pljuvati po ljudeh?

   
  1. Domen

   Zlatko in Neja – glede na to, da objavljata te komentarje iz istega IP, bi se na vajinem mestu raje zamislil sam nad sabo (če sploh sta dva in ne gre za isto osebo) – kar se mene tiče, so vsi podatki o meni objavljeni na blogu. Kdo sem jaz, je torej jasno. Kdo sta vidva – se pa še ne ve.

    
  1. Domen

   Ja. Na srednji zdravstveni je moj blog obvezno čtivo. Da ne govorim o tem, da sta si mail naslova majapocestica1@gmail.com in majastudio@gmail.com izredno podobna. In o tem, da sta oba že dvakrat objavila komentar iz dveh enakih IP-jev. Daj si prosim mir, kdorkoli že si. In če nimaš jajc podpisati se pod lastno mnenje, ampak ga moraš kamuflirati z dvemi različnimi imeni, zato da bi mnenje samo izpadlo bolj kredibilno, potem takega mnenja ni treba objaviti.

    
 9. Benka Pulko

  Cenim vašo voljo do izražanja mnenja in spoštujem vaš odnos do javnosti. Vaše razmišljanje me sicer navdaja s slutnjo, da ne ločite med vrhunsko in populistično književnostjo.Ni vsaka literatura literatura in ne more biti vsak literat nobelovec. Vojnović je odličen človek, ki zasluži vse spoštovanje, česar pa ne moremo trditi za komisijo, ki se ji letos posmehuje vse, kar leze in gre.

  Vem, ni vaša profesionalna domena, kot je moja, a od povprečno razvitega visokošolskega izobraženca, ki bi rad bil intelektualec, se pričakuje, da razume pomen jezika v vlogi narodnega bogastva. Ter identitete, na katero bi moral biti ponosen vsak. Četudi je bedak. Nekateri vemo, kje je naše mesto in niti v sanjah ne mislimo, da sodi naše delo v rang nagrad Prešernovega sklada. Očitno se podcenjujemo in moramo začeti misliti drugače.

  Z zanimanjem sem prebrala vaš umotvor in ugotovila, da ne razumete pomena besede rasizem. Pri nas doma jemo rasizem vsak dan za kosilo. Zraven njega svojemu neslovenskemu možu slednji obrok zabelim s potrebo po spoštovanju slovenskih kulturnih in zgodovinskih vrednot. Na srečo mu gre dobro od rok. Verjetno zato – ker za razliko od vas, gospodič Savić – goji spoštovanje do sebe in drugih, nima težav z osebno identiteto, njegovo obzorje presega razsežnost računalniškega ekrana, odlično obvlada materinščino in se vljudno trudi s toleranco do Slovenije in Slovencev. Na srečo je odraščal v zdravi družini, ki se ni počutila zatirano in ki ni iskala vzrokov za lastno regresijo v okolici. Spet in še enkrat na srečo je v gimnazijskih letih zraven bogatega znanja računalništva uspel osvojiti tudi kulturo komuniciranja, ki mu kot spoštljivemu članu družbe pogosto pride prav.
  Če niste razumeli, kar sem napisala, sporočite. Z veseljem vam priskrbim pisanje v angleščini, nemščini, špančini, francoščini, srbščini, hrvaščini ali v jeziku krav. Samo da boste razumeli in morda celo dojeli. Sem razmišljala o povabilu na šop trave, kjer bi se z veseljem soočila z vašim poglobljenim stališčem. Če ga sploh imate. In če vas ni strah. Moške vašega kova brez identitete, pokončne drže, dostojanstva, brez poznavanja osnovnih manir, predavatelje z rokami v žepih – ki ne obvladajo pogovorne slovenščine, novinarje – ki se jim niti sanja ne o etiki njihovega poslanstva in ljudi brez tolerance do drugačnih, nosim domov in jih uporabljam za predpražnike.
  Sicer pa hvala, da prebirate moj blog, Slovenci in da ste odprli to polemiziranje. Osebno rada prisluhnem, kaj meni javnost, še posebej tista, ki zna izraziti svoje mnenje na dostojen način. Topel pozdrav s Haitija, B1ka

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.