Za razliko od Chefa sem sam težek zagovornik javnega cestnega prometa. Kakršenkoli že ta je. Z avtobusom se vozim od srednje šole naprej in povem vam, da ga ni boljšega prevoznega sredstva po urbanem središču naše lepe. Dobro, pustimo šoferje, ki so zelo različnega znanja o vožnji avtobusa. Pustimo avtobuse same, katerih kvaliteta variira od limuzin do tovornjakov za prevažanje krompirja. Pustimo posebneže, ki ti na postaji pri Bavarcu kažejo nacistične značke, stare mame, ki na vsaki postaji z avtobusa mečejo koruzo in hranijo golobe, pri tem pa se ne ozirajo, če koruza zadane še kaj/koga drugega in tako naprej. Pustimo ljudi, ki se več dni ne umivajo in te vonj skoraj ubije, pustimo stare mame, ki se za izstop pripravijo pet postaj prezgodaj in tako ovirajo celoten avtobus… Avtobusi so super.

Bolj problematične se mi zdijo avtobusne postaje.

Zasnežena avtobusna postaja

Tole je posnetek ene od avtobusnih postaj v omrežju LPP, nekega zasneženega jutra. Jeklena konstrukcija, zasuta s snegom. Dvojni minus. Sicer so se okrog neprimernosti novih avtobusnih postaj prepirali že na začetku, ob dejanski menjavi starih, leseno-plastičnih klopi, ampak zadeva se mi zdi res abotna.

Celotno zadevo prenove je občina prodala podjetju Proreklam Europlakat in logično je, da si je hotelo podjetje zagotoviti čim večje število oglasnih površin. Neuničljivih oglasnih površin. Koga brigajo ljudje, nas zanimajo oglasi. Celotna konstrukcija avtobusne postaje tako izpade kot kup železa, s katerim človek ne more početi čisto nič. Klop iz jekla je neprimerna za sedenje tudi v poletnih mesecih, nadstrešek je tako majhen, da ob konicah večina ljudi raje stoji na dežju/pod dežnikom, kot pa da bi se gnetla pod jekleno streho, hkrati pa je streha tako nesrečno oblikovana, da ponuja samo minimalno zaščito pred vremenom (slika zgoraj). Da zaščite pred prometom sploh ne omenjam.

Priznam, zadeve so neuničljive. Prenova je bila leta 2004, do danes pa sem videl samo eno uničeno postajo. Pa še to je šlo za napad avtomobila, ki je postajo dobesedno zradiral. Vseeno pa se njihova neuničljivost meri samo še z njihovo neuporabnostjo.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan