Da je Roald Dahl za odrasle vsaj tako dober, če ne še boljši, kot Roald Dahl za otroke, priča omnibus njegovih štirih knjig kratkih zgodb, v katerih lahko najdemo tako priokuse Alfreda Hitchcocka kot tudi Stephena Kinga.

V knjigah Switch bitch, Over to you, Kiss Kiss in Someone like you je skupaj zbranih dvainpetdeset zgodb, ki bralca šokirajo, nasmejejo in presenetijo. Najšibkejše od vseh so zgodbe iz knjige Over to you, kjer se čuti vpliv druge svetovne vojne, v kateri je Dahl opravljal vlogo pilota. Zgodbe v tem delu zbirke se tako vrtijo okrog vojaškega tabora na Srednjem vzhodu oziroma dogodkov, povezanih z vojno. Od vseh zgodb so le-te najbolj avtobiografske in mogoče ravno zaradi tega najbolj “nezanimive”.

Ostale zgodbe so pestrejše in z več energije – skoraj vsaka ima na koncu nepričakovan zaplet, ki uvod in jedro zgodbe postavljata v čisto drugačno luč. Od bizarnega, do odvratnega do zabavnega – po nekaj prebranih zgodbah človek že kar pričakuje obrat in razmišlja vnaprej, kako bi se zgodba lahko zaključila.

Mogoče bom v izogib temu “ugibalnemu refleksu” omnibus drugič bral v manjših dozah, ne od prve do zadnje strani. Strup je najboljši v majhnih flaškah, pravijo.

Z Dahlom “za odrasle” sem se prvič srečal v knjigi Best of Roald Dahl, ki ponuja izbor kratkih zgodb, medtem ko sem sedal bral celotno zbirko. Moram reči, da je bil izbor sicer zanimiv, vendar pa manjka nekaj res dobrih zgodb, ki so objavljene v knjigi Collected short stories.

Strani: 762

Cena: 13 €

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan