“On je najpametnejši belec.” S tem stavkom mi je Vuk Cosić “prodal” Clayja Shirkyja in njegovo knjigo “Here comes everybody”.

Knjiga s podnaslovom “The power of organising without organisations” zagovarja tezo, da je spletna kolaboracija dvorezen meč. Po eni strani omogoča neslutene družbene premike, po drugi strani pa družbene premike zaustavlja, saj fascinacija nad tehnologijo zaduši koristno rabo te tehnologije.

“Communications tools don’t get socially interesting until they get technologically boring… It’s when a technology becomes normal, then ubiquitous, and finally so pervasive as to be invisible, that the really profound changes happen,”

je rdeča nit, ki se me je najbolj dotaknila in s katero se močno strinjam.

Knjiga gradi poanto na večih primerih, dotakne pa se tako Wikipedie, kot tudi spletnega mesta Flickr, Digg in ostalih spletnih fenomenov, zgrajenih na kolaboraciji uporabnikov. Še ena ključna stvar, brez katere zadeve ne bi mogle obstajati, je “ljubezen uporabnikov”. Shirky to lepo ponazori s primerom iz Japonske, kjer menihi vsake sto let podrejo in na novo zgradijo svetišče boginje Ise. Ljubezen do posameznega objekta, pa naj gre za spletno mesto, vsebino oziroma kraj, je po Shirkyju ključna za funkcioniranje le-tega.

Če je knjiga večinoma posvečena promoviranju spletne participacije in kolaboracije, na koncu obrne ploščo in Shirky na primerih pojasni, kako spletna participacija dejansko zmanjšuje pomen participacije same. Na primeru Howarda Deana, ki je svojo kampanjo gradil s pomočjo spletne participacije Shirky izrazi naslednji pomislek:

But a campaign can go too far. In this respect, too far is when people believe that believing is enough, without factoring in the difference between the passionate few who run the campaign and the barely interested many who actually vote.

Knjiga je, kot že rečeno, sestavljena iz primerov in teoretične analize le-teh, Shirky pa uspe zelo dobro popisati trenutno stanje na “trgu novih tehnologij” in vseh ostalih aktualnih buzz-wordov. Hkrati uspe iz navideznega kaosa izpeljati mehaniko delovanja in s tem na trezen in racionalen način pojasniti navidezno iracionalne fenomene spleta.

Strani: 327

Cena: 21 €

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan