Stewart vs. Cramer: Ameriški žurnalistični “shock and awe”

14.03.2009Javno

Jure je že pisal o vojni besed, ki se je razvila med voditeljem oddaje The Daily Show, Jonom Stewartom in voditeljem oddaje Mad Money, Jimom Cramerjem. Dogodka ne bom obnavljal, navsezadnje ima The Daily Show enega boljših spletnih arhivov, se bom pa dotaknil nečesa drugega.

V ZDA se mediji ukvarjajo z mediji. Konflikt med Jonom in Jimom se je namreč začel zapletati ravno s poročanjem ostalih medijev, ki so propelirali zgodbo in prilivali olja na ogenj. Pri nas se je to zgodilo samo v primeru podpisnikov peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji. Vmešana je bila politika, gospodarstvo in še kdo. Mediji sami od sebe ponavadi molčijo.

Kar dodatno preseneča, je kultura dialoga, ki sta jo bila sposobna opraviti Cramer in Stewart. Razumljivo, oba sta medijska človeka, oba razumeta mehaniko medijev in zabavljaštva, četudi zadevo zaključita zelo hollywoodsko. Kar preseneča, je dejstvo, da se v Sloveniji dialog o medijih sploh še ni razvil – najdlje, do koder smo prišli, je blatenje in neosnovana kritika.

Mediji v Sloveniji sledijo partizansko-domobransko logiki, ki preveva našo politiko, kulturo in družbeno življenje. Dialog ne obstaja, vsi se držijo ob strani, po logiki pregovora o metanju kamenja s čisto vestjo. Višek vljudnosti in kulture pa se pri nas velikokrat menja za preprosto ignoriranje. Še posebej, ko udeleženci v dialogu stojijo na nasprotnih bregovih reke ideologij.

 

8 komentarjev na “Stewart vs. Cramer: Ameriški žurnalistični “shock and awe”

 1. ervinator

  Ameriške debate so močno zaznamovane s črno-belo logiko, prevladuje seveda nasprotje med republikanci in demokrati. Me pa zanima, kje vidiš partizansko-domobransko logiko v prevladujoči medijski in koalicijski obravnavi (prevladuje nasprotovanje) proti Pahorjevemu premierstvu.

   
  1. Domen

   No, četudi vzameš v zakup, da sta Stewart in Cramer na nasprotni strani reke ideologij, je še vedno presenetljivo, da sta se sposobna srečati, pogovoriti in priti do sklepa. Četudi samo na simbolni ravni. Poudarjam – oba sta medijska človeka, ne politika. Tega v Sloveniji ni.

   Pri Pahorju gre za drug problem. Pahor dejansko ni všeč nikomur, ker je tako spraven in nevtralen. Levica ga tako ne mara zaradi neagresivnosti, desnica pa zato, ker je pač Pahor.

    
 2. ervinator

  Nobene od navedenih dveh tez nisi podkrepil. Kar opisuješ za ZDA, se dogaja tudi v Sloveniji. 1. Menda se Verbotnova in Dremljeva ne marata, pa sta se zadnjič pri Mariu prav lepo pomanjkovali. 2. Ni res, da Pahorja nihče ne mara – to je medijski konstrukt. Nisi pojasnil, kje v tem konstruktu vidiš partizansko-domobransko logiko.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.