Jure je že pisal o vojni besed, ki se je razvila med voditeljem oddaje The Daily Show, Jonom Stewartom in voditeljem oddaje Mad Money, Jimom Cramerjem. Dogodka ne bom obnavljal, navsezadnje ima The Daily Show enega boljših spletnih arhivov, se bom pa dotaknil nečesa drugega.

V ZDA se mediji ukvarjajo z mediji. Konflikt med Jonom in Jimom se je namreč začel zapletati ravno s poročanjem ostalih medijev, ki so propelirali zgodbo in prilivali olja na ogenj. Pri nas se je to zgodilo samo v primeru podpisnikov peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji. Vmešana je bila politika, gospodarstvo in še kdo. Mediji sami od sebe ponavadi molčijo.

Kar dodatno preseneča, je kultura dialoga, ki sta jo bila sposobna opraviti Cramer in Stewart. Razumljivo, oba sta medijska človeka, oba razumeta mehaniko medijev in zabavljaštva, četudi zadevo zaključita zelo hollywoodsko. Kar preseneča, je dejstvo, da se v Sloveniji dialog o medijih sploh še ni razvil – najdlje, do koder smo prišli, je blatenje in neosnovana kritika.

Mediji v Sloveniji sledijo partizansko-domobransko logiki, ki preveva našo politiko, kulturo in družbeno življenje. Dialog ne obstaja, vsi se držijo ob strani, po logiki pregovora o metanju kamenja s čisto vestjo. Višek vljudnosti in kulture pa se pri nas velikokrat menja za preprosto ignoriranje. Še posebej, ko udeleženci v dialogu stojijo na nasprotnih bregovih reke ideologij.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan