Za nekatere so monitorji srčnega utripa totalno preseravanje, za druge nujen pripomoček.  Kam spadam sam, zaenkrat še ne vem, me je pa Garmin Forerunner 405 zelo pozitivno presenetil.

O merjenju in conah

Za začetek – heart rate monitor (HRM) je pripomoček, s katerim med tekom meriš svoj srčni utrip in tako optimiziraš vadbo. Obstaja namreč optimalni srčni utrip, kjer se mlečna kislina v mišicah, ki nastaja kot odpadek pri vadbi, presnavlja ravno dovolj hitro, da ne pride do prenasičenosti[1. se že vnaprej opravičujem za okorno razlago, lahko jo kdo dopolni].

Formul obstaja “malo morje”, najprej pa si je potrebno izračunati maksimalni srčni utrip (MHR). To storimo s formulo:

MHR = 220 – vaša starost (za moške)

oziroma

MHR = 226 – vaša starost (za ženske)

Cone so razdeljene v pet delov in se ločijo po odstotkih od maksimalnega srčnega utripa[2. v oglatih oklepajih so vrednosti za sedemindvajsetletnika]:

  • 50% – 60% : Normalna cona (primerno za ogrevanje in ohlajanje) [97 hpm – 116 hpm]
  • 60% – 70% : Zmerna cona (primerno za kurjenje maščob) [116 hpm – 135 hpm]
  • 70% – 80% : Aerobična cona (primerno za krepitev dihalnih poti in treniranje srca) [135 hpm – 155 hpm]
  • 80% – 90% : Anaerobni prag (primerno za krepitev mišic) [155 hpm – 174 hpm]
  • 90% – 100% : Cona prekoračitve (neprimerno na dolgi rok) [174 hpm – 193 hpm]

Utrip torej meri HRM. Na trgu je več znamk, ki enakovredno opravljajo svojo nalogo, med tiste najbolj popularne pa lestvice uvrščajo Polar in Garmin HRM. Oba imata svoje prednosti in slabosti, sam sem se za Garmin odločil predvsem zaradi že vgrajenega GPS sprejemnika.

Garmin Forerunner 405

Garmin Forerunner 405Garmin Forerunner 405 sede na roko kot navadna ura. Hvala bogu, nekateri med temi HRM so veliki in okorni, Garmin izgleda kot malo večja Swatch ura.

V njem se poleg HRM skriva tudi GPS sprejemnik, ki meri pot in hitrost, omogoča pa tudi sledenje po že pretekli poti. Polni se s pomočjo polnilca, baterije ni mogoče zamenjati kot pri navadni uri.

Poleg ure je v paketu še pas z oddajnikom in USB ključ, s katerim Garmin pošilja podatke v aplikacijo Garmin Training  Center, ki služi za analizo podatkov.

Posebnost modela 405 je na dotik občutljiv okvir (sivi del), s katerim dostopamo do različnih funkcij ure. Ne bom rekel, da sem uro že pogruntal, trenutno sem uspel nastaviti prikazovanje podatkov (čas, razdalja, utrip) in izvoz podatkov v KML datoteko. O tem malo kasneje.

Garmin Forerunner 405Med tekom ura ne moti, z Bajo sva se šalila, da bi morale obstajati napravice, ki bi ti podatke izpisovale kar na očalni HUD, ampak tudi pogledovanja na uro med tekom se navadiš.

Forerunner 405 omogoča hkratno prikazovanje 3 različnih metrik na enem zaslonu, v celoti pa lahko nastaviš tri različne zaslone, med katerimi lahko ura preklaplja avtomatsko.

Sinhronizacija s sateliti je hitra, mogoče celo za odtenek hitrejša kot pri Nokia E71, čeprav je to zanemarljivo. Garminu pa vseeno zamerim eno stvari.

Garmin in XML format

Ko z ure pretočimo podatke, so v garmin-only formatu, kar pomeni, da z njimi ne moremo v druge aplikacije. Tudi ko jih objavimo v spletni aplikaciji Garmin Connect, jih lahko sicer obdelujemo, vseeno pa je izvoz ali pa objava na spletnem mestu nemogoča.

Po nekaj iskanjih sem našel skupnosti MotionBased. Ki jo vodi Garmin in v kateri lahko izvozimo KML datoteko, s katero lahko počnemo marsikaj. Zakaj je potrebno iste podatke furati gor in dol po različnih aplikacijah, mi nikoli ne bo jasno, sem pa danes opazil novico o združitvi obeh spletnih mest. Hvala bogu!

Se splača?

Kakor za koga. Prva prednost je dejstvo, da lahko sedaj telefon pustim doma. Druga je ta, da lahko merim utrip in tako bolj natančno načrtujem vadbo. Je pa res, da mora človek na koncu še vedno teči sam 😉

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan