Najprej je bil The Stroj. Potem je v kolesju nekaj počilo in The Stroj se je reinkarniral v Stroj Machine (več pri Tomici).

Za Stroj sem prvič slišal na albumu skupine Demolition Group, kjer so sodelovali pri komadu Temni angeli usode. Potem sem jih zasledil v oddaji Odklop, kjer se je z njimi družil Borut Veselko, na koncu pa zadevo preveril še na zgoščenki Cona.

Pred koncertom sem pod ušesa vzel še njihov single Vacuum, ki si ga lahko preposlušate brezplačno (bravo naši!) in ugotovil, da duh skupine še vedno ostaja, čeprav je ime in članstvo spremenjeno.

Kakšen je bil koncert?

Na vhodu so delili čepke za ušesa, člani plemena pa so predelali tako notranjost kot tudi zunanjost Cvetličarne. Kot se za umetnike spodobi, so začeli “šele” ob desetih, čeprav je bil koncert napovedan za deveto uro. Predskupine ni bilo. Potem se je premaknilo na dveh mestih.

Na oder člani skupine Strojmachine, pod strop pa dva slikarja, ki sta, stisnjena med strop in ogrodje, risala “sliko po energiji glasbe in občinstva”. Pohvaliti gre tudi mojstre luči, ki so se za koncert res potrudili in pripravili odličen koncert tudi za oči. Skupina je igrala tako komade iz prejšnjih plošč, kot tudi glasbo, ki jo bodo predstavili na zadnjem albumu.

Po kompoziciji so Strojmachine razbijali dobro uro, preigravali (če se temu lahko tako reče) pa so tako starejše komade, kot tudi komade iz najnovejšega albuma. Vse skupaj je izpadlo zelo zanimivo, čeprav se mi je pri nekaterih komadih zdelo, da so Strojmachine v bistvu ritem sekcija skupine Safri Duo.

Zadeva ni slaba. Tistih nekaj minusov (majhno število komadov, trikratno ponavljanje singla…) izvedbe se skrije pred dobrim konceptom, vse skupaj pa izpade dovolj zanimivo, da se človek ne naveliča po desetih minutah. Težka industrija še nikoli ni zvenela tako dobro.
l

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan