OK, z ženo od februarja naprej vodiva projekt Vprašaj s klicajem, ki se ukvarja s komunikacijo vlade in državljanov. V sklopu podpore projekta vodiva tudi spletno oglaševanje v večih oblikah, med drugim tudi s pomočjo sistema Google AdWords in sistema Facebook Ads.

V principu sta si sistema enaka. Oba poznata plačevanje na klik ali/in prikaz, pri obeh si lahko uporabnik izbere dodatne nastavitve za prikazovanje oglasov in oba imata zelo nizko točko vstopa.

Sistema imata tudi nekaj pomembnih razlik. Medtem ko na mreži Google AdWords oglase sprožajo uporabniki s svojimi iskalnimi pojmi, se na mreži Facebook oglasi prikazujejo vnaprej določeni demografski skupini. Tako lahko bolj natančno profilirate svoje občinstvo, vseeno pa ni nujno, da bo občinstvo vaše oglase vzelo za relevantne. Različna je tudi oblika oglasov, saj Facebook dovoljuje uporabo slikovnega materiala, medtem ko na mreži AdWords to v Sloveniji ni mogoče.

Kaj pa uspešnost?

V spodnji tabeli lahko vidite razliko med obemi mrežami v začetku meseca maja 2009. Rezultat jemljite z rezervo, saj bi lahko akcijo na mreži Google AdWords še bolj optimiziral in na tak način še bolj znižal stroške, vendar za to ni bilo časa. Preračunano sem na Facebooku za enega obiskovalca plačal 0,08 evra, medtem ko me je na mreži Adwords uporabnik “stal” 0,14 evra.

Obiski Strošek
Facebook Ads 715 58 €
Google AdWords 542 73 €

 
Vseeno obiski niso vse.

Ker gre pri celotnem projektu Vprašaj s klicajem za participatorno občinstvo, je oglas uspešen “šele” takrat, ko na spletno mesto privabi obiskovalca, le-ta pa zastavi vprašanje oziroma glasuje za že postavljeno vprašanje.

Tega se zaenkrat ne da meriti zaradi dveh razlogov – na orodje Google Moderator je trenutno nemogoče nastavljati cilje in nekateri uporabniki na spletno mesto sicer pridejo s pomočjo oglasa, vendar vprašanje zastavijo kasneje.

Kaj izbrati?

Ko mi je Vasja prvič navdušeno pripovedoval o uspešnosti Facebook oglasov, sem bil skeptičen. Sedaj vidim, da je Facebook v določeni prednosti pred mrežo Google AdWords, po moje pa mu to uspeva zaradi večih razlogov:

  • Novost oglaševanja – uporabniki jemljejo oglase na mreži Facebook bolj osebno, saj se celotna stvar dogaja na profilih oziroma znotraj določenega uporabniškega imena. Tako oglas doseže večjo bližino do uporabnika.
  • Bolj bogata vsebina oglasa – veliko vlogo po moje igrajo tudi slike, ki jih lahko dodaš oglasnemu besedilu. Oglas je bolj vpadljiv, uporabnika je lahko zanimirati.
  • Zdolgočasen uporabnik – na Facebooku se v življenju povprečnega uporabnika ne dogaja veliko. Tako oglasi ponujajo nov izgovor za sprožanje aktivnosti, seveda, če so oglasi ustrezno pripravljeni in dobro ciljani.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan