Ta knjiga zveni zelo jezno. Tak občutek sem namreč dobil po branju prvih nekaj poglavji, kjer avtorja, znana ameriška levičarska blogerja, udrihata po nesposobnosti demokratske stranke v predvolilnih kampanjah.

Armstrong in Moulitas Zuniga analizirata trenutne razmere v ameriški politiki (analiza v letu 2006!) in ugotavljata, kje so demokrati zgrešili in kako demokratsko stranko spet usmeriti v center tarče. Obdelata vse, od interesnih skupin, ki se bojujejo med sabo, nesposobnih kandidatov, ki lahko zmagajo samo, če so manj demokratski in bolj republikanski in nesposobnih vodji kampanj, ki jih zanima samo lasten zaslužek.

Kot že rečeno, je prvih nekaj poglavji knjige Crashing the gate zelo jeznih, avtorja pa sledita paradigmi – zruši do tal in postavi na novo. Od novih načinov komunikacije z ljudmi, ki jih zanimajo čustva in ne statistike, do novih medijev komunikacije, saj v ZDA televizija ni več glavni medij in kot taka nevredna (pre)velikih investicij, do novih ljudi, ki se bodo na eni strani “držali linije” in na drugi podpirali stranko in ne posameznih kandidatov.

Zanimiv je tudi odnos, ki ga avtorja vzpostavita med ideološkimi zaslombami demokratov in republikancev in ga lahko prenesemo tudi na slovenske razmere. Avtorja pravita, da se morajo ameriški demokrati prenehati obnašati kot inverzna funkcija republikance enačbe, kjer so vse ideje republikance, demokrati pa v svojih nastopih te ideje samo zavračajo. “Karkoli drugega, samo TEGA ne,” je klasična retorika demokratov, avtorja pa pozivata k spremembi te miselnost.

Knjigo priporočam v kombinaciji z The Revolution Will Not Be Televised, avtorja Joe Trippija, ki je vodil kampanjo Howarda Deana, grdega račka demokratov. Če je Trippi človek fronte, sta Armstrong in Zuniga salonska generala, ki gledata nazaj in dopolnjujeta sliko ameriške demokratske stranke. Kdo ve, če je knjigo prebral Obama?

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan