Urbana – nova mesečna vozovnica

01.07.2009Osebno

V Žurnalu sem danes prebral poziv LPP, naj občani čimprej zamenjajo svoje mesečne vozovnice, kjer bo z avgustom začela veljati nov sistem s kartico Urbana. In ker smo ravno prvega, čez štiri dni pa bi morala tako ali tako po novo nalepko, sva se danes odpravila na Celovško.

Mesečno vozovnico sem začel uporabljati pred skoraj desetimi leti, v celem obdobju pa se je koncept zelo malo spreminjal. OK, obračali so postavitev, menjavali barve, ampak princip je bil isti – slika, nalepka in gremo.

V srednji šoli se spominjam sošolcev, ki so si doma printali nalepke in tako prihranili nekaj tisoč tolarjev. Pa fint z lepljenjem večih različnih fotografij na isto mesečno, pa fehtarjenje šoferjev, “da samo še danes, pa grem direkt zdajle kupit novo nalepko…” No, slednja fora bo po moje učinkovala tudi s kartico Urbana.

Stestirala sva jo na poti domov, zadeva funkcionira, v bistvu gre za podoben sistem kot pri smučanju.

Še hitra primerjava prednosti in slabosti

Prednosti Slabosti
Vzdržljivost kartice S seboj naj bi nosili osebni dokument
Nič več lova za nalepkami Kredit samo z gotovino
Kartica paše v denarnico Kartica je majhna, lažje jo bo izgubiti

Kaj pa ti misliš?

 

7 komentarjev na “Urbana – nova mesečna vozovnica

 1. Dinozaver

  Bo vožnja z busom zato kaj cenejša? Ne bo. Bo plačevanje prevoza za večino uporabnikov zato kaj enostavnejše? Ne bo. Bodo nekateri busi vozili bolj pogosto kot na pol ure? Ne bodo. Lepo bi bilo, če bi v mestu Ljubljana kdaj kako stvar uvedli tudi iz resnične potrebe meščanov. Kdaj pa kdaj, no.

   
  1. Domen

   Pluse in minuse kartice sem izpostavil v tabeli, se pa strinjam, da pri LPP obstaja več problemov, ki jih kartica ne bo rešila (zdi se mi, da reševanje vseh problemov niti ni bil njen namen).

    
 2. Kitaj

  Zadnji čas, da smo se rešili žetonov, te nerodne, predpotopne metode plačevanja. Za tiste, ki imajo mesečno, se ne bo prav veliko spremenilo. Veliko prednosti pa prinaša občasnim voznikom, ki jim ne bo treba več brskati po žepih za žetoni ali drobižem. Ti bodo, ker bodo vedno imeli možnost plačila avtobusa, avtobus tudi pogosteje uporabljali. Še posebej zaradi možnosti prestopanja.
  S to kartico se odpirajo nove možnosti in upam, da se bo zgodba odvijala v smeri npr. Šanghaja, kjer je z podobno kartico mogoče plačevati avtobuse, podzemno in taksije. Če ti zmanjka drobiža lahko z njo plačuješ tudi v trafikah, trgovinah ali kupiš hamburger.

   
 3. Cyb3r

  Kartica bo uporabna tudi za druge stvari in ne samo za plačevanje busov.

  Glede osebnega dokumenta; to si pa po zakonu itak dolžan imeti vedno pri sebi. Vsaj včasih je bilo tako, nisem preverjal. 🙂

   
 4. had

  zaenkrat, v testnem obdobju, je kredit samo z gotovino..
  kasneje pridejo tudi razlicne kartice (z vpisom pin kode).. in placevanje z mobilnikom..

  voznja z busom bo cenejsa za sedanje uporabnike zetonov, kajti lahko bodo prestopali in v roku 90 minut jim bo odtrgalo samo eno “enoto”..

  @kitaj: tudi to je v planu.. namrec parkirisca, vzpenjace, muzeji in podobno.. ampak najprej je treba stestirati vse skupaj in videti odzive..

  in domen.. hvala za tale zapis!

   
 5. Blitz

  Meni se zdi ključno vprašanje, ali bo Urbana izboljšala pretočnost mestnega prometa? Žetoni so res predpotopni in jih je bilo treba zamenjati, seveda pa samo odprava žetonov ne upravičuje porabe davkoplačevalskega denarja.

  Me pa zanima, ali bo z uporabo Urbane omogočeno vstopanje na avtobus pri vseh vratih, ne le sprednjih? To (in ne žetoni sami po sebi) je namreč osnovni problem dosedanjega sistema – avtobusi zaradi vstopanja izključno pri sprednjih vratih niso optimalno zasedeni, predvsem pa na postaji izgubljajo veliko preveč časa. Razen tega sedanji sistem obremenjuje voznika z nepotrebnimi odgovornostmi (preverjanje plačila, mesečnih, …) – to naj počno inšpektorji.

  Skratka, če bo z uvedbo Urbane možno vstopati na bus pri vseh vratih, je uvedba upravičena, če ne, pa se bojim, da se spet gremo nepotrebne luksuzne rešitve, se ve zakaj in zakoga in na čigav račun.

  Plačevanje vseh mogočih zadevic z isto kartico se sicer sliši fino, a ni vredno tako drage investicije. Za plačevanje parkiranja lahko že danes uporabljamo Moneto, parkomatov pa tudi ne manjka.

   

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.