Poletni vozni red sveta

13.07.2009Javno

No, ko še ljubljanski mestni avtobusi začnejo vozit po urniku, ki bi bolj pasal na relacijo Ljubljana – Koper, takrat ti je jasno, da se je začelo poletje. POčasno LETenJE. Z glavo in telesom.

Zadnjič je Jonas razlagal, kako je komentarje na blogu ukinil zaradi Twitterja. Ga čisto razumem. Tehnologije trgajo komunikacijo. Najprej so bili blogi. Pa Facebook. Pa Twitter. Pa kombinacije. Na koncu človek res ne ve več, kam naj najprej pogleda.

Smrt pop ikone Michael Jacksona je bil zelo dober primer tega trganja. Človek umre. Kam boš najprej pogledal? Na Twitter, kjer boš dobil samo en stavek in mogoče povezavo do medija, ki si je upal objaviti takrat še nepreverjeno informacijo? Na bloge, ki bodo v večini primerov povzemali Twitter? Ali v klasične medije, ki bodo povzemali vse, kar je bilo objavljeno, preden so oni prišli na vrsto?

Umberto Eco se v svojem tekstu sprašuje o prenosljivosti in minljivosti vsebin, na tem mestu pa bi se raje spraševal o načinu generiranja vsebin v medijskem prostoru. Gre za podobno temo, postali smo žrtve tehnologije, ki jo brez smisla vdelujemo v komunikacijske kanale, količina šuma pa vedno bolj prekaša količino pomena/smisla.

Človek tako ni bolj obveščen, ravno nasprotno, zadeva postaja vedno bolj kaotična. Krivi smo si sami.

 

4 komentarjev na “Poletni vozni red sveta

 1. jin

  Mogoče bomo kmalu doživeli obrat. Zdaj je vse hitelo čim prej v svet reči informacije in važno je bilo čim prej izvedeti, kaj se dogaja. Lahko, da bo čez čas ponovno bolj v veljavi analiza, ki bo izšla ne samo iz zbiranja informacij, ampak iz njihove predelave.

  Hitra sporočila imajo svojo vrednost, ampak v naravi stvari je, da je takšno poročanje površno, saj lahko avtor samo poroča, njegov premislek pa je bolj plitek. Zaradi tega tudi odjemalci takšnih vsebin ne morejo biti posebno dobro poglobljeni v problem, ampak so samo cilj nenehnega bombardiranja z breaking news.

   
  1. Domen

   Problem, ki ga vidim, je v tem, da si z izbiro medijev zapiramo vrata v bolj interpretativne žanre. Ker na žalost ne moreš izbirati med informacijo in interpretacijo, ampak morata biti ta dva žanra uravnovešena.

    
 2. pengovsky

  Hm… ne gre za razmerje med informacijo in interpretacijo, pač pa za razmerje med (uporabno) informacijo in ostalimi podatki. Količina prve ostaja ista, količina drugih pa se eksponencialno veča.

  Po FDVjevsko: gre za vedno večjo stopnjo entropije, kar sploh ni nov pojav. Tako je bilo in tako bo.

   
  1. Domen

   Govorim bolj o problematiki izbora kanalov. Je pa res, da se prostor za novice veča, medtem kot novic ni več, ampak kvečjemu manj. Kar pomeni, da je potrebno prostor, namenjen novicam, zapolniti z nečem drugim.

    

Vpišite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.