No, po štirih visokih obiskih nama je bilo dovolj fehtarjenja za opremo. Očitno je duševni mir naprodaj za “pičlih” 1200 evrov, v zameno za to vsoto pa pri Mimovrste dobiš kamero Full HD Sony HDR-XR105E s 30GB diska, stojalo, dodatno baterijo, torbico in polnilec za baterije.

Prva lastnost, ki me je prijetno presenetila, je bila velikost oziroma bolje rečeno majhnost kamere. Iz prejšnje službe sem bil navajen malo večje in predvsem težje kamere, Sony HDR-XR105E pa ima brez baterije slabe pol kile. Tudi velikost je kilaži primerna. Zraven dobiš še programsko opremo za arhiviranje posnetkov in pretvarjanje in AVHCD formata v MPEG2 (kamera sicer omogoča snemanje v obeh formatih), tako da odpade iskanje third-party konverterjev in podobnih stvari. Trideset giga disk sem izbral zaradi lažjega shranjevanja posnetkov – na voljo sta bili še verziji z 120 in 250 GB.

Testni video:

Double Rainbow over our house from Domen Savič on Vimeo.

Wasps from Domen Savič on Vimeo.

Galerija:

Sony HDR XR-105E Sony HDR XR-105E Sony HDR XR-105E Sony HDR XR-105E

Slabe strani? Mogoče je največje razočaranje pomanjkanje vhoda za mikrofon in izhoda za slušalke (kamera ima sicer zvočnik za poslušanje predvajanih posnetkov), ampak po drugi strani bi to pomenilo večjo težo in velikost. Kamera tudi nima ON/OFF gumba, ampak se prižge takoj, ko odpreš ekranček. Je pa res, da je pri vžigu svinjsko hitra – odpreš in snemaš.

Zadovoljen sem tudi s stojalom za kamero, Sony VCT-80AV, ki ima na ročki gumbe za nadzor kamere, počasni zoom in vklop načina za boljše centriranje slike. Stojalo je ravno prav težko, da se med premikanjem ročke ne premika tudi stojalo in na drugi strani dovolj lahko, da ga vržeš čez ramo.

Posnetki so na voljo na mojem Vimeo računu, upam, da bo kmalu nehalo scati.

Podpri nas!


Danes je nov dan

Če so ti vsebine tega bloga všeč, ga podpri prek donatorske platforme Nov dan